ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Οι εκπλήξεις του 2011- Τι φέρνει η νέα χρονιά





 
Φορολογία
Από τον προσεχή Οκτώβριο θα έλθει η πλήρης εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Για να μη θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, τους πολύτεκνους, τις... μονογονεϊκές οικογένειες και γενικώς σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστους της αγροτικής παραγωγής στη λιανική αγορά.

Αποδείξεις για το αφορολόγητο όριο
Το αφορολόγητο όριο βάσει της νέας κλίμακας φτάνει τα 12.000 ευρώ, το οποίο κατοχυρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων. Το μέτρο θα ισχύσει πρώτη φορά για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη στην εφορία. Για την κάλυψη του αφορολογήτου απαιτούνται αποδείξεις ίσες με το 10% του ατομικού εισοδήματος εφόσον είναι μέχρι 12.000 ευρώ και ίσες με το 30% του εισοδήματος για το τμήμα από τα 12.000 ευρώ και πάνω. Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Οταν οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ για οικογένεια, ο φορολογούμενος δικαιούται και μείωση φόρου ίση με 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλούμενων και των απαιτούμενων δαπανών. Αν οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Εξόφληση μέσω τραπεζών
Από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις με την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών τους και όχι με την πληρωμή των αμοιβών τους. Την ακριβή ημερομηνία έναρξης του μέτρου αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα οφείλει να εκδώσει την απόδειξη, ανεξαρτήτως αν μέχρι εκείνη τη στιγμή έχει εισπράξει ή όχι τη συμφωνηθείσα αμοιβή. Καθιερώνεται επίσης η υποχρεωτική διαβίβαση των αποδείξεων για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιτηδευματιών, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, όσες αποδείξεις αφορούν συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και επιτηδευματιών θα εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών, που θα πληρώνονται μέσω των ιδίων λογαριασμών. Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, αποδείξεις άνω των 1.500 ευρώ που θα εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.

Δηλώσεις μέσω Διαδικτύου
Από φέτος καταργείται σταδιακά ο παραδοσιακός τρόπος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν καταθέτουν τις δηλώσεις φορολογίας τους μέσω λογιστών θα συνεχίσουν να τις υποβάλλουν μέσω ταχυδρομείου ή στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι επιτηδευματίες που έχουν επιχείρηση ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και κάθε άλλος που υποβάλλει τη δήλωσή του μέσω λογιστή πρέπει πλέον να την αποστέλλουν ηλεκτρονικά. Επίσης, οι λογιστές φοροτεχνικοί υποχρεούνται να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή για την επικοινωνία τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με τις αλλαγές αυτές, οι λογιστές φοροτεχνικοί είναι υπεύθυνοι για την ακρίβεια και την ειλικρίνεια των δηλώσεων που υποβάλλουν.

Ερχεται η φοροκάρτα
Σε τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την έκδοση και διάθεση της φοροκάρτας, την οποία μπορούν να προμηθευτούν οι φορολογούμενοι από την τράπεζα που επιθυμούν. Προϋπόθεση είναι να ξεπεραστούν τα σημεία τριβής με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στην κάρτα θα καταγράφονται οι αγορές και τα στοιχεία θα μεταδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια ο φορολογούμενος, χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης στο Τaxis, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο αρχείο των αγορών του. Με λίγα λόγια, η κάρτα θα απαλλάξει τον φορολογούμενο από τη συλλογή αποδείξεων και κάθε φορά που θα θέλει να δει πόσες αποδείξεις έχει συγκεντρώσει θα ανατρέχει στο Διαδίκτυο.

Αυστηρότερα τεκμήρια- Τι ισχύει για τα ακίνητα
Αντιμέτωποι με αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς θα έρθουν φέτος οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για μέτρα που έχουν θεσπιστεί από το 2010, αλλά τα αποτελέσματά τους θα φανούν στην πράξη το 2011, οπότε θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος. Κατ΄ αρχάς για τα ακίνητα, τόσο για την ιδιόκτητη όσο και για τη νοικιασμένη κύρια κατοικία, τα τεκμήρια ορίζονται κλιμακωτά ως εξής: για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων στα 30 ευρώ/τ.μ., για τα επόμενα 81 μέχρι και 120 τ.μ. στα 50 ευρώ/τ.μ., για τα επόμενα 121 έως 200 τ.μ. ορίζονται στα 80 ευρώ/τ.μ., από 201 έως 300 τ.μ. στα 150 ευρώ/τ.μ. Από εκεί και πάνω υπολογίζονται στα 300 ευρώ/τ.μ. Οσο για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη ορίζεται στα 30 ευρώ/τ.μ. Στη φυλακή όποιος δεν πληρώνει
Εξετάζεται το ενδεχόμενο όποιος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης για μη απόδοση ΦΠΑ να μην μπορεί να την εξαγοράζει ή να τη μετατρέπει, αν προηγουμένως δεν έχει εξοφλήσει την οφειλή του. Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν πληρώσει την οφειλή του θα οδηγείται στη φυλακή. Διότι μπορεί σήμερα να καταδικάζεται κάποιος σε 5 χρόνια φυλάκιση και μετά να εξαγοράζει την ποινή πληρώνοντας π.χ. 10.000 ευρώ, παρότι η οφειλή του μπορεί να φτάνει τις 300.000 ευρώ.

Φορολογικός διαμεσολαβητής- οικονομικός εισαγγελέας
Ερχεται ο φορολογικός διαμεσολαβητής, που θα μπορεί να λύνει τις διαφορές με γρήγορες διαδικασίες ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια. Καθιερώνεται επίσης ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα, ένας γενικός εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος που θα μπορεί να προωθεί γρήγορα και τεκμηριωμένα τις υποθέσεις φοροδιαφυγής στα δικαστήρια ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις εκδίκασης μιας υπόθεσης που φτάνουν ακόμη και σε 7- 10 χρόνια.

Πόιντ σίστεμ για την αξιολόγηση των εφοριακών
Σε κάθε υπηρεσία καθιερώνονται ποσοτικοί δείκτες απόδοσης, για την εκπλήρωση των οποίων όλοι οι εφοριακοί θα είναι υπόλογοι. Οι υπάλληλοι που επιτυγχάνουν τους στόχους και έχουν καλή επίδοση θα προάγονται. Καθιερώνεται αυστηρότερο σύστημα για υπαλλήλους με χαμηλή απόδοση και επιβάλλονται διαδικασίες-εξπρές για απολύσεις και τη δίωξη των επίορκων υπαλλήλων.

Στο Αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ
Εξετάζεται να οδηγείται στο Αυτόφωρο όποιος εντοπίζεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ από ένα ποσό και πάνω. Στόχος είναι η μη απόδοση του ΦΠΑ, από στιγμιαίο αδίκημα που είναι σήμερα, να γίνει διαρκές. Να ενεργοποιείται δηλαδή η διαδικασία του Αυτόφωρου όχι μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο επιχειρηματίας πιάνεται στα... πράσα να μην εκδίδει απόδειξη, αλλά και τη στιγμή που θα διαπιστώνεται το αδίκημα.

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες το β΄ εξάμηνο
Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 αναμένεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου τέθηκαν σε ισχύ αντικειμενικές αξίες σε 4.500 περιοχές που μέχρι τότε βρίσκονταν εκτός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού. Με τις νέες τιμές αυξήθηκε μία σειρά τελών όπως ο φόρος μεταβίβασης για δωρεές, κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κ.ά. Πλέον το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων καλύπτει το σύνολο των περιοχών σε 25 νομούς της χώρας.

Τα τεκμήρια στα αυτοκίνητα
Στα αυτοκίνητα, το τεκμήριο ορίζεται ως εξής: Για οχήματα 1.200 κ.εκ. στα 3.000 ευρώ και για αυτοκίνητα από 1.200 μέχρι και 2.000 κ.εκ. προστίθενται στο ποσό αυτό 300 ευρώ για κάθε 100 κ. εκ. Για αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κ.εκ. προστίθενται 500 ευρώ ανά 100 κ.εκ., ενώ παράλληλα προστίθεται και ένα νέο κλιμάκιο για Ι.Χ. άνω των 3.000 κ.εκ., όπου το τεκμήριο αυξάνεται κατά 700 ευρώ ανά 100 κ.εκ. Τα προαναφερόμενα ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου (σε σχέση με το έτος πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα) κατά 30% για διάστημα 5- 10 χρόνια και κατά 50% για διάστημα άνω των 10 χρόνων .


Εργασία

 

Εναρξη για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Το νέο είδος συλλογικής σύμβασης με τον τίτλο «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (στο εξής ΕΕΣΣΕ) αναμένεται να εξαπλωθεί. Οι συμβάσεις αυτές που υπογράφονται από εργοδότες οι οποίοι απασχολούν οποιονδήποτε αριθμό εργαζομένων, έστω και λιγότερους από 50, θα προβλέπουν μειώσεις μισθών αλλά και συμφωνία για το επίπεδο της απασχόλησης στην επιχείρηση.

Ανατροπές σε υπερωρίες- μειωμένα ωράρια
Καταργείται η προσαύξηση 10% του ωρομισθίου για τις υπερωρίες που θα κάνει ο μερικώς απασχολούμενος με απόφαση του εργοδότη, η οποία είχε ψηφιστεί πριν από μερικούς μήνες. Ο μερικώς απασχολούμενος, εφόσον του ζητηθεί να εργαστεί επιπλέον ώρες, θα αμείβεται όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι χωρίς επιπλέον αμοιβή. Επίσης καταργείται η προσαύξηση 7,5% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο για λιγότερες από 4 ώρες την ημέρα. Ετσι οι μερικώς απασχολούμενοι θα δικαιούνται ποσό ωρομίσθιο ίσο με εκείνο των συγκρίσιμων συναδέλφων τους. Επίσης αυξάνεται από τους 6 στους 9 μήνες το διάστημα που μπορεί ο εργοδότης να επιβάλει σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (απασχόληση για λιγότερες ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες) αντί να προχωρήσει σε απολύσεις. Ο νόμος τον υποχρεώνει απλώς να ενημερώσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να διαβουλευθεί μαζί τους.

Τι αλλάζει στις αποζημιώσεις
Θα εφαρμοσθεί και στην πράξη η νέα ρύθμιση για τις αποζημιώσεις. Κατ΄ αρχήν προβλέπεται, σε περίπτωση απόλυσης, μη πληρωμή αποζημίωσης στον νέο που θα απασχολείται «δοκιμαστικά» για 1 χρόνο σε μια επιχείρηση (η δοκιμαστική περίοδος 2- 6 μήνες που ήταν αυξάνεται τώρα στον 1 χρόνο). Ο νέος νόμος προβλέπει ακόμη την καταβολή 1 μισθού (αντί των 2) σε περίπτωση απόλυσης, με προειδοποίηση, υπαλλήλου που εργάζεται 1- 2 χρόνια στον ίδιο εργοδότη. Οι αλλαγές αυτές έχουν γενική εφαρμογή και δεν συνδέονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις.


Δικαιοσύνη


Ψηφιοποίηση διαδικασιών

Το 2011 θα καταγραφεί στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης ως έτος-ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της με την ψηφιοποίηση μιας σειράς από δικαστικές διαδικασίες, που θα σηματοδοτήσουν το τέλος του αναχρονισμού, της χειρόγραφης απόφασης και των ατελείωτων σειρών αναμονής. Το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους - σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη- θα έχουν οριστεί οι ανάδοχοι για όλα τα προγράμματα, ώστε σε διάστημα 18 μηνών να τεθούν σε εφαρμογή οι ψηφιακές υπηρεσίες.

Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας
Στον εκσυγχρονισμό των Κωδίκων- του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Σωφρονιστικού Κώδικα και του Κώδικα περί Ναρκωτικών- θα προχωρήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης εντός του 2011, παράλληλα με τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της Πολιτικής Δίκης. Οι αρμόδιες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές θα εισηγηθούν ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της προσαρμογής των νομοθετημάτων στις σύγχρονες απαιτήσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε ισχύ διατάξεις που αποδεικνύονται ανίσχυρες απέναντι στις νέες μεθόδους εγκληματικότητας.
Υγεία

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Ριζικές αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Οι ειδικοί επιμένουν πως τα σενάρια αλλαγών δεν αφορούν μόνο τη συγχώνευση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά ακόμη και την αλλαγή των ρόλων τους, σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών του προσωπικού αλλά και των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Δηλαδή τα νοσοκομεία που θα μείνουν μετεξεταστέα κατά την αξιολόγηση είναι πιθανόν να «βαφτιστούν» κέντρα υγείας, ιδρύματα χρονίων παθήσεων ή ακόμη και διαγνωστικά κέντρα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του ΕΣΥ.

Πρωτοβάθμια «ομπρέλα» υγείας
Οργανισμό-ομπρέλα για την παροχή ιατρικής φροντίδας των ασφαλισμένων, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου. Με τον τρόπο αυτόν, οι ειδικοί στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγείας, που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, θα ενταχθούν τα κέντρα υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οι κλάδοι υγείας ΙΚΑ με τις μονάδες υγείας του, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών), ο ΟΠΑΔ (Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων) και ο Οίκος Ναύτου. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται και συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ με το ΕΣΥ.


Ενέργεια


Σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη
Ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπάρχει, σύμφωνα με την Κομισιόν, αλλά και την τρόικα. Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά ενέργειας μπήκε στο στόχαστρο της τρόικας, καθώς η αγορά συνεχίζει να μονοπωλείται από τη ΔΕΗ, που μόνο αυτή έχει πρόσβαση στο φθηνό καύσιμο του λιγνίτη. Δρομολογείται λοιπόν η πρόσβαση και τρίτων στην αγορά λιγνίτη, μέσω της ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και ξένων εταιρειών. Στόχος είναι να ανταλλαγεί λιγνιτική ενέργεια της ΔΕΗ ίση με το 40% εκείνης που θα έχει στο τέλος του 2013. Το μοντέλο αυτό προτάθηκε από την ίδια τη ΔΕΗ, υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και έγινε κατ΄ αρχήν αποδεκτό από την Κομισιόν, που αρχικώς πίεζε είτε για πώληση είτε για ενοικίαση μονάδων της επιχείρησης σε τρίτους, κίνδυνος που προς το παρόν έχει αποφευχθεί. Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με την κοινοτική Οδηγία του 3ου Ενεργειακού Πακέτου, που μεταξύ άλλων προβλέπει τον διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ (Διανομή και Μεταφορά) από τον βασικό κορμό της επιχείρησης. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τις τρεις επιλογές που της παρέχει η Οδηγία- δημιουργία θυγατρικών, ανεξάρτητου διαχειριστή και πώληση σε τρίτους- επέλεξε την πρώτη λύση, μένει ωστόσο να πει το οριστικό ΟΚ και η Κομισιόν.

Ερχεται η αεριοκίνηση
Δημιουργία πρατηρίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου με σκοπό την προμήθεια οχημάτων, καθώς επίσης πώληση αερίου σε ειδικά μετασκευασμένα πρατήρια με σκοπό την αεριοκίνηση, εξετάζουν οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Το τοπίο από φέτος αλλάζει, έπειτα από την πρόσφατη ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου του υπουργείου Μεταφορών που απελευθερώνει τη λειτουργία συνεργείων και πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων .

Φυσικό αέριο σε τρεις νέες περιοχές
Φυσικό αέριο για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται από το 2011 και μετά άλλα τρία μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, τα οποία σήμερα εξυπηρετούνται κατά βάση με πετρέλαιο θέρμανσης. Μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, σχεδιάζονται διαγωνισμοί για τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) που θα συσταθούν το επόμενο διάστημα σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια.


Τεχνολογία


Χρονιά τριών διαστάσεων
Τηλεοράσεις, βιντεοπροβολείς, παιχνιδομηχανές, laptop, βιντεοκάμερες και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μπαίνουν φέτος δυναμικά στον τρισδιάστατο κόσμο. Δεκάδες νέα 3D μοντέλα αναμένεται να γεμίσουν τα ράφια των καταστημάτων και μαζί τους θα εκτιναχθεί η παραγωγή τρισδιάστατου περιεχομένου, από ταινίες μέχρι βιντεοπαιχνίδια. Παράλληλα, το 2011 θα φέρει κατακόρυφη μείωση στις τιμές, κάνοντας την είσοδο στην τρίτη διάσταση πιο οικονομική.

Ταμπλέτες παντού
To iΡad ήταν μόνο η αρχή. Το 2011 θα φέρει μαζική εισβολή από tablet ΡCs, τα οποία θα αλλάξουν οριστικά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές εν κινήσει. Οι μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου παρουσίασαν τα νέα τους μοντέλα, με εντυπωσιακές οθόνες και αξιοζήλευτη υπολογιστική ισχύ, τα οποία από το πρώτο μισό του νέου χρόνου και μετά θα διατίθενται στα ράφια και των ελληνικών καταστημάτων.


Επικοινωνίες


Συνδρομητική τηλεόραση
Αρχίζει σύντομα από τον ΟΤΕ η ψηφιακή δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση. Ο οργανισμός σχεδιάζει να εισέλθει πλέον δυναμικά στην αγορά της ψυχαγωγίας- τηλεόρασης με δύο τρόπους: ο ένας θα είναι ασύρματος μέσω του δορυφόρου Ηellas Sat και ο άλλος ενσύρματος μέσω του ΑDSL, κάτι που ήδη γίνεται με το Conn-x ΤV. Σύμφωνα με το σχέδιο, η υπηρεσία της ΙΡΤV (τηλεόραση μέσω του Ιντερνετ) θα παρέχεται μέσω καλωδίων εκεί όπου το δίκτυό του θα μπορεί να διασφαλίσει τις υψηλές ταχύτητες που απαιτούνται, ενώ στους υπόλοιπους καταναλωτές σε απομακρυσμένες περιοχές θα απευθύνεται με τη δορυφορική ψηφιακή τηλεόραση. Η δορυφορική πλατφόρμα που έχει υλοποιηθεί από τη Ηellas Sat υποστηρίζει τη μετάδοση και εκπομπής υψηλής ευκρίνειας (Ηigh Definition, ανάλυση 1.080x1.920 pixels) που αποτελεί τεχνολογία νέας γενιάς, οπότε ο καταναλωτής θα έχει στη διάθεσή του και αυτήν την επιλογή.

Ενιαίος φορτιστής για όλα τα κινητά
Ερχεται ο ενιαίος φορτιστής για όλα τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας. Οι φορτιστές που θα ταιριάζουν στα εν λόγω κινητά θα εμφανιστούν στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Ηδη έχουν καθοριστεί από την Ε.Ε. οι εναρμονισμένες προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των φορτιστών. Οι νέες προδιαγραφές αφορούν κυρίως τα smartphones νέας τεχνολογίας (Βlackberry, iΡhone, ΗΤC, Samsung κ.λπ.) και θα βασίζονται στη σύνδεση μέσω USΒ, την οποία χρησιμοποιούν ήδη τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα του είδους. Τα smartphones αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά τα επόμενα δύο χρόνια και να αντικαταστήσουν οριστικά τα κινητά τηλέφωνα που έχουν μόνο βασικές λειτουργίες.
Τουρισμός

Στην τελική ευθεία το Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας
Επειτα από καθυστερήσεις ετών, ξεμπλόκαραν οι διαδικασίες για τη μετατροπή και λειτουργία του ολυμπιακού κέντρου τάε κβον ντο σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο της Αθήνας. Από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (Ολυμπιακά Ακίνητα) αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη φάση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου, στον οποίο θα παραχωρηθεί για 30 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της ολυμπιακής «Ζώνης 3» του Φαλήρου. Στόχος είναι το νέο συνεδριακό κέντρο, χωρητικότητας περίπου 5.000 θέσεων, να ανοίξει τις πύλες του για το ενδιαφερόμενο κοινό το 2012, ενώ το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.

Μαρίνα Βουλιαγμένης- Σκοτίνα Πιερίας
Εντός της άνοιξης αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση από ιδιώτες, μέσω μακροχρόνιας εκμετάλλευσης, της μαρίνας Βουλιαγμένης και της περιοχής Κτήμα Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας. Για την αξιοποίηση της μαρίνας Βουλιαγμένης προβλέπεται σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης, διάρκειας 40 ετών. Για την ανάπτυξη και αξιοποίηση του ακινήτου στο Κτήμα Σκάλας Σκοτίνας Πιερίας προβλέπεται σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης διάρκειας 60 ετών. Πρόκειται για παραθαλάσσιο κτήμα με έκταση 427.215 τ.μ. και ακτογραμμή μήκους 750 μ. Στο ακίνητο υπάρχουν εγκαταστάσεις κάμπινγκ. Βασικές επιδιώξεις είναι η ανάπτυξη ξενοδοχειακής υποδομής, κατηγορίας τουλάχιστον 4 αστέρων και δυναμικότητας τουλάχιστον 250 κλινών.


Αγροτικά


Αλλαγές στους συνεταιρισμούς
Νέο μοντέλο για τους συνεταιρισμούς. Το σημερινό τοπίο με τους 6.500 συνεταιρισμούς και τις 154 ενώσεις είναι ένα μοντέλο που δεν αντιστοιχεί ούτε στο μέγεθος της χώρας ούτε στις ανάγκες της και προωθείται η υποκατάστασή του από το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο συνεταιρισμός τού αύριο θα διαθέτει υποδομές, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, θα μπορεί να κάνει εξαγωγές και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον αγρότη. Εν ολίγοις θα διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στη διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων. 



Περιβάλλον

Πεζοδρομήσεις- Αναπλάσεις - Ρυθμιστικά σχέδια
Σχεδιάζεται η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Ολγας και η διέλευση μόνο μέσων μαζικής μεταφοράς. Η παρέμβαση αυτή ενοποιεί το Ζάππειο με τον Εθνικό Κήπο και τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου. Στα σχέδια περιλαμβάνονται και οι αναπλάσεις των πλατειών Θεάτρου, Αγ. Παντελεήμονα και Αγίου Νικολάου. Παράλληλα το α΄ τρίμηνο του έτους θα κατατεθούν οι προτάσεις για τα δύο ρυθμιστικά σχέδια, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στο ρυθμιστικό σχέδιο της πρωτεύουσας προβλέπονται, μεταξύ των άλλων, τα νέα σχέδια των επεκτάσεων της Περιφερειακής του Υμηττού και η επέκταση του Μετρό μέχρι τη Λυκόβρυση.

Επιστροφή στο κέντρο
Αναμένεται η ανακοίνωση μέτρων για την επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας. Ηδη στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί κίνητρα για την αγορά πρώτης κατοικίας σύμφωνα με τα κριτήρια του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, επιδότηση μέρους τραπεζικού δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας ή άλλης επαγγελματικής επένδυσης, αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, όπως και του συστήματος προσδιορισμού της αξίας ακινήτων, το οποίο επιδρά στην αγορά πρώτης κατοικίας.

Δασικοί χάρτες
Φέτος αναμένεται να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες για εννέα περιοχές της Αττικής: Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Σταμάτα, Νέα Μάκρη, Κηφισιά, Ανθούσα, Αγιος Στέφανος, Μαραθώνας και Φυλή. Στόχος είναι να εντοπιστούν αυθαίρετοι οικισμοί που ξεφυτρώνουν μέσα σε δάση και με την καταγραφή του εναπομείναντος πρασίνου να περιοριστεί η δυνατότητα επέκτασής τους. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν, η διαδικασία έχει μπλοκάρει, αλλά τους επόμενους μήνες θα γίνει σε πρώτη φάση η ανάρτηση των δασικών χαρτών μόνο για τον Μαραθώνα, την Πεντέλη και τη Νέα Πεντέλη. Για τις ενστάσεις που υποβάλλονται επισήμως οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώνουν «δασόσημο» με κόστος που αρχίζει από 150 ευρώ.

Ρύθμιση για τα αυθαίρετα
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι διατεθειμένοι να δουν το θέμα της νομιμοποίησης μόνο για όσα αυθαίρετα δηλώθηκαν επί Τρίτση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η επικαιροποίηση των πολεοδομικών μελετών προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Ωστόσο, στο θέμα αυθαίρετα εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προκειμένου να μπαλώσει τρύπες του προϋπολογισμού δεν θα απέκλειε μια «λύση» στα πρότυπα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων.

Αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία
Στους στόχους για το 2011 είναι και ο εκσυγχρονισμός της πολεοδομικής νομοθεσίας, που αφορά τη σύνταξη νέου «πράσινου» (κατά το υπουργείο) Γενικού Πολεοδομικού Κανονισμού, την επικαιροποίηση του Κτιριοδομικού Κανονισμού και τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Οσον αφορά τις οικοδομικές άδειες, προβλέπεται να υποβάλλονται ηλεκτρονικά (για να μην έχουν επαφή με τις πολεοδομίες πολιτικοί μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων).


Υποδομές


Αρχίζουν έργα για να φτάσει το Μετρό μέχρι τον Πειραιά

Το καλοκαίρι εκτιμάται από το υπουργείο Υποδομών ότι θα αρχίσουν τα έργα για την επέκταση του Μετρό στον Πειραιά. Παράλληλα, ελπίζεται να βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα της Siemens προκειμένου να παραδοθούν οι σταθμοί στα δυτικά (Ανθούπολη, Περιστέρι, Χαϊδάρι) και τα νότια προάστια (Ηλιούπολη, Αλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό). Επίσης η 1η Μαρτίου 2011 ορίστηκε ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών προκειμένου το έργο να αρχίσει με σύμβαση παραχώρησης .

Συμβάσεις παραχώρησης
Στόχος του υπουργείου είναι να επανέλθουν στη Βουλή προς αναθεώρηση οι συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων για θέματα όπως η μείωση των διοδίων, αλλά και η εναρμόνιση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Μεταφορές


Εκσυγχρονισμός του ΗΣΑΠ
Τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθούν τελικά - έπειτα από ταλαιπωρία δύο χρόνων- τα έργα εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, τα οποία άρχισαν στις αρχές του 2009. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα μοιάζει μάλλον με το Μετρό, καθώς ολόκληρο το δίκτυο των γραμμών θα στηρίζεται σε σκυρόδεμα. Αυτό θα επιτρέπει να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες οι συρμοί, ενώ θα μειωθούν οι κραδασμοί και ο θόρυβος εντός και εκτός των βαγονιών. Συγκεκριμένα, θα αναβαθμιστούν η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και η ταχύτητα κίνησης των συρμών στα μεγάλα μήκη της γραμμής από 70 χλμ./ώρα θα ανέλθει στα 110 χλμ./ώρα. Το δρομολόγιο από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά που διαρκούσε περίπου 55΄ θα μειωθεί σε 43΄ Αστικές συγκοινωνίες Αθήνας
Εισιτήρια δύο ταχυτήτων για τις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας καθιερώνει από την 1η Φεβρουαρίου το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το εισιτήριο που θα κοστίζει 1,20 και θα χρησιμοποιείται για μία και μόνη διαδρομή και μόνο στα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και στο τραμ. Το εισιτήριο που θα κοστίζει 1,40 ευρώ θα χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό. Ωστόσο, το ίδιο εισιτήριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε όλα τα λοιπά μέσα μαζικής μεταφοράς για διάστημα 90 λεπτών από την πρώτη επικύρωσή του, όπως γίνεται σήμερα με το ενιαίο εισιτήριο του ενός ευρώ. Παράλληλα, προχωρεί η μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ με τη συγχώνευση των συγκοινωνιακών φορέων σε δύο, για τα μέσα σταθερής τροχιάς και για τα οδικά μέσα μεταφοράς.

Αύξηση προστίμων Οδικής Κυκλοφορίας
Ανασυστάθηκε η επιτροπή για τη διαμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία εξετάζει τη θέσπιση νέων προστίμων για ορισμένες τροχαίες παραβάσεις από το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αυξηθούν τα πρόστιμα για τη στάθμευση σε πεζοδρόμιο (από 80 σε 120 ευρώ), σε ράμπα αναπήρων (από 150 σε 325 ευρώ) και την παρεμπόδιση κυκλοφορίας του τραμ (από 150 σε 225 ευρώ). Εξετάζεται επίσης μείωση των προστίμων κατά 30% για τις παραβιάσεις ωραρίου τροφοδοσίας (από 400 μειώνεται σε 280 ευρώ), την απόρριψη αντικειμένων (από 400 μειώνεται σε 280 ευρώ), την έλλειψη μέτρων παθητικής ασφάλειας (από 700 σε 490 ευρώ).

Εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ
Στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, αναμένεται σύντομα να αρχίσει η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του 49% και του μάνατζμεντ της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ (επιβατικές- εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές) σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάθεση εντός του έτους της ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο με σύμβαση παραχώρησης. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης καθώς θα αναπτυχθεί σε έκταση 600 στρεμμάτων.

Ερχονται οι «τραμολωρίδες»
Λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας, όπως αυτές των λεωφορείων και των τρόλεϊ, αναμένεται να αποκτήσει σύντομα και το τραμ. Σε αυτές θα απαγορεύεται- όπως και στις λεωφορειολωρίδες - η κυκλοφορία άλλων οχημάτων, κυρίως στην οδό Αρδηττού, στο τμήμα από τη Βασιλίσσης Ολγας μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και στις δύο κατευθύνσεις. Στο τμήμα αυτό, οι συρμοί του τραμ καθυστερούν έως και 5΄ λόγω της... εισβολής Ι.Χ. στο δίκτυο. Επίσης, εξετάζεται η καθιέρωση νέων «ευέλικτων» δρομολογίων με επίκεντρο τον Αλιμο ή το Παλαιό Φάληρο. Παράλληλα, πέραν του τμήματος ΣΕΦ- Πειραιάς που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, προωθούνται επεκτάσεις του τραμ από το Ελληνικό προς την Αργυρούπολη και από το Σύνταγμα προς το Πεδίον του Αρεως.

Ιδιώτες στα ΕΛ.ΤΑ.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σύντομα σε στρατηγική συνεργασία με ξένο ταχυδρομικό όμιλο. Αρχικά θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή- κατά προτίμηση ευρωπαϊκή εταιρεία ταχυδρομείων- το 39% της μητρικής εταιρείας των ΕΛ.ΤΑ. όπως και το 100% της θυγατρικής εταιρείας ταχυμεταφορών, ενώ θα υπάρχει οψιόν για την επιπλέον διάθεση ποσοστού αλλά και του μάνατζμεντ. Το ελληνικό Δημόσιο σε πρώτη φάση θα συνεχίσει να διατηρεί το 51% των ΕΛ.ΤΑ., όπως και το 10% των μετοχών τους που κατέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.


Παιδεία


Τεχνική εκπαίδευση- Πειραματικά
Δημιουργείται Τεχνολογικό Λύκειο, στο οποίο ενσωματώνονται τα σημερινά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Διευρύνονται οι δυνατότητες οριζόντιας μετακίνησης μαθητών στους διαφορετικούς τύπους λυκείου. Οι απόφοιτοι θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα βάσει του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, ενώ θα δοθεί και δυνατότητα πρόσβασής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα υπάρξει ακόμα αναμόρφωση Πειραματικών- Προτύπων Σχολείων για να ξαναγίνουν κέντρα αριστείας. Θα συνδέονται με πανεπιστήμια και θα ακολουθούν διαφορετικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Θα δημιουργηθούν όμιλοι μαθημάτων που θα αφορούν γνωστικούς τομείς όπως τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες , η Γλώσσα, η Λογοτεχνία κ.λπ.

Αλλάζει το Εξεταστικό
Οι αλλαγές αφορούν στους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου τον Σεπτέμβριο. Σε τέσσερα βασικά μαθήματα και σε ορισμένα επιλογής θα προετοιμάζονται αποκλειστικά οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2013-14. Θα υπάρχει ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων και έμφαση στον νέο θεσμό της ερευνητικής εργασίας. Διπλασιάζεται ο αριθμός ωρών στα υποχρεωτικά μαθήματα. Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης με συνυπολογισμό των συνολικών επιδόσεων του μαθητή στο λύκειο και των ερευνητικών εργασιών, στα πρότυπα του Διεθνούς Απολυτηρίου. Ο βαθμός θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια, που θα ορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Οι νέοι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολή ή στο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα και θα εντάσσονται στα επιμέρους τμήματα έπειτα από το τέλος του πρώτου έτους σπουδών, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους.

Αλλαγές σε πανεπιστήμια- ΤΕΙ
Διπλό σχήμα διοίκησης με Σύγκλητο και Συμβούλιο Διοίκησης. Στο τελευταίο θα συμμετέχουν και προσωπικότητες εκτός πανεπιστημίου. Ο πρύτανης θα επιλέγεται από το Συμβούλιο ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τα πανεπιστήμια θα αυτοδιαχειρίζονται τα οικονομικά τους, περιλαμβανομένης της μισθοδοσίας με δυνατότητα αυξημένων αμοιβών σε επιφανείς πανεπιστημιακούς. Μέρος της χρηματοδότησης συνδέεται με αξιολόγηση και αποδοτικότητα. Οι βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού θα περιοριστούν σε τρεις (καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές). Αναμένονται εκτεταμένες συνενώσεις και συγχωνεύσεις σχολών και λουκέτα σε προβληματικά και υπερεξειδικευμένα τμήματα, αλλά και εξορθολογισμός των μετεγγραφών.

Αναγνώριση των κολεγίων
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα αναγνωριστούν επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων. Τα κολέγια θα λειτουργούν κατόπιν αξιολόγησης και κρατικής εποπτείας. Οσοι απόφοιτοι λάβουν αναγνώριση θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, να εγγράφονται σε επιμελητήρια και επαγγελματικούς συλλόγους και να διεκδικήσουν αυξήσεις αμοιβών και προαγωγές στον ευρύτερο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Αναμένεται και η θέσπιση του Ενιαίου Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, με 8 διαβαθμισμένα επίπεδα.

Νέο σχολείο
Νέα Προγράμματα Σπουδών για νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο θα αναπτυχθούν μέχρι τον Ιούνιο 2011. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν πειραματικά για τη φετινή σχολική χρονιά, ώστε από τη σχολική χρονιά 2012-2013 να γενικευθεί η εφαρμογή. Ακολουθεί εφαρμογή «Ψηφιακού Σχολείου». Σταδιακά όλα τα δημοτικά θα γίνουν Ολοήμερα. Το Νέο Λύκειο θα αποτελέσει την προϋπόθεση για τις αλλαγές στο Εξεταστικό: αναδιοργανώνονται πλήρως οι δύο τελευταίες τάξεις του. Μειώνεται ο σημερινός υψηλός αριθμός μαθημάτων, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός χρόνος εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών. Δίνεται έμφαση στις τέχνες και τον πολιτισμό.


Δημόσια Διοίκηση

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Τέλος στην αναμονή στα γκισέ των δημόσιων υπηρεσιών θα φέρει το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος είναι να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά όλοι οι φορείς και οι πολίτες να μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους από τον υπολογιστή τους χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία, προσκόμιση δικαιολογητικών και επικύρωση αντιγράφων. Παράλληλα, προβλέπεται και η καθιέρωση της κάρτας του πολίτη, που θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και θα δίνει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία.

Πολιτικό χρήμα
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες των βουλευτών, καθώς και στη χρηματοδότηση και τα οικονομικά των κομμάτων προωθεί η κυβέρνηση. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα ψηφιστεί έως τον Μάρτιο, προβλέπεται ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου απαρτιζόμενη στη συντριπτική πλειονότητα από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, καθολικός έλεγχος των πόθεν έσχες και αυστηροποίηση των κυρώσεων.

Ενιαίο μισθολόγιο
Νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο θα ισχύσει το 2011 με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου. Με αυτό θα μειωθούν σημαντικά οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων των ίδιων καθηκόντων και προσόντων, που σήμερα φτάνουν ακόμη και τα 1.400 ευρώ, μέσω της καθιέρωσης κριτηρίων για τον καθορισμό των αποδοχών. Παράλληλα θα περικοπούν υψηλά επιδόματα που λάμβαναν υπάλληλοι κάποιων μόνο υπουργείων και θα υπάρξει επίσης σύνδεση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των υπαλλήλων με τις αμοιβές.  

Αναδιάρθρωση κράτους
Το υπουργείο Εσωτερικών θα κάνει καταγραφή του προσωπικού και των διάφορων τμημάτων, διευθύνσεων και φορέων που λειτουργούν στα υπουργεία. Μόλις ολοκληρωθεί, θα γίνει πακέτο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων υπηρεσιών και θα αναμορφωθεί η δομή κάθε υπουργείου. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών θα οδηγήσει και σε μαζικές μετατάξεις.

Εκλογικός νόμος
Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση ενός συστήματος που θα αποτελεί παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου. Θα προβλέπεται η εκλογή βουλευτών με λίστα και το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές όπου θα εκλέγονται βουλευτές με σταυρό. Ο νέος νόμος θα οδηγήσει σε κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας, ενώ θα προβλέπεται και μπόνους 40 εδρών για το πρώτο κόμμα, αντί 50 που ισχύει σήμερα.


Ασφαλιστικό


Στο ΙΚΑ όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο
Οσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο από 1/1/2011 εντάσσονται στο ΙΚΑ, το οποίο θα είναι πλέον το ασφαλιστικό τους ταμείο. Αυτό προβλέπεται στον νόμο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό, με τον οποίο θεσπίζονται ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων .

Δικαίωμα σύνταξης μέσα στο 2011
Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011 ισχύει νέο καθεστώς αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με δυνατότητα εξαγοράς ή αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου. Το ποσό για την εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας (που κοστίζει ακριβά) μειώνεται από 1/1/2011 έως 31/12/2014 κατά 30%.

Βαρέα και ανθυγιεινά
Θα επικαιροποιηθεί φέτος η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η πρόβλεψη είναι να υπάρξει νέα μικρότερη λίστα (στο Μνημόνιο ορίζεται πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού) και να εκδοθεί το αργότερο έως την 1η Ιουλίου του 2011. Αυτό σημαίνει ότι 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου, ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά θα επέλθει αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Δεν θα θιγούν όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2015. 

Ρύθμιση οφειλών
Νέες διευκολύνσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα» της εισφοροδιαφυγής που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Εξετάζει συγκεκριμένα νέους τρόπους τακτοποίησης των οφειλών που έχουν επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συμπληρωματικά με το πάγιο σύστημα αποπληρωμής των οφειλών προς τα Ταμεία, που καθιερώθηκε με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Εξετάζεται συγκεκριμένα η καταβολή ενός τμήματος της οφειλής προς τα Ταμεία ως προκαταβολή και η ρύθμιση του υπολοίπου με δόσεις, ώστε να υπάρξει αναστολή αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών. Περικοπές σε επικουρικές συντάξεις
Προ των θυρών βρίσκεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας εγκρίθηκε η διενέργεια δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο ορίζεται ρητώς ότι οι όποιες προσαρμογές χρειαστούν στις παραμέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων και των ταμείων Πρόνοιας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011. Πάντως οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012 και οι όποιες μειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις χωρίς να θιγούν οι σημερινοί συνταξιούχοι. Οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία μεγάλα ταμεία ΙΚΑ- ΟΓΑ- ΟΑΕΕ θα είναι έτοιμες το προσεχές καλοκαίρι και για τα υπόλοιπα τον Σεπτέμβριο του 2011.

Επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων
Θα γίνει επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων με τη λειτουργία Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Στόχος είναι η μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8-9% (από 14%). Ο επανέλεγχος θα προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια ώστε να υπάρξουν εξοικονομήσεις δαπανών και να χορηγείται αναπηρική σε όσους πραγματικά τη δικαιούνται.

Ρύθμιση για την 37ετία
Υπό διαμόρφωση είναι η ρύθμιση-λίφτινγκ στο Ασφαλιστικό για την 37ετία. Τα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο προβλέπει ότι όσοι συμπλήρωσαν 35 έτη το 2010 θα έχουν τη δυνατότητα εξόδου με 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας έως και το 2012. Το δεύτερο προβλέπει πως όσοι εργαζόμενοι έχουν ένσημα άνω των 10.500 και βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης θα έχουν την ευχέρεια συνταξιοδότησης με 37 έτη (11.100 ένσημα) χωρίς όριο ηλικίας για το μεσοδιάστημα μέχρι το 2012. Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι έθεσε ως όρια ηλικίας το 58ο για το 2011 και το 59ο για το 2012 για όσους θέλουν να βγουν στη σύνταξη με 37ετία.

Υψηλότερα όρια ηλικίας
Από 1/1/2011 τρέχουν τα υψηλότερα έτη ασφάλισης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελίωσαν ώς το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η αύξηση των ορίων εφαρμόζεται σταδιακά κάθε χρόνο και ολοκληρώνεται, στα περισσότερα Ταμεία, το 2015. Μέσω των περικοπών στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνεται πλέον στα 65 έτη.

Καθιερώνεται νέο ΕΚΑΣ
Καθιερώνεται νέο ΕΚΑΣ με στόχο την ενίσχυση των πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχων. Κι αυτό γιατί εντοπίστηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι που έπαιρναν το ΕΚΑΣ και είχαν υψηλά εισοδήματα (π.χ.

200.000 ευρώ ετησίως). Ετσι, χωρίς να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, το νέο ΕΚΑΣ θα χορηγείται στους χαμηλοσυνταξιούχους με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους. Εκτιμάται ότι οι ωφελημένοι θα είναι 300.000-400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στο ΕΚΑΣ του 2010 το ετήσιο εισόδημα αυξήθηκε κατά 4%, όσο και η αναπροσαρμογή των συντάξεων του 2008, αφού με τα εισοδήματα εκείνης της χρονιάς, δηλαδή τη φορολογική δήλωση του 2009, καταβλήθηκε το επίδομα.



Τα Νέα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου