ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Πρόωρες οι εκτιμήσεις για την αύξηση της τιμής των αλεύρων, λένε οι βιομήχανοι...


 






Έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στην αγορά σχετικά με τις εξελίξεις στις τιμές των σιτηρών, με κάποιους να εκτιμούν ότι η αύξηση στο ψωμί και τα ζυμαρικά θα φτάσει έως και το 20%.Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος προσπαθεί να καθησυχάσει εκφράζοντας την ελπίδα...
για εξομάλυνση της κατάστασης με τα σιτηρά (και μέσω της αξιοποίησης των αποθεμάτων των βιομηχανιών) και την επαναφορά των τιμών σε λογικά πλαίσια για καταναλωτές και αγρότες.

Βεβαίως, είχε προηγηθεί ανακοίνωση που υποστήριζε ότι «από τη θεαματική αυτή εκτίναξη των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 40 - 50 ημέρες, επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων».

Μετά την τοποθέτηση αυτή αρκετοί -ΜΜΕ, φορείς και κόμματα-, εξαπέλυσαν κατηγορίες για αισχροκέρδεια.

Μάλιστα το ΚΚΕ μίλησε για «αισχροκέρδεια χειρίστου είδους σε βάρος του λαού» από την πλευρά των μεγαλέμπορων-μεγαλοεισαγωγών και αλευροβιομηχάνων «την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά ληστεύουν τους μικρούς και μεσσαίους παραγωγούς σιτηρών».

Αιχμηρό δε σχόλιο που ακούστηκε ήταν και αυτό που μιλούσε για λειτουργία καρτέλ στην αγορά αλεύρων.

Στην κατηγορία αυτή ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Λούλης απάντησε εμμέσως με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «κάθε μύλος έχει τα δικά του αποθέματα, τα δικά του κοστολόγια, και τις δικές του συμφωνίες για παραλαβές σιτηρών».

Προσθέτει δε με έμφαση ότι «πέρα από τη σχετική νομοθεσία που δεν επιτρέπει τις συλλογικές αποφάσεις που αφορούν αυξήσεις τιμών, υπάρχει εντονότατος ανταγωνισμός στον κλάδο μας, όπου η προσφορά σε άλευρα στη χώρα μας είναι πενταπλάσια από τη ζήτηση».

«Βασικός σκοπός του Συνδέσμου μας είναι η εκπροσώπησή μας ως οργάνου εργοδοσίας στον ΟΜΕΔ για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης και αυτός εξάλλου ήταν ο λόγος που επανιδρύθηκε ο Σύνδεσμός μας ύστερα από 30 χρόνια αδράνειας» επισημαίνει ακόμη ο κ. Λούλης.

«Εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα οι εκτιμήσεις πανικού»

Αναλυτικά, στην σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή τις εξελίξεις στον τομέα των σιτηρών ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα οδηγηθούν σε λογικά πλαίσια τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους αγρότες».

»Ελπίζοντας με την πάροδο των προσεχών εβδομάδων-μηνών τα υφιστάμενα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών όχι μόνο θα εξομαλύνουν την κατάσταση αλλά ενδεχομένως να ρίξουν και τις τιμές όπως έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν».

»Δηλώσεις και εκτιμήσεις μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι τα μέλη του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος το 2009 άλεσαν τους 800.000 από τους 1.100.000 τόνους της Ελλάδος.

ΚΚΕ: αισχροκέρδεια χειρίστου είδους

«Είναι αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους σε βάρος του λαού οι νέες μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί και στα ζυμαρικά που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά ληστεύουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σιτηρών» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, «είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και από σκληρό και από μαλακό στάρι. Εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια μείωναν τις τιμές, ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό.»

»Το αποτέλεσμα ήταν να θησαυρίζουν, καθώς η τιμή στο αλεύρι ήταν σταθερή ή αυξανόμενη. Έτσι οι νέες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές θα οδηγήσουν σε υπέρογκη αύξηση των κερδών τους, χωρίς οι μικροί παραγωγοί - που ήδη έχουν ξεπουλήσει την παραγωγή τους - να έχουν κανένα όφελος.»

»Με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση των ανέργων, το επερχόμενο νέο κύμα ακρίβειας θα είναι χαριστική βολή στο λαϊκό εισόδημα».

»Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι είναι μύθος ο ισχυρισμός των κομμάτων του 'ευρωμονόδρομου' ότι ο ανταγωνισμός και η ελεύθερη αγορά συντελούν στη μείωση των τιμών. Η κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων - μονοπωλίων στα τρόφιμα, όπως παντού, λειτουργεί παρασιτικά και ληστρικά σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων παραγωγών».

«Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά πρέπει να απαιτήσουν να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αύξηση στο ψωμί και στα τρόφιμα. Να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στο σιτάρι που να εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς» τονίζει το ΚΚΕ και καλεί όλους τους εργαζομένους στη διαμόρφωση κοινού αντιμονοπωλιακού μετώπου με στόχο να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια στην παραγωγή και στο χονδρεμπόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου