ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Απεβίωσε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής της Παιδιατρικής, Νικόλαος Ματσανιώτης






Ο Νικόλαος Ματσανιώτης γεννήθηκε στο Κιάτο το 1925. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτορας της Παιδιατρικής το 1955, και συμπλήρωσε τις σπουδές του στις ΗΠΑ (1955-1958). Το 1964 έγινε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και... τον επόμενο χρόνο εντεταλμένος υφηγητής. Το 1966 ανέλαβε τη διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1993. Το 1968 εξελέγη τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1993.
Εκτός από την εκπαίδευση χιλιάδων φοιτητών και σχεδόν 1.000 ειδικευόμενων παιδιάτρων, πρωτοστάτησε με τους συνεργάτες του στη διάδοση του μητρικού θηλασμού, στα θέματα της σωστής διατροφής, στην πρόληψη των ατυχημάτων, στον καθολικό εμβολιασμό των παιδιών της Ελλάδα, στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και στην πρόληψη του AIDS. Το ερευνητικό του έργο εστιάστηκε στην παιδική φυματίωση, τα λοιμώδη νοσήματα, την ανοσολογία και την κοινωνική παιδιατρική.
Διετέλεσε πρόεδρος του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου του Κράτους (1973-1979), πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-1977), πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας.
Ήταν επίτιμος διδάκτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Παιδιατρικής Εταιρείας καθώς και επίτιμο ή τακτικό μέλος άλλων επιστημονικών εταιρειών.
Το έτος 1984, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα: Ιατρικές Επιστήμες (Κλινική Ιατρική). Διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1997 και γενικός γραμματέας από το 1998 έως σήμερα, εκλεγείς για τρεις συνεχείς θητείες.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ακαδημία, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου