ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Οι Top 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις του National Geographic







Διαβάστε ένα άρθρο με τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του National Geographic 10. Ultra-Rare Megamouth Shark Found, Eaten..

01_090407-megamouth-shark-eaten-picture_big
Στης 7 Απριλίου του 2009 ανακαλύφθηκε ένας από τους σπανιότερους καρχαρίες στον κόσμο στα ύδατα των Φιλιππίνων.
09. Ancient Gem-Studded Teeth Show Skill of Early Dentists
02_090518-jeweled-teeth-picture_big
Στης 18 Μαΐου ανακαλύφθηκε αρχαία απολιθωμένη οδοντοστοιχία που αποκαλύπτει την ικανότητα των πρώτων οδοντιάτρων πριν 2.500 χρόνια. Όπως θα παρατηρείτε και από την φωτογραφία του απολιθώματος που βλέπετε παραπάνω, η οδοντοστοιχία είναι διακοσμημένη με πετράδια πολύτιμων λίθων. Απ' ότι διαπιστώθηκε από τη έρευνα, είναι κάτι που συνήθιζαν να κάνουν οι άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τον Κολόμβο, καθαρά για διακοσμητικούς λόγους. Βάση της νέας μελέτης αποδεικνύεται πως πριν 2.500 χρόνια υπήρχαν εξειδικευμένοι "οδοντίατροι" που μπορούσαν να τρυπήσουν τα δόντια με τρυπάνι κατασκευασμένο με obsidian, ένα είδος γυαλιού που ήταν ικανό να χρησιμοποιηθεί για αυτήν την χρήση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιούσαν και κάποιο είδος βοτάνου για αναισθητικό. Έπειτα τοποθετούσαν τους πολύτιμους λίθους χρησιμοποιώντας κόλλα ρητίνης από φυτά. Επίσης, φαίνεται πως όχι μόνο οι οδοντίατροι αλλά και το τρυπάνι που χρησιμοποιούσαν ήταν αρκετά εξειδικευμένο ώστε να αποφύγει τον οδοντικό πολφό που βρίσκετε στο εσωτερικό του δοντιού και κατά συνέπεια να αποφεύγουν μια πιθανή μόλυνση ή ένα σπασμένο δόντι.

08. Alien Giant Snakes Threaten to Invade Up to 1/3 of U.S.

03_091014-giant-snakes-invasion-us_big
Ένας από τους μεγαλύτερους πύθωνες της Βιρμανίας.
07. Biggest Snake Discovered; Was Longer Than a Bus

04_090204-biggest-snake-fossil_big
Δεν είναι τυχαίο που ονομάστηκε «τιτανοβόας»: είναι ίσως το μεγαλύτερο φίδι που έζησε ποτέ, ένα προϊστορικό τέρας σε μήκος λεωφορείου που ζούσε στα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής και έτρωγε κροκόδειλους για πρωινό. Απολιθωμένοι σπόνδυλοι που ανακαλύφθηκαν σε λιγνιτωρυχείο της βορειοανατολικής Κολομβίας μαρτυρούν ότι το υδρόβιο ερπετό είχε μήκος 12-13 μέτρα, πάχος ένα μέτρο και βάρος πάνω από 1.140 κιλά. «Αν προσπαθούσε να μπει στο γραφείο μου για να με κατασπαράξει, θα δυσκολευόταν να χωρέσει στο άνοιγμα της πόρτας» σχολίασε ο Τζέισον Χεντ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature. Το νέο είδος ονομάστηκε Titanoboa carrejonensis, δηλαδή «τιτάνιος βόας από τη Σερεχόν», το όνομα της τοποθεσίας όπου βρέθηκε. Ζούσε πριν από 60-58 εκατομμύρια χρόνια, όταν ακόμα η Γη προσπαθούσε να συνέλθει από την πρόσκρουση του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια. Όπως και τα σημερινά φίδια ανακόντα, ο τιτανοβόας περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα στο νερό. Ζούσε στα τροπικά υγρά δάση και πιθανότατα τρεφόταν με κροκόδειλους, υδρόβιες χελώνες και μεγάλα ψάρια. Όπως και ο σημερινός συσφιγκτήρας βόας, το προϊστορικό φίδι δεν ήταν δηλητηριώδες και σκότωνε τη λεία του σφίγγοντάς τη μέχρι ασφυξίας.
Ο τιτανοβόας ξεπερνά κατά πάνω από 3 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ μήκους, το οποίο κατείχε ο Gigantophis που ζούσε στην Αίγυπτο πριν από 39 εκατ. χρόνια και είχε μήκος 10 μέτρων. Από τα σημερινά φίδια, το μακρύτερο είναι ο δικτυωτός βόας με μήκος λίγο μεγαλύτερο από 9 μέτρα. Το βαρύτερο είναι το πράσινο ανακόντα, με βάρος έως και 227 κιλά. Το τεράστιο μέγεθος στο οποίο μπορούσε να φτάσει ο τιτανοβόας οφείλεται στο θερμό περιβάλλον όπου ζούσε. Σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα ερπετά είναι ποικιλόθερμα (έχουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος) και επομένως ο μεταβολισμός τους εξαρτάται από την εξωτερική θερμοκρασία. Οι ερευνητές υπολόγισαν μάλιστα ότι την εποχή που ζούσε ο τιτανοβόας η μέση ετήσια θερμοκρασία στην τροπική ζώνη της Λατινικής Αμερικής ήταν 30-34 βαθμοί Κελσίου, δηλαδή 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη από ό,τι σήμερα. Οι παλαιοντολόγοι που ανακάλυψαν τον προϊστορικό γίγαντα σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν τις έρευνες στο λιγνιτωρυχείο για να εντοπίσουν απολιθώματα των δοντιών και του κρανίου του.
06. Gold Rush-Era "Ghost Ship" Wreck Found
05_091124-01-a-j-goddard-gold-rush-shipwreck_big
Στης 24 Νοεμβρίου του 2009 ανακαλύφθηκε το "πλοίο φάντασμα" του Yukon που δεν θεωρείτε φάντασμα πια.
05. Oldest Skeleton of Human Ancestor Found
1175825_Fig_2
Η ανακάλυψη του απολιθωμένου σκελετού της "Ardi" ενός πλάσματος ηλικίας 4,4 εκατομμυρίων ετών, που θεωρήθηκε πιθανός πρόγονος του ανθρώπου, ψηφίστηκε η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη της φετινής χρονιάς από τους συντάκτες του έγκυρου περιοδικού "Science".
04. "Extinct" Bird Seen, Eaten
07_090218-extinct-bird-photo_big
18 Φεβρουαρίου 2009 ανακαλύφθηκε και φωτογραφήθηκε το σπανιότερο ορτύκι στις Φιλιππίνες.
03. New Cloud Type Discovered?
08_090603-02-new-type-cloud-sunset_big
Ένας νέος τύπος σύννεφου που ονομάστηκε "Jacques Cousteau" κάνει την εμφάνιση του στης 3 Ιουνίου του 2009.
02. Fish With Transparent Head Seen Alive for First Time
09_090223-01-fish-transparent-head-barreleye-pictures_big
Στης 23 Φεβρουαρίου του 2009 ανακαλύφθηκε το ψάρι barreleye με το διάφανο κεφάλι. Το barreleye ζει περισσότερο από 2.000 πόδια (600 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, όπου το νερό είναι σχεδόν κατάμαυρο. Το ψάρι περνάει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του ακίνητο, με τα μάτια του να κοιτούν προς τα πάνω, οι επιστήμονες της MBARI παρακολουθούν το ψάρι barreleye από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα. Αν προσέξετε το όνομά του βγαίνει από τα μάτια του γι' αυτό και ονομάζετε barreleye δηλαδή "Μάτια σαν βαρέλι". Τα γκριζωπά σαν βαρέλι μάτια βρίσκονται κάτω από τους πράσινους θόλους οι οποίοι μπορούν να φιλτράρουν το φως του ήλιου. Ο καλύτερος τρόπος για να δει το θήραμά του στο σκοτάδι του βυθού, οπου και ζει, είναι να στρέψει τα μάτια του προς τα επάνω. Οι επιστήμονες που μελέτησαν το Barreleye σε ένα ενυδρείο, ανακάλυψαν ότι τα μάτια του μπορούν να περιστραφούν όπως ένας παρατηρητής πουλιών που κοιτάει με το τηλεσκόπιο του.
01. "Missing Link" Found: Fossil Connects Humans, Lemurs?
10_090519-missing-link-found_big
Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το απολίθωμα του ζώου, με την ονομασία Ίντα, εντοπίστηκε σε μια περιοχή κοντά στη Φρανκφούρτη, στην οποία έχουν βρεθεί και άλλα απολιθώματα.
Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους παρουσιάστηκε σε ντοκιμαντέρ του διάσημου παραγωγού και παρουσιαστή επιστημονικών ντοκιμαντέρ σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, που προβλήθηκε στο BBC.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε ο πρώτος ολοκληρωμένος σκελετός ενός εξαφανισμένου εδώ και εκατομμύρια έτη ζώου, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και χαμένους ως σήμερα κρίκους στην αλυσίδα της εξέλιξης που οδήγησε στην εμφάνιση του ανθρώπου.
Το απολίθωμα του ζώου, με την ονομασία Ίντα, εντοπίστηκε σε μια περιοχή κοντά στη Φρανκφούρτη, στην οποία έχουν βρεθεί και άλλα απολιθώματα.
O σκελετός ανήκει σε ένα θηλυκό πρωτεύον θηλαστικό που έμοιαζε αρκετά με τους λεμούριους, ένα σπάνιο είδος πιθήκων που ζουν στη Μαδαγασκάρη και ξεχωρίζουν από τη μεγάλη ουρά τους.
Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες το αρχαίο ζώο που ανακαλύφθηκε δεν είχε σχέση με τους λεμούριους, αλλά ανήκε στην κλάση Αdapidae, ένα ξεχωριστό είδος θηλαστικών από τα οποία προήλθαν στη συνέχεια οι πίθηκοι και οι άνθρωποι.
Οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη αυτών των ζώων και μάλιστα ορισμένοι είχαν διατυπώσει την άποψη ότι τα Αdapidae συνδέονταν με την εμφάνιση του ανθρώπου, όμως τα ευρήματα ήταν λίγα και έτσι δεν μπορούσε να στηριχθεί αυτή η θεωρία.
Τώρα ωστόσο οι επιστήμονες όχι μόνο συμφωνούν ότι το ζώο αυτό έχει σχέση με τον άνθρωπο, αλλά και ότι αποτελεί και σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της εξέλιξης.

by SociaLMagazinE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου