ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

To αναπόφευκτο του χρέους: το φαουστικό παζάρι μεταξύ κρατών και τραπεζών

Μοιραστείτε το στο facebook
Τα κράτη και οι τράπεζες έχουν κάνει συμφωνία με το διάβολο. Οι τράπεζες αγοράζουν τα κρατικά ομόλογα για να στηρίξουν τα κράτη, υπό τη σιωπηρή κατανόηση ότι..
τα κράτη θα τις διασώσουν αν χρειαστεί. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η συμβιωτική ρύθμιση μπορεί να θέτει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κίνδυνο, γράφει ο Stefan Kaiser στο Der Spiegel.
Όταν παρουσίασε τις προτάσεις του για τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πέερ Στάινμπρουκ έψαχνε για φασαρίες. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους καταφέρθηκε κατά του στόχου για βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και υπερβολές στον τομέα και επέκρινε σκληρά την «δημοκρατία που συμμορφώνεται στις αγορές» στην οποία η πολιτική και η ζωή των ανθρώπων είχε γίνει απλώς παιχνίδι των χρηματοπιστωτικών αγορών .

Η ομιλία του Στάινμπρουκ διήρκεσε μισή ώρα, ή ένα λεπτό για κάθε μία από τις σελίδες ενός εγγράφου που είχε ετοιμάσει για το θέμα. Το έγγραφο αναφέρει μια ολόκληρη σειρά προτεινόμενων κανονισμών, οι περισσότεροι εκ των οποίων φαίνονται εντελώς λογικοί. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι αυτό που λείπει από το χαρτί – και αυτό που λείπει μέχρι σήμερα από όλες σχεδόν τις προτάσεις των άλλων χρηματοοικονομικών μεταρρυθμιστών: ο καταστροφικός βαθμός στον οποίο οι χώρες εξαρτώνται πλέον από τις τράπεζες.
Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βουτηχτεί όλο και πιο βαθιά στα χρέη τα τελευταία χρόνια, έχει υπάρξει μια δραματική αύξηση σε αυτή την εξάρτηση. Οι κυβερνήσεις είναι εθισμένες σε δανεικά – και οι τράπεζες ανταποκρίνονται στην ανάγκη αυτή με την αγορά κρατικών ομολόγων. Ως σιωπηλή ανταμοιβή, οι τράπεζες δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από μια εγγύηση για την επιβίωσή τους. Σε περίπτωση που μια τράπεζα διατρέξει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, η πολιτεία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των φορολογουμένων για να τη στηρίξει.


Γεμίζοντας με Ομόλογα
Αυτό το παζάρι κυβέρνησης-τραπεζών είναι κάτι σα φαουστική συμφωνία: τα κράτη χρειάζονται τη βοήθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, αν θέλουν να αναλάβουν περισσότερο χρέος. Όμως, με αυτόν τον τρόπο, τοποθετούν τη μοίρα τους στα χέρια των χρηματοπιστωτικών αγορών. Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν τώρα περί τα 1,6 τρις. ευρώ σε κρατικά ομόλογα.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένα δραματικό παράδειγμα του πώς ένα κράτος μπορεί να γίνει εξαρτώμενο από τις τράπεζες. Η χώρα είναι de facto αφερέγγυα και δεν μπορεί πλέον να εξασφαλίσει όλα τα δάνεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι σε θέση να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια από την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων, κυρίως στις ελληνικές τράπεζες, όπως έκανε πρόσφατα για να αναπληρώσει την έλλειψη ρευστότητας καθώς τα μέλη της ευρωζώνης εξακολουθούν να καθυστερούν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. Οι ελληνικές τράπεζες, από την πλευρά τους, χρηματοδοτούν την προβληματική χώρα τους, όχι μόνο επειδή τα ομόλογα έχουν υψηλές αποδόσεις, αλλά και επειδή μπορούν να καταθέσουν τα ομόλογα ως εγγύηση στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, σε ανταπόδοση των ενέσεων ρευστού.

Τα βιβλία πολλών ισπανικών και ιταλικών τραπεζών είναι επίσης γεμάτα με κρατικά ομόλογα που εκδίδονται από τις χώρες τους. Έχουν λάβει τεράστιες ποσότητες φτηνών δανείων από την ΕΚΤ και επανεπενδύουν τα περισσότερα από τα χρήματα σε κρατικά ομόλογα. Η επιχειρηματική λογική πίσω από αυτή τη στρατηγική είναι σαφής: ενώ η ΕΚΤ χρεώνει μόνο 1% τόκους στα δάνειά της, τα κρατικά ομόλογα έχουν αποδόσεις μέχρι και 6%.
Προνόμια και άρνηση
Τέτοιες αποδόσεις κάνουν μεγάλη αίσθηση για τις τράπεζες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά παρουσιάζουν τεράστιο πρόβλημα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς εισέρχονται όλο και πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στα βιβλία τους. «Είναι σημαντικό για τα ιδρύματα να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία», λέει ο Hans-Peter Burghof, καθηγητής τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim, στη νοτιοδυτική Γερμανία. Ο Burghof πιστεύει επίσης ότι οι μαζικές συμμετοχές τους σε κρατικά ομόλογα βάζουν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα σε κίνδυνο. «Αν κάποιος θέλει ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα», καταλήγει, «δεν μπορεί κανείς να το καταχραστεί ως όχημα για την κρατική χρηματοδότηση».
Αλλά αυτό είναι ακριβώς ό, τι οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί εποπτείας στην Ευρώπη κάνουν. Κάθε φορά που διαμορφώνουν νέους κανονισμούς για τον τραπεζικό κλάδο, πάντα αποφεύγουν την αντιμετώπιση των προνομίων των τραπεζών από την κρατική χρηματοδότηση. Πάρτε τα ακόλουθα παραδείγματα:
-Πηγές κεφαλαίων: Τα σχέδια αναφέρουν τη θέσπιση νέων κανονισμών για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών το 2013. Οι κανόνες υποχρεώνουν τις τράπεζες να αυξήσουν σταδιακά το ποσό των ιδίων κεφαλαίων στηρίζοντας ριψοκίνδυνες επενδύσεις και δάνεια. Τι είναι ριψοκίνδυνο; Λίγο πολύ τα πάντα – εκτός από τα κρατικά ομόλογα. Όπως και πριν, αυτά δεν θα πρέπει να υποστηρίζονται από οποιαδήποτε ίδια κεφάλαια. Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων – όπως την περασμένη άνοιξη, όταν οι τράπεζες αναγκάστηκαν να διαγράψουν δισεκατομμύρια απώλειες από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα – η εξαίρεση είναι αξιοσημείωτη.
- Ρευστότητα: Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν ότι οι τράπεζες διατηρούν αρκετά ρευστά κεφάλαια σε ετοιμότητα για να είναι σε θέση να επιβιώσουν για 30 ημέρες χωρίς να λάβουν νέα χρηματοδότηση από τις αγορές κεφαλαίων. Τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία είναι μια κατηγορία που περιλαμβάνει επίσης κρατικά ομόλογα, δίνοντας στις τράπεζες έναν ακόμη λόγο για να δημιουργήσουν απόθεμα επάνω σε αυτούς τους, μερικές φορές, επικίνδυνους τίτλους.
- Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών: Το περασμένο καλοκαίρι, μετά την αποτυχία να βρεθεί μια πανευρωπαϊκή λύση, η Γαλλία επέβαλε δικό της φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Ο νόμος επιβάλει φόρο με συντελεστή ένα ποσοστό για κάθε συναλλαγή των μετοχών των γαλλικών εταιρειών, καθώς και ορισμένων παραγώγων. Όμως, η γαλλική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σε συναλλαγές που αφορούν τα – σωστά μαντέψατε – ομόλογα που εκδίδονται από χώρες και εταιρείες.
Πολλοί ειδικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον βαθμό της προνομιακής μεταχείρισης των κυβερνήσεων να δώσουν τέτοια ομόλογα. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ακόμη και Jens Weidmann, ο πρόεδρος της Bundesbank, μίλησε και κάλεσε για μια ριζική αλλαγή πορείας. Οι τράπεζες πρέπει να εμποδίζονται αυστηρότερα από το «να εκτίθενται σε κινδύνους φερεγγυότητας των κρατών», είπε. Πρότεινε επίσης μια λύση με τη μορφή ενός είδους ανώτατου ορίου στις αγορές κρατικών ομολόγων, παρόμοια με τις κανονιστικές διατάξεις που περιορίζουν το πόσο μια τράπεζα μπορεί να δανείσει μια εταιρεία. Στην τελευταία περίπτωση, οι τράπεζες πρέπει να κρατήσουν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν τα μεγάλα δάνεια που υπερβαίνουν ένα ορισμένο ποσό. Το υψηλό κόστος από μια τέτοια ενέργεια οδηγεί τις περισσότερες τράπεζες στο να περιορίσουν το ποσό που θα δώσουν σε μεμονωμένες εταιρείες.
Επιπλέον, ο Weidmann υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να απαιτήσουν για πρώτη φορά να στηρίξουν τα κρατικά ομόλογα στα λογιστικά βιβλία τους με ίδια κεφάλαια. Αυτή η έκκληση απηχεί ένα αίτημα πολλών ειδικών των επιχειρήσεων. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης, μάθαμε ότι τα κρατικά ομόλογα δεν είναι πλέον περιουσιακά στοιχεία χωρίς κίνδυνο», λέει ο Μάρτιν Φάουστ, καθηγητής τραπεζικής διαχείρισης στη  Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της.

Μια βολική συμβίωση
Πάντως, είναι απίθανο αυτές οι προτάσεις να πραγματοποιηθούν. «Αυτό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα», λέει ο Φάουστ. «Με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωρίζουν ότι τα κράτη μπορεί να πτωχεύσουν». Η εφαρμογή των προτάσεων Weidmann θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Τα επιτόκια για τα ομόλογα είναι ήδη υψηλά, λόγω των γνωστών  κινδύνων που συνδέονται με την ιδιοκτησία τους. Η εφαρμογή των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις αγορές κρατικών ομολόγων θα τις καθιστούσε λιγότερο ελκυστικές, οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια. Και αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση του ευρώ.
Πρόκειται για μια κατάσταση που υποδηλώνει ότι οι πολιτικοί πρέπει να ενεργήσουν με προσοχή, αλλά δεν δικαιολογεί την παντελή έλλειψη δράσης. Ωστόσο, τα οφέλη από το να μην κάνουν τίποτα είναι σαφή. Επιτρέπει στα κράτη να συνεχίσουν να συσσωρεύονται χρέη.

http://www.spiegel.de/international/europe/tacit-bond-arrangement-between-governments-and-banks-endangers-system-a-868971.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου