ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Guardian: Το 80% υπέρ των Αρχαίων Ελληνικών στα Δημοτικά!

 





Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εφημερίδας Guardian, σχετικά με το αν είναι καλή ιδέα ή μη, η διδασκαλία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία της Βρετανίας, σχολιάζει με άρθρο της η καθηγήτρια κλασικών σπουδών του Cambridge, Mary Beard με άρθρο της στους Times. Υπενθυμίζεται ότι το 80 των...
συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, απάντησε ότι θεωρεί «καλή ιδέα» την εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής από τα παιδιά.

Στο άρθρο της με τίτλο «Why learn ancient Greek», η Mary Beard εκφράζει την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρόλο που επισημαίνει ότι ορισμένοι από τους λόγους που οι κάποιοι έκαναν αυτή την επιλογή είναι «ενοχλητικοί». Παράλληλα αναφέρεται και σε συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στην Αθήνα ως γιορτή για τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

«Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο συνέδριο στην Αθήνα για τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας (λογικό) - αλλά επίσης και για να «εξερευνηθούν οι προοπτικές αυτής της κληρονομιάς ως πηγή λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα καθώς και για όσες αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον». Το να θεωρείς ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι υπέροχα ενδιαφέρον είναι ένα πράγμα. Το να θεωρείς όμως ότι έχει τις λύσεις για τα προβλήματα του κόσμου είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα (και είναι δύσκολο να αγνοήσεις ότι προφανώς δεν λειτούργησε στην ελληνική οικονομία», γράφει, μεταξύ άλλων η κα. Beard.

Παρακάτω, αναρωτιέται «ποιοί είναι λοιπόν οι λόγοι εκμάθησης της γλώσσας;» και απαντά: «Το έχω ξαναπεί αλλά η ουσία για μένα μοιάζει να είναι ‘το να μπορείς να διαβάσεις την εξαιρετική και ακόμα σημαντική λογοτεχνία που επέζησε στα αρχαία ελληνικά. Και όχι, οι μεταφράσεις, όσο χρήσιμες και αν είναι, δεν αρκούν. (Για την ακρίβεια, μόλις ολοκλήρωσα μια κριτική που θα δημοσιευθεί σύντομα στο New York Review of Books, στο οποίο αναζητώ τα πραγματικά ελληνικά πίσω από τα πιο κοινά «αποφθέγματα» του Θουκιδίδη, κάτι που ήταν σοκ ακόμα και για μένα)».

«Ορισμένα όμως από τα σχόλια στην Guardian σε κάνουν να θέλεις να κλάψεις. Ειδικά αυτό που υπονοείται εδώ κι εκεί, ότι το μόνο χρήσιμο πράγμα στον κόσμο είναι η επιστήμη», γράφει η καθηγήτρια κλασικών σπουδών του Cambridge.

Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου