ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Συμψηφίζεται ο ΦΠΑ με χρέη - Το αυτόφωρο για παρακράτηση ΦΠΑ δεν στέκει νομικά, επισημαίνουν νομικοί και δικαστές...

Το αποτέλεσμα του συμψηφισμού δηλώσεων
του υφυπουργού Π. Ρήγα ήταν ατυχές







Να διευρύνει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου) τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ κράτους και ιδιωτών θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών μελετά τον τρόπο με τον οποίο θα... γίνει αυτό προκειμένου να εντάξει τη σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που προετοιμάζει και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τέλη Φεβρουαρίου.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα δώσει ανάσα στην αγορά, οι εκπρόσωποι της οποίας το έχουν θέσει ως αίτημα. Σχετική ενημέρωση έκανε χθες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ομάδα του στρατηγικού σχεδιασμού που συνεδρίασε αργά το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών.


Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα:
* Δεν ισχύει συμψηφισμός οφειλών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. οι οφειλές του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προς ιδιώτη να συμψηφισθούν με χρήματα από φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ προς την εφορία) γιατί προσκρούει στον αστικό κώδικα λόγω του ότι δεν υπάρχει αμοιβαιότητα απαιτήσεων. Αυτό αναζητεί τρόπο η κυβέρνηση να ξεπεράσει.


Τι ισχύει
* Σήμερα ισχύει ο συμψηφισμός για οφειλές:
* Πρώτον φορολογικού περιεχομένου εφόσον έχει βγει ατομικό φύλλο έκπτωσης (ΑΦΕΚ). Για παράδειγμα, μπορεί να συμψηφισθεί η επιστροφή ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών με αντίστοιχες φορολογικές οφειλές του ιδιώτη. Ισχύει και για τις επιχειρήσεις με βιβλία γ' κατηγορίας.
* Δεύτερον για ευρύτερες οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτη αρκεί να είναι βεβαιωμένες. Για παράδειγμα, οι οφειλές ιδιώτη (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, παράβαση κώδικα βιβλίων και στοιχείων), μπορούν να συμψηφισθούν με τα χρήματα που του χρωστάει ένα υπουργείο (π.χ. προμήθεια χαρτικής ύλης).
Ωστόσο παράγοντες της κυβέρνησης, αλλά και της αγοράς συμφωνούν ότι η διαδικασία εφαρμογής είναι περίπλοκη και αυτό το μηχανισμό η κυβέρνηση επιχειρεί να απλουστεύσει.
Το θέμα ανακινήθηκε χθες έπειτα από σχετικές αλλά ελλιπείς δηλώσεις στη Βουλή του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Π. Ρήγα, που δημιούργησαν σύγχυση. Υστερα από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών επιχείρησε να τις ανασκευάσει το απόγευμα και πάλι στη Βουλή.
Ο κ. Ρήγας απέδωσε σε ατυχή διατύπωση λόγω άγνοιας τη διαβεβαίωση που είχε δώσει εννέα ώρες νωρίτερα στη Βουλή, πως η κυβέρνηση προτίθεται να τακτοποιήσει το ζήτημα του συμψηφισμού του ΦΠΑ που οφείλει το κράτος με τα χρέη των επιχειρήσεων στο Δημόσιο.
«Ηταν κακή διατύπωση», εξήγησε ο κ. Ρήγας στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. «Δεν γνώριζα ότι υπάρχει και σήμερα η σχετική δυνατότητα συμψηφισμού χρεών προς το Δημόσιο και ΦΠΑ. Νόμιζα πως ο συμψηφισμός αφορούσε μόνο οφειλή και επιστροφή του ΦΠΑ».
Ο υφυπουργός πάντως δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δικαιολογήσει την άγνοια που ο ίδιος επικαλέστηκε, αφού ο ίδιος από το βήμα της Βουλής νωρίτερα υποστήριξε, προαναγγέλλοντας την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, ότι προηγήθηκε τον τελευταίο χρόνο η σχετική διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών.
Η -άτεχνη- ανασκευή της δήλωσής του κατέδειξε ενδεχόμενη «επίπληξη» περί «βιασύνης» από τους επικεφαλής των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς, όπως στη συνέχεια προέκυψε από κυβερνητικούς κύκλους, πράγματι η κυβέρνηση επεξεργάζεται φόρμουλα διεύρυνσης της δυνατότητας συμψηφισμού, με διάταξη που προγραμματίζεται να ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


1,2 δισ. ευρώ
Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συνεχίστηκε και με την τοποθέτηση των εταίρων η συζήτηση του νέου επενδυτικού νόμου, ο κ. Ρήγας παραδέχτηκε μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το 2010 επιστράφηκε ποσό 1,2 δισ. ευρώ από το συνολικό 1,4 δισ. που εκκρεμούσε από το 2005.
Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε πως οι σχετικές διαβουλεύσεις με το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνονται, έτσι ώστε να ρυθμιστεί τον επόμενο μήνα το ζήτημα, προκειμένου να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις εν όψει του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων έργων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που θα αφορούν κατ' αρχήν πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία και θα επεκταθεί τον Μάρτιο με κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών και δημιουργία νέων σχολείων.


Ν.Δ.: Μισή αντιγραφή


«Αυτοί που, επί 6 μήνες, χτυπούσαν με κάθε τρόπο την οικονομική πρόταση Σαμαρά, αντιγράφουν σήμερα, με επώδυνη καθυστέρηση, το ένα μόνο μέρος της: εκείνο του συμψηφισμού ΦΠΑ» ήταν η αντίδραση του αν. τομεάρχη Οικονομικών Νότη Μηταράκη.
«Ομως, αυτό δεν φτάνει. Η Ν.Δ. έχει ζητήσει τη δημιουργία, για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενός μηχανισμού αυτόματου συμψηφισμού όλων των οφειλών από και προς το Δημόσιο, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να προλάβουμε τα καινούργια λουκέτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου