Fotiouparts.gr

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΥΓΕΙΑ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2026

Έρευνα Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών: Σταθερές Πωλήσεις, Υψηλές Εκπτώσεις και Αλλαγή Καταναλωτικής Συμπεριφοράς

Ο Απολογισμός των Θερινών Εκπτώσεων στα Γρεβενά: Αναλυτικά τα Στοιχεία και οι Προτάσεις των Εμπόρων 

Η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών για την αποτίμηση της τοπικής αγοράς κατά τις θερινές εκπτώσεις του

2026 διεξήχθη από τις 26 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2026, με τη συμμετοχή 41 επιχειρήσεων μέσω ενός ερωτηματολογίου 16 ερωτήσεων

. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπογράφουν ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Δημάδης και ο Γενικός Γραμματέας Θωμάς Γκίλιας, το δείγμα αποτυπώνει την άποψη επιχειρήσεων με μακροχρόνια εμπειρία στην τοπική αγορά.
  • Διάρκεια λειτουργίας: Το 85,4% των επιχειρήσεων λειτουργεί για περισσότερα από 10 χρόνια (36,6% από 11-20 έτη, 24,4% από 21-30 έτη και 24,4% πάνω από 30 έτη), ενώ μόλις το 14,6% λειτουργεί έως 5 χρόνια.

  • Κλάδοι δραστηριότητας: Ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης κυριαρχεί με 48,8% (39% ένδυση, 9,8% υπόδηση). Ακολουθούν τα είδη σπιτιού/έπιπλα (9,8%), τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά (7,3%), τα αξεσουάρ/τσάντες (7,3%), τα παιδικά είδη (7,3%), τα εσώρουχα (7,3%), τα βιβλία/γραφική ύλη (4,9%) και από 2,4% τα οπτικά, τα αθλητικά είδη και το λοιπό λιανικό εμπόριο.

Εμπορική Κίνηση και Εξέλιξη Πωλήσεων

Η συνολική εικόνα της αγοράς κρίνεται μέτρια προς θετική, καθώς ο μέσος βαθμός αξιολόγησης της εμπορικής κίνησης διαμορφώθηκε στο 3,44 με άριστα το 5. Ειδικότερα, το 51,2% βαθμολόγησε την κίνηση με 3, το 24,4% με 4 και το 14,6% με 5. Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών:

  • Το 46,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι πωλήσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

  • Το 34,1% κατέγραψε αύξηση (26,8% αύξηση και 7,3% σημαντική αύξηση).

  • Το 17,1% σημείωσε μείωση των πωλήσεων.

  • Αναφορικά με τη συμβολή των εκπτώσεων, το 41,5% θεωρεί ότι συνέβαλαν πολύ ή πάρα πολύ στην αύξηση των πωλήσεων, το 29,3% βλέπει μέτρια συμβολή, ενώ ένα επιπλέον 29,3% εκτιμά ότι η συμβολή ήταν μικρή ή ανύπαρκτη.

Ποσοστά Εκπτώσεων και Διαχείριση Αποθεμάτων

Οι έμποροι των Γρεβενών προχώρησαν σε γενναίες μειώσεις τιμών, με το 68,3% να εφαρμόζει μέγιστο ποσοστό έκπτωσης τουλάχιστον 31%. Πιο αναλυτικά, το 36,6% έφτασε σε εκπτώσεις 41-50%, το 19,5% ξεπέρασε το 50%, ένα άλλο 19,5% κινήθηκε στο 21-30%, το 12,2% στο 31-40%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά (έως 20%) εφάρμοσε το 12,2%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 56,1% των επιχειρήσεων (23/41) αναγκάστηκε να αυξήσει το ποσοστό της έκπτωσης κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου. Οι λόγοι αυτής της αναπροσαρμογής ήταν:

  • Η εκκαθάριση του αδιάθετου αποθέματος (60,9% - 14 επιχειρήσεις).

  • Η απαίτηση των καταναλωτών (21,7% - 5 επιχειρήσεις).

  • Η πίεση του ανταγωνισμού (8,7% - 2 επιχειρήσεις).

  • Η προσπάθεια αύξησης της κίνησης (8,7% - 2 επιχειρήσεις).

Μεταβολές στην Καταναλωτική Συμπεριφορά

Η έρευνα αναδεικνύει σαφή μεταβολή στις συνήθειες του αγοραστικού κοινού, την οποία αντιλαμβάνεται το 53,7% των επιχειρήσεων (34,1% σημαντικά και 19,5% σε κάποιο βαθμό). Οι βασικότερες τάσεις που καταγράφηκαν είναι οι εξής:

  • Στροφή σε αγορές μέσω διαδικτύου (46,3%).

  • Διαρκής αναζήτηση προσφορών (43,9%).

  • Αναμονή για αύξηση του ποσοστού έκπτωσης πριν την αγορά (41,5%).

  • Εντονότερη σύγκριση τιμών (22%).

  • Αγορά μόνο των απολύτως απαραίτητων ειδών (22%).

Αξιολόγηση Θεσμού και Προτάσεις Εμπόρων

Ο μέσος βαθμός ικανοποίησης των εμπόρων από τον σημερινό τρόπο λειτουργίας των θερινών εκπτώσεων διαμορφώνεται στο 6,12/10. Παρά το γεγονός ότι το 70,7% θεωρεί τη σημερινή διάρκεια ικανοποιητική, ένα υπολογίσιμο 29,3% κρίνει την περίοδο μεγάλη ή πολύ μεγάλη. Ως ιδανική διάρκεια, το 36,6% προκρίνει τις 7-8 εβδομάδες, το 26,8% τις 3-4 εβδομάδες και το 17,1% τις 5-6 εβδομάδες.

Το πιο ισχυρό εύρημα, ωστόσο, σχετίζεται με τη διαρκή πρακτική των προσφορών. Το 73,2% των επαγγελματιών πιστεύει ότι οι συνεχείς προσφορές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους έχουν αποδυναμώσει τον θεσμό των επίσημων εκπτώσεων. Για τον λόγο αυτό, το 63,4% τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ λιγότερων, αλλά αυστηρά οριοθετημένων περιόδων εκπτώσεων μέσα στο έτος.

Οι ανοιχτές προτάσεις των επιχειρήσεων για τη βελτίωση του θεσμού εστιάζουν κυρίως στον περιορισμό των συνεχών προσφορών (48,8%), στη μείωση της διάρκειας των εκπτώσεων (19,5%), στον καλύτερο έλεγχο της αναγραφής των εκπτώσεων (7,3%) και στην προσαρμογή του πλαισίου στις τοπικές ιδιαιτερότητες, καθώς και στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μέρος των εμπόρων (17,1%) ζητά να παραμείνει το ίδιο πλαίσιο όπως ισχύει σήμερα.

Αναλυτικότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου