ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, σχετικά με τις συνενώσεις –ιδρύσεις σχολείων, τα Αθλητικά Σχολεία και τα ΤΕΙ






Σχετικά με τις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων:
Κάθε χρόνο αποστέλλεται εγκύκλιος που αναφέρεται στη συνένωση των σχολείων. Βασίζεται στο νόμο 1566 και η λογική της είναι να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή των δημογραφικών χαρακτηριστικών στις... διάφορες περιοχές, αλλά και η παροχή καλύτερης Εκπαίδευσης στους μαθητές.
Η σχετική εγκύκλιος είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι ούτε νομοθετική πρωτοβουλία, ούτε καν Υπουργική Απόφαση.
Φέτος λειτουργεί για πρώτη φορά ο θεσμός του "Καλλικράτη" και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διαφορετική δομή. Έχει μεγάλη σημασία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.
Τα κριτήρια για τις συνενώσεις ή τη δημιουργία νέων σχολείων είναι παιδαγωγικά. Απευθυνόμαστε στους γονείς και στους μαθητές: Δεν θέλουμε να υπάρχουν σχολεία, τα οποία θα έχουν λιγότερες δυνατότητες, λόγω μικρού αριθμού μαθητών ή μικρού αριθμού εκπαιδευτικών.

Σχετικά με τα Αθλητικά Σχολεία:
Ο σχολικός αθλητισμός είναι κυρίαρχη προτεραιότητα. Για αυτό και στα πιλοτικά σχολεία έχουμε αύξηση των ωρών της Φυσικής Αγωγής σε διαφορετική, όμως, βάση από αυτή που ήταν για πολλά χρόνια.
Τα σχολικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν με καλύτερη οργάνωση και ορθολογική χρήση δυνάμεων από τα σχολεία, τις τοπικές κοινότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μικρή αναστολή στα σχολικά πρωταθλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα, όπως η μεταφορά των μαθητών, οι χώροι διεξαγωγής και να ρυθμιστούν οικονομικά θέματα.
Έχουμε κάνει σαφές ότι δεν μπορούν να αναλαμβάνονται υποχρεώσεις, εάν δεν έχει λυθεί εκ των προτέρων το ζήτημα της χρηματοδότησης. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια χρέη σε όλα τα επίπεδα, τα οποία δεν μπορούσαμε εκ των υστέρων να καλύψουμε.
Το επόμενο διάστημα η Υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, θα έχει συναντήσεις με Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με Συλλόγους Αθλητών και γονέων. Για το θέμα των Αθλητικών Σχολείων έχει γίνει μεγάλη προεργασία το προηγούμενο διάστημα και θα υπάρξει διαβούλευση.
Στόχος όλων είναι να βάλουμε τον σχολικό αθλητισμό στην πραγματική του διάσταση: τα παιδιά να αθλούνται, να αγαπούν τον αθλητισμό εντός και εκτός σχολείου, χωρίς να αποβλέπουν σε ανταλλάγματα. Τα παιδιά θα πρέπει να αθλούνται, επειδή τους αρέσει ο αθλητισμός. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε, μέσω της πολιτικής αγωγής υγείας και διατροφής, μια κουλτούρα, ώστε ο αθλητισμός να είναι στοιχείο της καθημερινότητας και τα παιδιά να τον αγαπούν.

Σχετικά με τα ΤΕΙ:
Υπήρξε αναταραχή σε μεγάλα ΤΕΙ για οικονομικά θέματα. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός, Ιωάννης Πανάρετος, είχε επαφές με τα συγκεκριμένα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στα οποία δόθηκε επιπλέον οικονομική ενίσχυση. Σήμερα στα ΤΕΙ Πειραιά, Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα μαθήματα γίνονται κανονικά. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων, ώστε να δούμε τα ακριβή προβλήματα και να επανακαθοριστούν οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων, με βάση τα περσινά δεδομένα.

Σημεία από τη συνέντευξη της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά, στην εφημερίδα REALNEWS και τον δημοσιογράφο, Βασίλη Σκουρή


- Για τις πολιτικές εξελίξεις
Η μεγάλη μου αγωνία είναι να μην παγιωθούν οι αδικίες, να μην εξελιχθεί αυτό το μεταβατικό στάδιο σε μια μόνιμη κατάσταση. Είναι διαφορετικό να λες στον κόσμο «κάνε θυσίες για να βγούμε από την κρίση» και διαφορετικό να καταλήξεις ότι «αυτή θα είναι η Ελλάδα από εδώ και πέρα». Αυτή, όχι μόνο δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε, αλλά θα είναι ένας εφιάλτης.
Γι αυτό λοιπόν αγωνιζόμαστε. Να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές, να βγούμε ξανά στις αγορές, να ξεπεράσουμε την κρίση. Μέχρι να δούμε την άκρη του τούνελ, έχουμε ένα δρόμο δύσκολο, που δεν πρέπει να αφορά μόνο στα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Οι μισθωτοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δώσει τα πάντα. Φτάνουν στα όρια τους. Πρέπει να προσφέρουν περισσότερα και οι έχοντες. Πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης.
- Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Έχουμε πόλεμο. Άποψή μου είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε πόλεμο δεν προκαλείς εκλογές.
- Για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων
Όσοι έχουν, αν έχουν, ευθύνες, να πληρώσουν. Όλοι.
Σε όποιον πολιτικό χώρο και αν ανήκουν.
Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την πολιτική, το δημοκρατικό πολίτευμα και την υπόληψη μας.
- Για τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Παιδείας
Υπάρχει μια άποψη που λέει «εδώ ο κόσμος καίγεται κι εσείς μας μιλάτε για παιδεία;». Μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης που ζούμε είναι οι χρόνιες αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αν θέλουμε πραγματικά να γυρίσουμε σελίδα και να αφήσουμε πίσω μας το κακό μας παρελθόν χρειάζονται βαθιές τομές. Η πολιτική για την παιδεία πρέπει να ξεπερνά την εμβέλεια ενός κόμματος και τη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας. Ήδη για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε κάνει για τα ολοήμερα σχολεία, το νέο λύκειο και το νόμο για τη Διά Βίου Μάθηση, έγινε εξαντλητικός διάλογος. Εμείς πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να προχωρήσει με λογικές του «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και το έχουμε αποδείξει. Θέλουμε το ελληνικό Πανεπιστήμιο να πάρει τη θέση που του αξίζει, στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Αν δεν είναι αυτός ένας στόχος που μας ενώνει, τότε ποιος είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου