ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Έλεος πια με τις δημοσκοπήσεις

Μοιραστείτε το στο facebook







Δεν θα ισχυριστούμε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι πειραγμένες γιατί δεν έχουμε απτές αποδείξεις. Σκόπιμες όμως έχουμε σοβαρές ενδείξεις για να τις χαρακτηρίσουμε... Όχι μόνον καθώς τα σκαμπανεβάσματα κομμάτων με τεράστιες αποκλίσεις είναι δύσκολα εξηγήσιμο φαινόμενο, αλλά για έναν πιο σοβαρό λόγο. Παρουσιάζουν τα ποσοστά των κομμάτων και δίπλα μια κάρτα με υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου και αρχίζουν τις αναλύσεις, σημειώνοντας ότι δεν θέλουν να κάνουν αναγωγή! Μα αφού δεν κάνουν το αυτονόητο, για να δώσουν το στίγμα της μέτρησης και να προβλέψουν με όποιο ρίσκο το πιθανό αποτέλεσμα, τότε τι νόημα έχει μια δημοσκόπηση;


Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ θα πάρει 18% και το ΠΑΣΟΚ 14%; Η αναγωγή στα έγκυρα θα έδειχνε διαφορετικά νούμερα, φυσικά πολύ προς τα πάνω. Κατά συνέπεια θα άλλαζαν και οι εντυπώσεις. Δεν το επιχειρούν και κατά τη γνώμη μας ένα από τα δύο συμβαίνει: Είτε φοβούνται ότι θα πέσουν τόσο έξω που θα γίνουν ρεζίλι, είτε παίζουν παιχνίδι προπαγάνδας διοχετεύοντας τη σύγχυση στο εκλογικό σώμα. Μακάρι να μην ισχύει το δεύτερο γιατί τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στη κάλπη…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημοσκόπηση του τμήματος στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που δημοσιεύτηκε στο enikos.gr στο site δηλαδή ενός δημοφιλούς και έγκυρου δημοσιογράφου προφανώς για τις προσδώσει κύρος:
Η αξιοπιστία της έρευνας ελέγχεται για πολλούς λόγους μεταξύ άλλων και των εξής: Πως είναι δυνατόν να έχει υψηλό δείκτη εγκυρότητας από τη στιγμή που το 50% των ερωτήσεων “διαμορφώνει κλίμα” για τους ερωτώμενους, προϊδεάζοντάς τους; Οι αρχικές ερωτήσεις στην κατηγορία «γενικό ψυχολογικό κλίμα ψηφοφόρου», όχι μόνο δεν είναι ουδέτερες, αλλά είναι έντονα φορτισμένες, κουβαλώντας ιδεολογικές προκαταλήψεις και θεωρώντας υπεύθυνα από κοινού για την κατάσταση της χώρας τα δύο κόμματα εξουσίας

Οι ιδεολογικές αναφορές του καθηγητή που διεξήγαγε την έρευνα είναι δεδομένες και κινούνται στην άκρα δεξιά, παρά το γεγονός ότι πάντα διακρινόταν για τη «συστημικότητα» του και τις συμπάθειες στους χώρους των Μητσοτακικών. Ο ίδιος πάντως δεν αποκλείει τα κόμματα εξουσίας να πάρουν παραπάνω, αν τεθούν διλήμματα στους ψηφοφόρους…

Ρωτάνε για παράδειγμα: «Στην περίπτωση που κάποιο από τα δύο κόμματα εξουσίας, πουμείωσε γενικά την ποιότητα της ζωής μας, υποσχεθεί καλύτερες μέρες, θα το εμπιστευθείτεδίνοντας τη ψήφο σας;»

Ή ακόμη πιο δηκτικά: «Είστε αποφασισμένος να τιμωρήσετε με την ψήφο σας τα κόμματαεξουσίας που μας έφεραν την κρίση“.
Πάλι καλά που δεν ρωτάει: θα θέλατε να κάνετε σεξ κι εσείς, όπως κι εμείς, με την Τζένιφερ Λοπέζ; Σας αρέσουν οι εμπειρίες από τις ξανθές, αλλά δεν θα λέγατε όχι και από μελαχρινές;

Αντιμετωπίζοντας την έρευνα, ως μία άσκηση που διεξήγαγε το ΟΠΑ, σταχυολογούμε:

Στην παράσταση νίκης -αν αύριο είχαμε εκλογές- η ΝΔ παίρνει 47,1% και το ΠΑΣΟΚ 11,2%, ενώ εμφανίζονται περισσότεροι να επιθυμούν τη νίκη της ΝΔ από αυτούς που δηλώνουν ότι θα την ψηφίσουν.
Οι περισσότεροι (45%) δεν θεωρούν ότι υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου θα ξαναζωντανέψει το ΠΑΣΟΚ. Το 25% πιστεύει το αντίθετο . Η πλειοψηφία των αισιόδοξων είναι αγρότες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι γεγονός που έχει τη δική του αξία.

Επίσης έχει αξία η κατεύθυνση της ψήφου των ανέργων, αλλά και των φοιτητών. Με όλα της τα δομικά προβλήματα και το ιδεολογικό της πρόσημο, η δημοσκόπηση έχει την αξία της ως προς τη μελέτη ποιοτικών στοιχείων. Από εκεί μπορούν να αντληθούν κάποια συμπεράσματα τουλάχιστον ως προς τις προτιμήσεις των κατηγοριών εργαζομένων.
Μ.Ο. - Παν. Παπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου