ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Διεθνές κυνηγητό για το email που «έριξε» το χρηματιστήριο

4,58% πτώση προκάλεσε στον κλαδικό τραπεζικό δείκτη στη συνεδρίαση της Μ.τετάρτης το e-mail του Paul Moss, στελέχους της Citigroup..








Υψηλόβαθµο στέλεχος θυγατρικής εταιρείας της Citigroup φέρεται να είναι ο συντάκτης του e-mail που τη Μεγάλη Τετάρτη σκόρπισε πανικό στην ελληνική χρηµαταγορά και προκάλεσε την εκτίναξη των..
spreads στις 1.145 µονάδες βάσης.
Στο µικροσκόπιο των ελληνικών διωκτικών αρχών βρέθηκε και δεύτερο στέλεχος της Citigroup το οποίο διακίνησε το επίµαχο e-mail, µε ελαφρώς διαφοροποιηµένο περιεχόµενο, σε χρηµατιστές και στελέχη άλλων τραπεζών από το υποκατάστηµα της ξένης επενδυτικής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ.
Το Τµήµα ∆ίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήµατος έχει ήδη απευθυνθεί για τη συγκεκριµένη υπόθεση στην Ιντερπόλ.
Πολύτιµη βοήθεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης προσέφερε η τράπεζα, η οποία όταν έγινε γνωστό πως υπήρχε e-mail µε υπογραφή στελέχους της δήλωσε πως θα συνεργαστεί µε τις Αρχές και στη συνέχεια βοήθησε να εντοπιστεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής από τον οποίο εστάλη το e-mail αλλά και ο αποστολέας του.
Οπως υποστήριξαν στελέχη της Citigroup στην ελληνική Υπηρεσία ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, ο 45χρονος Paul Moss λειτούργησε αυτοβούλως και δεν έχει καµία σχέση µε πολιτικές ή πρακτικές της επενδυτικής τράπεζας. Ωστόσο, µόλις χθες η Citigroup έκανε και πάλι λόγο για «κούρεµα» του ελληνικού χρέους.
Τον Paul Moss, ο οποίος θεωρείται από συναδέλφους του πολύ καλός γνώστης της χρηµατιστηριακής αγοράς στην Ελλάδα, υπέδειξαν ως αρχικό συντάκτη του επίµαχου e-mail και έλληνες τραπεζίτες και χρηµατιστές, οι οποίοι έγιναν παραλήπτες του µηνύµατος που προέβλεπε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και οι οποίοι κλήθηκαν από τη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος για κατάθεση.
Ηδη από χθες, η ελληνική πλευρά µέσω Europol κατέθεσε αίτηµα δικαστικής συνδροµής προς το Λονδίνο προκειµένου ο Moss, ο οποίος φέρεται ότι έστειλε πρώτος το επίµαχο e-mail, να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόµενό του. Στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών δεν αποκλείουν να υπάρξει και ποινική διαδικασία εις βάρος του Moss.
«Επειδή παρόµοια διακίνηση ψευ δών ειδήσεων είναι ικανή να προκαλέσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το υπουργείο Οικονοµικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισµό και την παραδειγµατική τιµωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόµιµο µέσο», επισηµαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
«Οι ελληνικές Αρχές είναι αποφασισµένες να µην επιτρέψουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας και θα είναι αµείλικτες σε όποιον επιχειρήσει εκ νέου να παίξει µε το µέλλον της χώρας», επισήµαιναν σε κάθε τόνο στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών.
Στο µικροσκόπιο των ελληνικών διωκτικών Αρχών και στέλεχος της Citigroup στο Χονγκ Κονγκ.
Βλέπουν το εδώλιο και όσοι προώθησαν το µήνυµα
Το e-mail, σύµφωνα µε τους αξιωµατικούς του Τµήµατος ∆ίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος της Ασφάλειας Αττικής, εστάλη από τον 45χρονο χρηµατιστή αρχικά σε Έλληνα, στέλεχος µεγάλης ελληνικής τράπεζας, αλλά και σε άλλους συναδέλφους του οι οποίοι το διέδωσαν. 
Την ίδια πορεία ακολούθησε το e-mail και από το στέλεχος της τράπεζας, που έστειλε το ίδιο µήνυµα σε συναδέλφους του και χρηµατιστές. Ως αποτέλεσµα, οι αγορές αντέδρασαν ακαριαίως και προκλήθηκε πανικός στο Χρηµατιστήριο µε βουτιά 2,62%, ενώ εκτοξεύτηκαν τα spreads. Το e-mail ανέφερε πως «τα τελευταία 20 λεπτά έχουν αυξηθεί οι φήµες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. 
Τα spreads κινούνται ανοδικά µε αύξηση 100 µονάδες και οι µετοχές των ελληνικών τραπεζών κινούνται καθοδικά µε απώλειες -4% έως -6%, ενώ άνοιξαν µε +2% το πρωί. Τις τελευταίες ηµέρες οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν ενταθεί, παρά τις επίµονες αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ξένων αξιωµατούχων. Αν αυτό συµβεί, είναι πολύ σηµαντικό να δούµε τις επιπτώσεις». 
Σε ερώτηση του «Βήµατος», ο Πολ Μος αρνήθηκε να κάνει το παραµικρό σχόλιο και παρέπεµψε στις νοµικές υπηρεσίες της τράπεζας, όπου εργάζεται. 
Ηδη, η ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος σχηµάτισε δικογραφία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φηµών µέσω του ∆ιαδικτύου, ενώ είναι πιθανό να βρεθούν κατηγορούµενοι και οι παραλήπτες του e-mail οι οποίοιστη συνέχεια το έστειλαν σε άλλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου