ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

«Τις πταίει» για το εκλογικό αποτέλεσμα;

Μοιραστείτε το στο facebook




Τώρα που το αποτέλεσμα έχει οριστικοποιηθεί, μπορούν να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα, να δούμε λίγο πιο καθαρά την «ακτινογραφία» των εκλογών:..
Η ΝΔ σημείωσε μια πραγματικά πύρρειο νίκη: «βάφει» τον χάρτη μπλε, αλλά τα χαμηλά ποσοστά της στο Λεκανοπέδιο, ρίχνουν σημαντικά τα ποσοστά της.

Η «δεδομένη» συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (που τόσο διαφημίστηκε από τα ΜΜΕ)δεν άφηνε πολλά περιθώρια για ακυβερνησία. Έτσι πολύς κόσμος θεωρώντας ότι θα υπάρξει Κυβέρνηση, θέλησε να αποστασιοποιηθεί…

Οι παρεμβάσεις και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά την προεκλογική περίοδο, «κόντυναν» την κυβερνητική προοπτική της ΝΔ, καθώς το μήνυμα που περνούσε στο λαό ήταν ότι «όλα είναι συμφωνημένα, τίποτα δεν θα αλλάξει»…

Η ΝΔ πλήρωσε σαφώς και τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς σε μεγάλο βαθμό στη συνείδηση του κόσμου ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ. Το «δεν συγκυβερνώ απλά συμμετέχω», όπως και η «αναλογική απόδοση» των μεταπολιτευτικών ευθυνών αποδείχτηκαν λεπτομέρειες για ένα εκλογικό σώμα, που δεχόταν απανωτές σφαλιάρες φόρων, χαρατσιών, μειώσεων μισθών, απολύσεων.

Περαιτέρω, δεν τόλμησε να αλλάξει ριζικά τα ψηφοδέλτια της, αφήνοντας την ανανέωση στα χέρια των ψηφοφόρων. Μόνο που για να συμμετάσχει κάποιος στην ανανέωση τουπολιτικού προσωπικού ενός κόμματος, πρέπει πρώτα να το επιλέξει. Έχοντας στα ψηφοδέλτια της πολλά «κόκκινα πανιά» για τους ψηφοφόρους (ιδίως στη Β΄ Αθηνών αλλά και αλλού) δεν αφουγκράστηκε το αίτημα του κόσμου για πλήρη ανατροπή των δεδομένων.

Μέσα σε μια προεκλογική καμπάνια που ήταν σε γενικές γραμμές καλή, έγιναν και λάθη: επιδόθηκε σε «καλλιστεία πατριωτισμού», χωρίς να καταφέρει τελικά να συμπιέσει τους πατριδοκάπηλους και τους λαϊκιστές της δεξιάς.

Η ΝΔ παρασύρθηκε σε ιστορικά χαμηλά, ως αναπόσπαστο κομμάτι του δικομματισμού της Μεταπολίτευσης. Ο αρχηγός της όμως μένει όρθιος, καθώς χωρίς αυτόν θα ήταναδύνατη η πρωτιά για ένα «ξεπερασμένο» κόμμα. Ο Α. Σαμαράς αποτελεί τομεγαλύτερο πολιτικό κεφάλαιο του τόπου, θα παραλάβει πρώτος τη διερευνητικήεντολή και θα πράξει ότι του επιβάλλει το εθνικό του καθήκον. Για το υψηλό αίσθημα της ιστορικής ευθύνης που τον διακρίνει, δεν αμφιβάλουν ούτε οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Ο δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πιο «συστημική» αντιμνημονιακή στάση (μέσα στο ευρώ, έξω από το μνημόνιο) εξαργύρωσε την αδιάλειπτη και δυναμική παρουσία του στις κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων ετών αλλά το «μεγάλο κόλπο» έγινε μέσα στην προεκλογική περίοδο. Ζήτησε όχι ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά το πρωτόγνωρο για αριστερό κόμμα: κυβερνητική εντολή. Κάλεσε όλη την Αριστερά να συμμετάσχει, γνωρίζοντας εξαρχής την αρνητική διάθεση του ΚΚΕ. Συμπίεσε και την ΔημΑρ, η οποία έκανε δύο λάθη: δέχτηκε στους κόλπους της βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έκανε μια «αναιμική» προεκλογική καμπάνια.

Το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφίβολα ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει και ως κόμμα την επόμενη ημέρα, αν θα ακολουθήσει τις ζυμώσεις της κεντροαριστεράς συντεταγμένα, ή θα διασπαστεί.

Πέρα από τα κόμματα, προκύπτει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «χωρικό» στοιχείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με άνεση το Λεκανοπέδιο, την Αττική και τους όμορους νομούς. Γεγονός που αναδεικνύει ενδεχομένως ότι η κρίση είναι πολύ πιο έντονη, πολύ πιο βαθιά, με μεγαλύτερες επιπτώσεις στην πρωτεύουσα και στα πέριξ αυτής. Είναι όμως και οι περιοχές που οι ΑΝΕΛ πήραν δεκάδες χιλιάδες ψήφους, στερώντας από τη ΝΔ την πρωτιά σε αυτές τις περιοχές και άρα μια πανελλαδική νίκη με διαφορά. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά οι ψηφοφόροι εκεί είναι πολλοί και κατακερματισμένοι.

Με τις επαναληπτικές εκλογές να φαντάζουν πολύ πιθανές, καθώς η μόνη βιώσιμη Κυβέρνηση συνεργασίας είναι αριθμητικά των τριών πρώτων κομμάτων, αναμένονται πολλές εξελίξεις, ανακατατάξεις και ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού, ως απόρροια του «εκπληκτικού» εκλογικού αποτελέσματος…

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου