ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Παράταση για Βατοπαίδι...

http://s.enet.gr/resources/2010-02/vatopedi-thumb-large.jpg








Την παράταση εργασιών για μία εβδομάδα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής και εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Η εκπεφρασμένη βούληση των μελών της να κινούνται με ομόφωνες αποφάσεις, απέτρεψε την... οιαδήποτε αναφορά της στην κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη - το πολυσέλιδο υλικό της οποίας διαβιβάστηκε στην Επιτροπή - αν και προφανώς για τα υπόλοιπα κόμματα πλην της ΝΔ, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για τις καταθέσεις, το περιεχόμενο των οποίων άπτονται Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής, ο νόμος του Χάρη Καστανίδη για τα μέτρα επιείκειας όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, (επί προκειμένω της κας Μαντέλη) προβλέπει την επιβολή μειωμένων ποινών στους κατηγορουμένους, εφόσον η εκάστοτε Εξεταστική Επιτροπή κρίνει τα προσφερόμενα στοιχεία επαρκή, ύστερα από την γνωμοδότηση Εφέτη, στον οποίον ανατίθεται έρευνα ακριβώς για την διαπίστωση της επάρκειας των στοιχείων.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν σ' αυτήν, με επικεφαλής τον Ν. Δένδια, προσδιόρισαν την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις, χωρίς να αποστούν του πορίσματος που είχε υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία ως πλειοψηφία κατά την προηγούμενη Εξεταστική. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζουν πολιτικές ευθύνες σε όσους έχουν υπογράψει τις πράξεις των ανταλλαγών, ενώ ελέγχουν και την σημερινή κυβέρνηση για επιλογές ή παραλείψεις του νυν υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. ακύρωση της επιστροφής της μεγάλης πλειοψηφίας των παραχωρηθέντων εκτάσεων στο Δημόσιο προτιμώντας την δικαστική διεκδίκησή τους, παράλειψη διενέργειας φορολογικών ελέγχων στη Μονή επί ένα εξάμηνο). Πλην των πολιτικών ευθυνών ωστόσο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αναγνωρίζουν ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς του κόμματός τους, εφ' όσον η αποποίηση της Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων από το Δημόσιο, ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Απ. Φωτιάδη το 2003. «Αν έγιναν υπερτιμολογήσεις της Βισθωνίδας, ή υποτιμολογήσεις των ακινήτων που αντηλλάγησαν με το νερό και τις παράκτιες εκτάσεις της, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί σε σχέση με παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αναφέρθηκε στη συνέντευξη, εκ παραλλήλου με καταγγελία της ρύθμισης Καστανίδη, η οποία κατ' αυτούς συνιστά «προσκλητήριο ψεύδους»: «Είναι δικαίωμα του κατηγορουμένου, ακόμα και να ψεύδεται για να υπερασπιστεί τη θέση του - αλλά να αντιπαρατάσσουμε κατηγορούμενο για τρία κακουργήματα με αίτημα να κληθούν πρώην Πρωθυπουργοί, υπερβαίνει τα εσκαμμένα» εκτίμησε ο κος Δένδιας.

Παρόμοια αίσθηση φαίνεται να κυριάρχησε αργότερα και κατά την συνεδρίαση της Εξεταστικής, όπου τα κόμματα, έχοντας συμφωνήσει να κινούνται με ομόφωνες διαδικασίες, δεν συναίνεσαν στην πρόταση του Αθ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ) για κλήση του Κώστα Καραμανλή. Όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ κράτησε στάση ουδετερότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως πρώην Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κληθεί στην Επιτροπή, μονάχα εάν υπήρχαν υπόνοιες ποινικών ευθυνών γι' αυτόν. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως ο πρώην Πρωθυπουργός, καλό θα ήταν να τοποθετηθεί οικειοθελώς με υπόμνημα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το πρωθυπουργικό του γραφείο, αν και ο ίδιος προσωπικά, εκτιμάται πως «δεν έχει κάτι να συνεισφέρει με κατάθεσή του».

Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτιμάται πως μέχρι την επόμενη Τρίτη, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, προκειμένου να συνταχθεί, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις». Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται όπως έγινε γνωστό, σημερινή απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει μερίδιο πολιτικών ευθυνών στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, επί των ημερών του οποίου ολοκληρώθηκε η αποποίηση της Βισθωνίδας από πλευράς Δημοσίου - και παρότι της απόφασης αυτής, ακολούθησε αργότερα μια αναπομπή που δεν ήρε την ειλημμένη απόφαση.

Σε ό,τι ωστόσο αφορά την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο την διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα παραμένει μάλλον αδύνατη, δεδομένης της μέχρι στιγμής επιμονής τους, να εξαιρούν μιας ενδεχόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, δικούς τους πρώην υπουργούς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου