ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ανάπτυξη με ρυθμούς... χελώνας - Μόλις 9% η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ

 





Εξαιρετικά χαμηλή παραμένει η απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, η οποία δεν ξεπερνά το 9%, ενώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτονται συνεχώς θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του... Βήματος του Σαββάτου, με ρυθμούς χελώνας προχωρούν και άλλα ζητήματα που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, όπως η απελευθέρωση των αγορών, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το 2010 προέβλεπε αρχικά δαπάνες συνολικού ύψους 10.300 εκατ. ευρώ.Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της γενικότερης περικοπής δαπανών, αποφασίστηκε να μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ και να περιοριστεί στα 9.800 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε και δεύτερη ισόποση περικοπή με αποτέλεσμα το Πρόγραμμα για το 2010 να μειωθεί στα 9.300 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται και νέα μείωση, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να περιορίζει τις δαπάνες όσο δεν αυξάνονται τα έσοδα.
Το ΕΣΠΑ 2007-2013 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους περίπου 23.400 εκατ. ευρώ και η απορρόφησή του δεν ξεπερνά το 8% με 9%.

Μεγάλα κενά διαπιστώνονται στις απορροφήσεις του Κοινωνικού Ταμείου, εκεί δηλαδή όπου θα έπρεπε να έχουν απορροφηθεί όλοι οι πόροι και να έχει υποβληθεί και αίτημα για αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Η τρόικα έχει ήδη επισημάνει την αναγκαιότητα επίσπευσης της εφαρμογής του ΕΣΠΑ, μη κατανοώντας τους λόγους των καθυστερήσεων στην απορρόφηση πόρων.
'Ενα ακόμα «αγκάθι» θεωρείται η μη εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου.
Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, όταν μια κυβέρνηση εξαγγέλλει αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου συμβαίνουν τα εξής:
* Οι επιχειρηματίες αναμένουν την ψήφιση του νόμου προσδοκώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και συνεπώς καθυστερούν την υποβολή προτάσεων (επενδυτικών σχεδίων).
* Οι αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να υποβάλουν νέες προτάσεις προτού ψηφισθεί ο νέος αναπτυξιακός
* Καθυστερούν οι εγκρίσεις των ήδη υποβληθεισών προτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου