ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρκελ ήρθε και για μπίζνες

Μοιραστείτε το στο facebook
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να δει την πραγματικότητα από κοντά..
Όμως, αντί για να δει Έλληνες πολίτες και συνταξιούχους, φρόντισε -πέραν του πρωθυπουργού και του ΠτΔ- να συναντήσει μόνο τους φορείς των γερμανικών οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα.
Παράλληλα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μια είδηση που δεν προβλήθηκε σχεδόν καθόλου από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά  είναι παρούσα σε σχεδόν κάθε γερμανική κάλυψη της επίσκεψης: Κατά την επίσκεψή της, η Μέρκελ «απελευθέρωσε» προς την Ελλάδα 30 εκατ. Ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων υπό τον έλεγχο της Γερμανίας για επενδύσεις/δαπάνες στην δημόσια υγεία και στην δημόσια διοίκηση. Βέβαια, στα γερμανικά ΜΜΜ παρουσιάστηκε ως «η Μέρκελ έδωσε πάλι λεφτά στους Έλληνες» – και πάλι όμως, το μείζον είναι ότι ο γερμανικός παράγοντας «έχει λόγο» για το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα που «απελευθερώθηκαν» σήμερα.
Η ώρα της κρίσης είναι μια ώρα εξαιρετικά συμφερουσών επενδύσεων. Από το πρόγραμμα Helios και τις ειδικές οικονομικές ζώνες μέχρι τις διάφορες ευκαιρίες μπιρ παρά αγοράς σε μια εξουθενωμένη οικονομία, οι ευκαιρίες είναι πραγματικά χρυσές. Διατυπώνεται λοιπόν το ερώτημα – υπόθεση εργασίας: μήπως, μεταξύ άλλων, η καγκελάριος προσήλθε για «γερές μπίζνες» που θα προσφέρουν πολλά στην Ανάπτυξη – όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της… Γερμανίας;
Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα και για να κάνει μπίζνες. Άλλωστε, τα εργασιακά έχουν… διευθετηθεί με το εργατικό κόστος στην Ελλάδα να τείνει να φτάσει αυτό της Βουλγαρία. Επίσης, οι ασφυκτικές πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις και ανάπτυξη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημαίνουν εκμετάλλευση ακινήτων – φιλέτων, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, επενδύσει στον κατασκευαστικό τομέα, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τζόγος κ.λπ.
Η Γερμανία έχει στρατηγικές επιδιώξεις και πολλά σχέδια για την Ελλάδα. Γι’ αυτό ήρθε η Μέρκελ και γι’ αυτό η ουσία των δηλώσεών της αυτή την κατεύθυνση είχε. Δεν είναι καθόλου τυχαία η δήλωση αυτή: «Είμαστε εδώ Ελλάδα και Γερμανία σε πολύ στενή συνεργασία για να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα. Φυσικά δεν είμαστε εδώ ως οι εκπρόσωποι της Τρόικας, εκείνη κάνει τη δική της δουλειά. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στα διμερή μας θέματα», και αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει ήδη τόσο με τον Φούχτελ όσο και με την Task Force του Χόρστ Ράιχενμπαχ. Ποιοι είναι αυτοί; Μα οι αντιπρόσωποι της Μέρκελ στην Ελλάδα για να προετοιμάσουν τη μεγάλη οικονομική εισβολή.
Επέμεινε επίσης στο νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και στο έναυσμα για την ανάπτυξη που πρέπει να γίνει. Όταν λέμε ανάπτυξη βάζουμε αμέσως τη λέξη μπίζνες, μην το ξεχνάμε αυτό.
Ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι πληροφορίες που έρχονται και από τη σύσκεψη στις οποία πήραν μέρος ο κ. Σαμαράς με την κ. Μέρκελ, οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, Στυλιανίδης και Λαζαρίδης και από τη γερμανική πλευρά ο κ. Φούχτελ και συμβούλοι της κ. Μέρκελ. Εκεί, δόθηκε έμφαση σε θέματα ανάπτυξης και η Μέρκελ έδειξε ενδιαφέρον τόσο για το έργο της task force όσο και για έργα ανάπτυξης που θα μπορούσαν να γίνουν. Οι Γερμανοί έδειξε ενδιαφέρον για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην αναμόρφωση του φορολολογικού. Η Μέρκελ ζήτησε διεύρυνση των επαφών των δύο πλευρών για την παροχή τεχνογνωσίας (“μπίζνες”), κυρίως σε ότι αφορά τους δήμους.
Επομένως, τόσο οι δηλώσεις της όσο και οι επαφές της έδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις της κ. Μέρκελ. Ήρθε για να πει μια κουβέντα συμπάθειας αλλά και για να προλάβει οποιονδήποτε άλλον θελήσει να αμφισβητήσει την προτεραιότητα της Γερμανίας στις ελληνικές μπίζνες που θα ανοίξουν σύντομα.
Οι επιχειρηματίες.

Μιχάλης Μαϊλλης (Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), Δημήτρης Κοπελούζος (Copelouzos), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Φρουζής (προέδρος του ΣΦΕΕ), Ιωακείμ Κόχλινγκ (Hochtief), Νικόλαος Νανόπουλος (Eurobank), Μιχάλης Τσαμάζ (OTE), Γιώργος Ζανιάς (ETE), Στέλιος Ζαββός (Zeus Capital Partners), Αρθούρος Ζερβός (ΔΕΗ), Byron Vargas Herzberg ( Bosch-Siemens-Haushaltsgerate) και Πάνος Ξινής (Siemens Hellas).
Αυτή ήταν η 12άδα των επιχειρηματιών που επελέγησαν, προφανώς από τη γερμανική πλευρά, για να παρευρεθούν στην κλειστή συγκέντρωση που έγινε στο Χίλτον παρουσία της Αγκ. Μέρκελ και του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά.
Το κλειστό αυτό κλαμπ των επιχειρηματιών είναι άγνωστο με πιο τρόπο επελέγη να έχει αυτή τη σύνθεση. Είναι εταιρείες που έχουν σχέση με τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα. Προφανώς. Είναι αρεστοί στο ελληνογερμανικό λόμπι. Σίγουρα. Από αυτούς θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ή αλλιώς η «μοιρασιά» που ακούγεται ότι θα γίνει; Γι’ αυτό δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά.
Όμως, το κάθε όνομα από τα παραπάνω έχει τη σημασία του.
Και ξεκινάμε από τον τελευταίο, τον Πάνο Ξινή της Siemens. Η γερμανική εταιρεία παραδόθηκε «άμωμη» μετά το σκάνδαλο και τώρα διεκδικεί ξανά μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα. Όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς, το κλείσιμο της υπόθεσης Siemens δεν έγινε με τρόπο που να εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Η Μέρκελ με την πρόσκληση του επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα ήθελε να δηλώσει την στήριξή της, αυτό είναι ηλίου φαεινότερο.
Ο Δ. Δασκαλόπουλος, αν και δεν έχει καμιά δουλειά να κάνει, προφανώς πήγε ως πρόεδρος του ΣΕΒ αλλά και ως βασικός εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης η οποίας επί δύο χρόνια «καρφώνει» στην τρόικα τα ελληνικά θέματα και απαιτεί εκθεμελίωση του εργασιακού καθεστώτος που ισχύει. Μισθούς πείνας, τέλος στις αποζημιώσεις και στα επιδόματα, ελαστικά ωράρια προφανώς θα ξανατέθηκαν στη συνάντηση του Χίλτον. Φημολογείται ότι ο Δασκαλόπουλος είπε στη Μέρκελ να μη μειωθεί άλλο ο κατώτατος μισθός. Σιγά τα λάχανα. Αυτό είναι το πρόβλημα ή η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που θα οδηγήσει σε κατάρρευση των υπόλοιπων μισθών;
Ο Μ. Μαϊλλης, πήγε ως πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου καθώς η εταιρεία (μεταλλικά είδη και συσκευασίες) δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες του. Αν και ακούγεται ότι θέλει να μπει και σε άλλους κλάδους που έχουν προοπτικές.
Ο Κ. Φρουζής, ως πρόεδρος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ασφαλώς είχε πολλά να πει με τη Μέρκελ. Όχι μόνο για τα τεράστια χρέη που έχει το ελληνικό κράτος απέναντι στις εταιρείες του κλάδου αλλά και γιατί γερμανικές εταιρείες όπως η Bayer AG και η Boehringer έχουν μεγάλα μερίδια στην «τρελή» ελληνική αγορά φαρμάκων.
Ο Ιωακείμ Κόχλινγκ του γερμανικού κολοσσού Hochtief αφενός θέλει την επέκταση της διαχείρισης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, αφετέρου τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα δεν την αφήνουν αδιάφορη. Ποιός θυμάται τα χρωστούμενα για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος από την οποία δεν φαίνεται να πρόκειται να κατατεθούν σύντομα στα ελληνικά δημόσια ταμεία.
Ο Ν. Νανόπουλος, ως εκπρόσωπος της οικογένειας Λάτση, ένα από τα «τζάκια» της Ελλάδας, ασφαλώς δημιουργεί ερωτήματα με την παρουσία του. Η Eurobank σε λίγο δε θα υπάρχει, ο Λάτσης σιγά – σιγά φεύγει από την Ελλάδα, οπότε είναι άγνωστο γιατί επελέγη αυτός από τους τραπεζίτες κι όχι ο Κωστόπουλος ή ο Σάλλας. Ισως οι αγαστές σχέσεις που έχει με παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης…
Ο Μιχάλης Τζαμάζ του ΟΤΕ είναι αυτονόητο γιατί πήγε καθώς η Deutsche Telecom έχει πατήσει πόδι εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Ο Τσαμάζ έθεσε το θέμα του γρήγορου ίντερνετ (VDSL) το οποίο αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα, όμως, βρίσκει πολλά εμπόδια που δεν επιτρέπουν στον ΟΤΕ να αναπτυχθεί.
Ο Γ. Ζαννιάς εκ μέρους της Εθνικής τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δε θα μπορούσε να μην πάει. Με καλές σχέσεις τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τη γερμανική, είχε πολλά να πει με τη Μέρκελ αφού ήταν ο διαπραγματευτής του δευτέρου μνημονίου, αυτό που πληρώνουμε τώρα με αίμα. Επίσης, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης.
Η ενέργεια δε θα μπορούσε να λείψει από την εκδήλωση με τη ΔΕΗ να είναι το κυρίως πιάτο στο μενού των Γερμανών επιχειρηματιών. Η Γερμανία δεν έχει κρύψει τη θέλησή της να μπει στο χώρο της ενέργειας τώρα που και η ΔΕΗ βγαίνει προς πώληση, η αγορά είναι χρυσοφόρα και υπάρχουν κι άλλοι παίκτες που περιμένουν. Μπορεί το σχέδιο Ηλιος να «πάτωσε» υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια και στα λιγνιτορυχεία και στα φωτοβολταϊκά.
Τέλος, ο Byron Vargas Herzberg της Bosch ασφαλώς θέλει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά για τη γερμανική εταιρεία.
Και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο
Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, όταν πήρε το λόγο, παρουσίασε τον όμιλο ΟΤΕ ως μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, εξηγώντας τα βήματα αναδιάρθρωσης που έχουν γίνει στον όμιλο, καθώς πρόκειται για μια εταιρία που ήταν δημόσια και τώρα μετασχηματίζεται. Ειδικά στα εργασιακά είπε ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις από το κράτος, που τους έχουν λύσει τα χέρια, και πλέον μπορούν να διαπραγματευτούν με τους εργαζομένους.
Η κυρία Μέρκελ τον ρώτησε εάν έχει προχωρήσει σε ευρυζωνικές υποδομές και ο επικεφαλής του ΟΤΕ ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια είναι έτοιμος να διαθέσει υπηρεσίες VDSL, αλλά υπάρχουν προβλήματα με τη ρυθμιστική αρχή, η οποία, αν και έβγαλε απόφαση για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, έχει τόσες παραμέτρους και αστερίσκους, που την καθιστά απαγορευτική. Σε αυτό το σημείο αναφέρουν οι πληροφορίες η καγκελάριος διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ο ρυθμιστής να εμποδίζει την ανάπτυξη μιας αγοράς…».

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου