ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Οι χειρότερες καταρρεύσεις κτιρίων στην ιστορία

Μοιραστείτε το στο facebook
Η ξαφνική, τρομακτική κατάρρευση τεράστιων κτιρίων έχει προκαλέσει αμέτρητες τραγωδίες σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, τονίζοντας τη σημασία της ασφαλούς κατασκευής..
Οι φαινομενικά στέρεες δομές σε όλο τον κόσμο έχουν «ραγίσει» και έχουν καταρρεύσει στο έδαφος, πολλές φορές μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, σκεπάξοντας με τα συντρίμια εκατοντάδες ανθρώπους. Ενώ τα ψηλά κτίρια διακρίνονται συχνά για τον εντυπωσιακό σχεδιασμό και το πρωτοποριακό design, ένα ανθρώπινο λάθος, ένα ατύχημα ή ακόμη η έλλειψη των κατάλληλων μέτρων ασφαλείας οδηγήσαν σε πραγματικά τρομακτικές καταστροφές.
10. Ronan Point, Λονδίνο, Αγγλία
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
Στις 16 Μαΐου του 1968 στο ανατολικό Λονδίνο ένας 56χρονος ζαχαροπλάστης, ο Ivy Hodge, σηκώθηκε νωρίς για να φτιάξει ένα φλιτζάνι τσάι, που έμελλε να επιφέρει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στο «νεο-ανεγερθέν» κτίριο της περιοχής (είχε κατοικηθεί μόλις 5 μέρες πριν). Αφήνοντας αναμμένο το φούρνο, μια σπίθα προκάλεσε μια καταστροφική έκρηξη αερίου, που οδήγησε στην κατάρρευση ενός τμήματος. Παραδόξως από τους 260 ενοικιαστές μόνο τέσσερις έχασαν τη ζωή τους και 17 τραυματίστηκαν.
9. Highland Towers, Selangor, Μαλαισία
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
Στις 11 Δεκεμβρίου 1993 μια κατολίσθηση χτύπησε με τη δύναμη τον έναν από τους τρεις πύργους Highland, που ήταν χτισμένοι στους πρόποδες ενός απότομου λόφου λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, στην περιοχή Selangor. Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν την πτώση του πύργου, την οποία ακολούθησε σιωπή, «εκκωφαντική σιωπή». Η πτώση ήρθε ως αποτέλεσμα ενός κακοσχεδιασμένου και κακοσυντηρημένου συστήματος αποχέτευσης, τα νερά του οποίου διάβρωσαν το έδαφος στην πλαγιά του λόφου. Μια διαρκής καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε στην περιοχή για 10 μέρες επέφερε την κατολίσθηση του λόφου, όπου τόνοι λάσπης έπεσαν στον πύργο. 48 άτομα έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν.
8. Delhi Building, Νέο Δελχί, Ινδία
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
Οι μουσώνες, οι δυνατές βροχοπτώσεις αλλά και ένας πλημμυρισμένος ποταμός αποδείχθηκαν πάρα πολλά για μια κακοσχεδιασμένη και προχειροκατασκευασμένη πολυκατοικία στο Νέο Δελχί. Στις 15 Νοεμβρίου του 2010, το πολυώροφο κτίριο που στέγαζε κυρίως μετανάστες και αγρότες από τις γύρω περιοχές κατέρρευσε αφήνοντας πίσω του 67 νεκρούς και 150 τραυματίες.
7. Skyline Plaza, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις κτιρίων στην ιστορία
Στις 2 Μαρτίου 1973 η τραγωδία χτύπησε το Skyline Plaza, ένα κτιριακό συγκρότημα στη Βιρτζίνια, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη, καθώς το κτίριο δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί και οι εργασίες θα διαρκούσαν έως τον επόμενο Αύγουστο.  Ένα τμήμα του κτιρίου κατέρρευσε μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω του ένα σύννεφο σκόνης και πολλά ερείπια. Παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κάποιο ελάττωμα στο σχεδιασμό, τα μεταλλικά υποστηρίγματα από τον 22 όροφο είχαν αφαιρεθεί πρόωρα για να χρησιμοποιηθούν σε άλλο τμήμα του κτιρίου, ενώ το τσιμέντο δεν είχε ακόμη στερεοποιηθεί. Έτσι το κτίριο «λύγισε» και οι όροφοι έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα, οδηγώντας στο θάνατο 14 εργάτες.
6. Royal Plaza Hotel, Nakhon Ratchasima, Ταϊλάνδη
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
Έξι δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να καταρρεύσει ολόκληρο το ξενοδοχείο στις 13 Αυγούστου 1993.  137 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 227  τραυματίστηκαν, καθώς την περίοδο εκείνη ένα διδασκαλικό συνέδριο αλλά και μια συνάντηση ταϊλανδέζικης εταιρείας πετρελαίου λάμβαναν χώρα εκείνες τις ημέρες στο ξενοδοχείο. Η αστυνομία συνέλαβε τον ιδιοκτήτη του Royal Plaza Hotel, τον αρχιτέκτονα και τον μηχανικό ως υπευθύνους της τραγωδίας, καθώς το 1990 είχαν προσθέσει στο κτίριο τρεις ορόφους χωρίς να φροντίσουν για την κατάλληλη κατασκευαστική υποδομή της προσθήκης.
5. Lotus Riverside Compound, Σαγκάη, Κίνα
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
Στις 27 Ιουνίου 2009, το Block 7, ένα από τα 11 νεοανεγειρόμενα 13ώροφα κτίρια διαμερισμάτων στη Σαγκάη κατέρρευσε αιφνιδίως. Ευτυχώς, οι περισσότεροι από τους εργάτες κατάφεραν να εκκενώσουν το κτίριο και μόνο ένας πλακώθηκε από τα ερείπια. Η περιοχή ήταν ασταθής και το έδαφος αρκετά διαβρωμένο, εξαιτίας ενός παρακείμενου ποταμού, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική εξ αρχής τη δημιουργία κτισμάτων στην περιοχή.
4. Hotel New World, Σιγκαπούρη
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
Το εξαώροφο «Hotel New World» κατέρρευσε σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα στις 15 Μαρτίου 1986. Ολόκληρο το κτίριο, συμπεριλαμβανομένων του ξενοδοχείου, μιας τράπεζας και ενός νυχτερινού κέντρου, κατέρρευσε, θάβοντας στα ερείπια 50 άτομα και αφήνοντας πίσω του τη χειρότερη καταστροφή που βίωσε ποτέ η Σιγκαπούρη από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά από εντατική έρευνα, οι εμπειρογνώμονες ανακάλυψαν ένα τρομερό λάθος στο αρχικό σχέδιο του κτιρίου. Η μηχανικός είχε αγνοήσει εντελώς το «νεκρό βάρος» του κτιρίου, δηλαδή με άλλα λόγια, το βάρος του ίδιου του κτιρίου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του σχεδιασμού. Ως αποτέλεσμα, το κτίριο δεν ήταν αρκετά δυνατό για να «σηκώσει το ίδιο του το βάρος» και ήταν καταδικασμένο από την αρχή.
3. Three High-Rise Office Buildings, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
Στις 26 Ιανουαρίου 2012, ένα 20ώροφο κτίριο στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατέρρευσε ξαφνικά, πέφτοντας επάνω σε δύο άλλα μικρότερα κτίρια και σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 άτομα. Οι παράνομες οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης σε ορισμένους ορόφους εξασθένησαν το κτίριο με αποτέλεσμα να επέλθει η καταστροφή. Οι Αρχές της Βραζιλίας ζητούν μεταρρυθμίσεις και αυστηρότερους κανονισμούς στην κατασκευή των κτιρίων, ειδικά λίγο πριν του Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
2. Sampoong Department Store, Σεούλ, Νότια Κορέα
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
Στις 29 Ιουνίου 1995, το πολυκατάστημα Sampoong στη Σεούλ κατέρρευσε μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, σκοτώνοντας 502 ανθρώπους και τραυματίζοντας 937. Ποινική και ηθική αμέλεια αλλά και κακής ποιότητας κατασκευή οδήγησαν στη μεγαλύτερη καταστροφή εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία της Νότιας Κορέας. Η ευθύνη αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στον ιδιοκτήτη του κτιρίου Lee Joon, σύμφωνα με την επιμονή του οποίου το κτίριο άλλαξε χρήση στην πορεία της κατασκευής και από ένα κτίριο γραφείων που προοριζόταν να γίνει μεταμορφώθηκε σε μια στιγμή σε πολυκατάστημα. Οι κυλιόμενες σκάλες, οι εγακαταστάσεις κλιματισμού κ.λπ. πρόσθεσαν επιπλέον φορτίο στο κτίριο, το οποίο, βέβαια, δεν μπορούσε να αντέξει. Αν και τον Απρίλιο του 1995 εντοπίστηκαν εκτεταμένες ρωγμές, δεν έγινε τίποτα, ενώ την ημέρα της καταστροφής τα «σκασίματα» στους τοίχους και τις κολόνες πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα. Παρόλα αυτά, ο ιδιοκτήτης μη θέλοντας να χάσει τις εισπράξεις της ημέρας, αρνήθηκε την εκκένωση παγιδεύοντας 1.500 άτομα στο εσωτερικό του.
1. Twin Towers, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
perierga.gr - Οι 10 χειρότερες καταρρεύσεις ψηλών κτιρίων
«11η Σεπτεμβρίου 2011: Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο». Χωρίς αμφιβολία, η πιο καταστροφική κατάρρευση κτιρίου στην ιστορία ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι της Νέας Υόρκης. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, και τα δύο από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το Πεντάγωνο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.973 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 μένουν αγνοούμενοι.

perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου