ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας:Να πληρώσει τις μετεγκαταστάσεις η ΔΕΗ και να αποσυρθεί η τροπολογία για τα νοσοκομεία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ...




  



Δύο ηχηρά «όχι» αντέταξε στην πρώτη του συνεδρίαση το νεότευκτο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, σε αποφάσεις της κυβέρνησης και του κεντρικού κράτους, για θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία...
Το περιφερειακό συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε το άρθρο 28 του σχεδίου νόμου για την βιοποικιλότητα, που αναφέρεται σε μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ακρινής του νομού Κοζάνης και Αναργύρων του νομού Φλώρινας, που πλήττονται από τη ΔΕΗ, με χρήματα του Πόρου Ανάπτυξης. Ακόμη απέρριψε και την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που εντάσσει τα νοσοκομεία Γρεβενών, Πτολεμαΐδας και Καστοριάς στη ζώνη Β΄, από την Α΄ που ήταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται με εφημερίες και να μένουν κλειστά τουλάχιστον τις μισές ημέρες του μήνα.
Με τις αποφάσεις του το αιρετό περιφερειακό όργανο δεν εξέφρασε μόνο την επί της ουσίας διαφωνία του στα δύο θέματα, αλλά κυρίως θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι για θέματα που αφορούν την περιοχή, θα αποφασίζει το ίδιο. Είναι άλλωστε ενδεικτική η αποστροφή του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή στην ομιλία του, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την υποβάθμιση του νέου θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Για θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία θα αποφασίζουμε εμείς και μόνο εμείς».
Το περιφερειακό συμβούλιο εξέφρασε την σταθερή πολιτική βούληση ότι «οι μετεγκαταστάσεις της Ακρινής και των Αναργύρων θα γίνουν», αλλά έστειλε τελεσίγραφο ότι «αυτό δεν θα γίνει με χρήματα του Τοπικού Πόρου, αλλά θα αναλάβει τη δαπάνη εξ? ολοκλήρου η ΔΕΗ».
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 28 του σχεδίου νόμου για την βιοποικιλότητα, του οποίου η συζήτηση αρχίζει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προβλέπει: «η ΔΕΗ σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα οκτώ έτη, θα έχει προχωρήσει σε επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, τις τεχνικές λύσεις και τον προϋπολογισμό του έργου.
Το κόστος της μετεγκατάστασης θα βαρύνει σε ποσοστό 50% τη ΔΕΗ, μέρος της οποίας θα προέρχεται από τον τοπικό πόρο (τέλος λιγνίτη) και το υπόλοιπο ποσοστό 50% της δαπάνης θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Ο Γ. Δακής καταλόγισε «σκοπιμότητες» στις διατυπώσεις του σχεδίου νόμου, αλλά και «νομικά κενά», που μπορούν να ακυρώσουν τις μετεγκαταστάσεις. Πρόσθεσε ότι «οι μετεγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν γιατί αυτό είναι το αίτημα των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά θα πρέπει να γίνουν με δαπάνη της ΔΕΗ εξ? ολοκλήρου». Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι δεν μπορεί το κεντρικό κράτος να επιβάλει στα αιρετά περιφερειακά όργανα τον τρόπο που θα αξιοποιήσουν τον Τοπικό Πόρο που κατέκτησε η τοπική κοινωνία ως αντιστάθμισμα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Χαρακτήρισε «ύποπτη» και την κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων, καθώς πρόκειται «για επιχορήγηση που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Παπαϊρδανίδης, χαιρέτησε την απόφαση της κυβέρνησης που προχωρά στις μετεγκαταστάσεις, ωστόσο διαμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε την κατακρεούργηση του Τοπικού Πόρου για να καλυφτεί η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού». Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Τσάκωνας, απέρριψε την τροπολογία και πρότεινε δικό του ψήφισμα. «Η χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων να γίνει εξ? ολοκλήρου από τη ΔΕΗ», υπογράμμισε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δράση για τη Δυτική Μακεδονία», Αντώνης Κύρινας, ενώ τη διαφωνία του στον τρόπο χρηματοδότησης κατέθεσε και ο Παύλος Αλτίνης.
Στην μαραθώνια συνεδρίαση παραβρέθηκαν κάτοικοι της Ακρινής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης, εξέφρασε τους φόβους των κατοίκων, μήπως η απόρριψη του συγκεκριμένου άρθρου του νόμου, ακυρώσει συνολικά την μετεγκατάσταση, για την οποία όπως είπε «οι κάτοικοι του χωριού δώσαμε μεγάλους αγώνες». Μάλιστα, σε χώρο εκτός της αίθουσας συνεδρίασης για το ίδιο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης από την Ακρινή και πρώην δήμαρχος Ελλησπόντου, Κυριάκος Τσανακτσίδης και ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, είχαν μία διαφωνία σε πολύ έντονο ύφος, με τον πρώτο να καταλογίζει στον δεύτερο ότι «με την απόρριψη της τροπολογίας ακυρώνεται την μετεγκατάσταση, γι? αυτό προσέξτε καλά». Ο περιφερειάρχης ανταπάντησε ότι «η διατύπωση νομικά μπάζει και αυτό είναι το ύποπτο. Εμείς με την απόφασή μας θέλουμε να αποφύγουμε τις παγίδες και να διασφαλίσουμε τις μετεγκαταστάσεις».
Εν κατακλείδι το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε ότι «οι μετεγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε», αλλά «απορρίπτουμε τον τρόπο χρηματοδότησης». Επιπλέον αποφάσισε ότι «θα εντάξει ένα ποσό στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας για τα έργα υποδομών που θα χρειαστούν».
Να ανακληθεί η τροπολογία για τα νοσοκομεία
Σε σχέση με την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, που πλέον μένουν ακάλυπτα σε εφημερίες τον μισό μήνα, το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ζητά την απόσυρση του άρθρου 34 του νόμου 3896/2010, που υποβαθμίζει τις υγειονομικές μονάδες της περιοχής. Με την ανωτέρω ρύθμιση τα νοσοκομεία Γρεβενών, Πτολεμαΐδας και Καστοριάς, υπάγονται στη Β΄ ζώνη από την Γ΄ που ήταν μέχρι τώρα. «Αυτό δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς υπάρχουν κλινικές που καλύπτονται με εφημερίες μόλις 11 ημέρες το μήνα, ενώ το υπόλοιπο διάστημα θα κλείνουν», υπογράμμισε ο εισηγητής αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης.
Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδοθεί ψήφισμα, με το οποίο ζητά: Την απόσυρση της τροπολογίας, την ένταξη και του νοσοκομείο Κοζάνης στη Γ΄ ζώνη, από τη Β΄ που βρίσκεται και τη στελέχωση όλων των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Γ. Παπαϊορδανίδης υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης αναβαθμισμένων υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Διαφοροποιήθηκε από την πρόταση της πλειοψηφίας, προτείνοντας απλώς την αναστολή του σχεδίου νόμου, αλλά να παραμείνει το νοσοκομείο Κοζάνης στη Β΄ Ζώνη.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν και Χρήστος Κατσίνας αντιστοίχως. Ο πρώτος παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του συλλόγου, οι οποίες ως γνωστόν είναι αντίθετες με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου