ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΝΑΚΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026

Θεσσαλονίκη: 1.000 βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκαν στον βυθό του λιμανιού

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ και τη Θεσσαλονίκη ο εντοπισμός περίπου 1.000 βομβών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον

βυθό του λιμένα και συγκεκριμένα στο σημείο που κατασκευάζεται η επέκταση της 6ης προβλήτας. 

Σύμφωνα με το voria.gr, oι βόμβες, συνολικού εκτιμώμενου βάρους μεταξύ 15.000 και 20.000 τόνων, βρίσκονται τόσο κάτω από τα κεσόν, τα οποία δημιουργούν την επιφανειακή υποδομή της επέκτασης, όσο και στο σημείο της εισόδου – εξόδου στην αναβαθμισμένη προβλήτα, η εκβάθυνση του οποίου θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη προσέγγιση των μεγαλύτερων πλοίων.

Η ΟΛΘ ΑΕ ζητεί την άμεση συνδρομή της Πολιτείας για την περισυλλογή των βομβών, έργο που ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες τόσο του λιμένα, όσο και της κατασκευαστικής κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο της επέκτασης της 6ης προβλήτας.

Οι βόμβες εντοπίστηκαν μετά από μαγνητική έρευνα στο σώμα της 6ης προβλήτας και ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στις 1.000, εκ των οποίων οι 80 είναι άνω των 50 κιλών.

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι Γερμανοί να «ξεφόρτωσαν» τις βόμβες στη θάλασσα κατά την αναχώρηση τους από τη Θεσσαλονίκη το 1944.

Προφανώς με την περισυλλογή τους θα πρέπει να ασχοληθούν εξειδικευμένες υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων - πιθανώς σε συνεργασία και με ιδιώτες για την ταχύτερη εκτέλεση του έργου.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου