ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Τσιγάρα:«Πόλεμος» για τα περιθώρια κέρδους









Με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, η Ομοσπονδία Πρατηριούχων Χονδρικής Πώλησης.. Καπνοβιομηχανικών Προιόντων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Καπνοπωλών & Περιπτερούχων Ελλάδος ζητούν να μην προχωρήσει η πολιτεία στη θέσπιση ελάχιστων περιθωρίων κέρδους στο υπό επεξεργασία φορολογικό σχέδιο νόμου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νέα διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο «Το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται στο 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων. Η ισχύς της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου αρχίζει από 1/1/2011».
Οι δύο από τους βασικούς κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας των καπνικών προϊόντων αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το υπουργείο οικονομικών προωθεί μια διάταξη που δεν ωφελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων στον κλάδο. Πως είναι δυνατόν, όταν η κυβέρνηση νομοθετεί πριν από λίγες ημέρες το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να αντιφάσκει σήμερα θεσπίζοντας ελάχιστα περιθώρια κέρδους, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία καθώς και με το δίκαιο του ανταγωνισμού».
Σύμφωνα με τους παράγοντες του κλάδου, η παρέμβαση αυτή δεν λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα με τα καπνικά προϊόντα αφού η ρίζα του προβλήματος για την χαμηλή κατανάλωση και τα λιγότερα έσοδα του δημοσίου δεν είναι άλλη από το ύψος της φορολογίας που αντιστοιχεί περίπου στο 83% της τιμής ενός πακέτου και όχι στα περιθώρια κέρδους των εμπλεκομένων φορέων και αναρωτιούνται: «ποια σκοπιμότητα εξυπηρετείται από μια τέτοια ρύθμιση όταν είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην οριστική διάλυση του εμπορικού δικτύου και θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες άτομα»;.
Το 2010 το κράτος είχε προϋπολογίσει 1,050 δισ. ευρώ από το φόρο στα τσιγάρα αλλά εισέπραξε μόλις 350 εκατ. ευρώ αφού προχώρησε σε τρεις διαδοχικές αυξήσεις της φορολογίας καπνού εντός του έτους, χώρια την αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 23% με αποτέλεσμα οι καπνιστές να στραφούν στα φθηνά τσιγάρα που όμως αποδίδουν και χαμηλότερο φόρο.
Σήμερα η Ομοσπονδία Πρατηριούχων Χονδρικής Πώλησης Καπνοβιομηχανικών Προϊόντων Ελλάδος έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου σχετικά με τη φορολογία των καπνικών προϊόντων.


Β.ΚΩΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου