Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ, καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλης Λιόλιος, συνελήφθη την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, μετά την έκδοση σχετικού εντάλματος.
Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες για δωροδοκία και δωροληψία, στο πλαίσιο της αθλητικής νομοθεσίας
Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, εκτός του πρόεδρου της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιου, είναι τρεις διαιτητές, ένας αρχιδιαιτητής που κατέχει και θέση ειδικού συμβούλου διαιτησίας, καθώς και επιχειρηματίας, πρώην αθλητής.
Συνολικά οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο μεγατόνων είναι οι εξής:
Βαγγέλης Λιόλιος
Βασιλική Τσαρούχα – Διαιτητής
Πέτρος Παπαπέτρου – Διαιτητής
Ηλίας Κορομηλάς – Αρχιδιαιτητής, ειδικός σύμβουλος διαιτησίας
Τάσος Πηλοΐδης – Διαιτητής
Γιώργος Μαυραγάνης- επιχειρηματίας, πρώην αθλητής.
Καταθέσεις για στημένους αγώνες, στο μικροσκόπιο 50 ματς
Αφετηρία για την αποκάλυψη της υπόθεσης είναι η καταγγελία της ΚΑΕ Αμαρουσίου, τον Απρίλιο του 2026, η οποία είχε θέσει στο επίκεντρό της της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) και τον πρόεδρό της, Βαγγέλη Λιόλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια ακολούθησαν καταγγελίες και καταθέσεις συνολικά οκτώ μαρτύρων, με δύο εξ αυτών να θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για την εξέλιξη της έρευνας, καθώς φέρονται να διαθέτουν άμεση γνώση για το «στήσιμο» αγώνων.
Οι δύο μάρτυρες φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί στο παρελθόν, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες, καθώς προσήλθαν αυτοβούλως στις Αρχές, προκειμένου να καταγγείλουν όσα γνώριζαν για τις φερόμενες παράνομες δραστηριότητες στον χώρο του μπάσκετ.
Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί φέρεται να περιλαμβάνονται μηνύματα και άλλο υλικό, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παραπέμπει σε χειραγώγηση αγώνων σε όλες τις κατηγορίες, από τα εφηβικά και τα σχολικά πρωταθλήματα έως την Α1. Το ερευνώμενο χρονικό διάστημα εκτείνεται από το 2016 έως και το 2026.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται περίπου 50 αγώνες, μεταξύ των οποίων και μία αναμέτρηση που διεξήχθη στο εξωτερικό. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών φέρεται να εντοπίστηκε στην κατοχή ενός από τους συλληφθέντες χρηματικό ποσό που αγγίζει τις 800.000 ευρώ, για το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής επαρκής δικαιολόγηση.
Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης, η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ενώ οι κατηγορούμενοι αναμένεται να κληθούν αύριο να δώσουν εξηγήσεις ενώπιόν του.
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Με ανάρτηση στο instagram ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σχολίασε τις καταιγιστικές εξελίξεις στον χώρο του μπάσκετ με τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Βαγγέλη Λιόλιου και μελών του ΔΣ της ΕΟΚ.
Αναλυτικά ανέφερε: «Περιμένω να δω την τοποθέτηση των ανθρώπων που τόσα χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί ποτέ κανένας, χωρίς να έχει κατηγορηθεί ποτέ κανένας από τις αρχές, να λασπολογούν, να μειώνουν τις νίκες μας, τα πρωταθλήματά μας, να φεύγουν μέσω αγώνων και πρωταθλημάτων, με τι τρόπο θα καταδικάσουν αυτά που βγήκαν και βγαίνουν ακόμα. Και κάτι άσχετο, τις τράπεζες τα γύρω-γύρω τα βγάζετε και βάζετε λαστιχάκια; Ή αποδεικνύονται και από πού προερχόντουσαν; Απορία ενός ζαλισμένου Αθηναίου».
Newsbomb.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου