ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Συνάντηση με Τρόικα: «Τσάι και συμπάθεια και στο βάθος… μαστίγιο»

Μοιραστείτε το στο facebook

 
Σε σκληρό μπρα ντε φερ αναμένεται να εξελιχθεί ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της τρόικας με την κυβέρνηση, όπως άλλωστε..
διαφάνηκε κι από την πρωϊνή επίσκεψη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Και οι δύο πλευρές έχουν βάλει στο τραπέζι τα αιτήματά τους και τις γραμμές που θα ακολουθήσουν με την κυβέρνηση να θέτει μια -και τη σοβαρότερη ίσως- κόκκινη γραμμή. «Πάση θυσία όχι σε νέα εισπρακτικά μέτρα. Δε δεχόμαστε κουβέντα στο θέμα αυτό».
Με αυτό το δεδομένο ξεκίνησε ο πρώτος γύρος των παζαριών χωρίς πάντως να υπάρξουν αποφάσεις. Άλλωστε, τίποτε δε θα κλείσει αν δεν γίνει η συνάντηση των τροικανών με τους βασικούς υπουργούς και κυρίως με τον Αντώνη Σαμαρά πιθανότατα στις 7 Μαρτίου.
Ωστόσο, στη σημερινή συνάντηση διαφάνηκε και η πρόθεση της τρόικας να ανοίξει όλα τα καυτά θέματα και κυρίως το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο. Ένα θέμα που θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τη Δευτέρα. Ο κ. Μανιτάκης, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης αρνούνται κάθε κουβέντα για μαζικές απολύσεις αφού έτσι κι αλλιώς το δημόσιο έχει «αδειάσει» από μόνο του. Και ο κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι δε θα κάνει απολύσεις όταν έχουν ήδη αποχωρήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι από τον δημόσιο τομέα.
Ωστόσο, δε μπορεί παρά να συζητηθεί η δυστοκία της ελληνικής πολιτείας να διώξει τους επίορκους υπαλλήλους. Η τρόικα φέρεται να ζήτησε απαντήσεις σχετικά με την υλοποίηση και εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων, τι θα γίνει με το προσωπικό των 60.000 υπαλλήλων που «επηρεάζεται» από τα νέα οργανογράμματα και τις περικοπές δομών και ποιος είναι ο ακριβής προγραμματισμός μέχρι το τέλος του 2014 για κινητικότητα, διαθεσιμότητα, απολύσεις.
Η «βεντάλια» που άνοιξε στην πλατεία Συντάγματος, όπως είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείο, περιελάμβανε 8 θέματα: Στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013 (ύφεση), στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου (οργανογράμματα, διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.
Ειδικά στο τελευταίο έγινε διεξοδική συζήτηση με την τρόικα να ζητά τη μέγιστη δυνατή αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισήμανε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής πρέπει να ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών και ποιο από τη νέα γενική γραμματεία, ενώ σημείωναν ότι η τρόικα προς το παρόν δεν έχει καθαρή εικόνα για το ακριβές έργο του ΣΔΟΕ.
Εκεί που υπήρξε διάσταση απόψεων, και δείχνει την αδιαλλαξία των τροικανών, είναι στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων. Η ελληνική πλευρά έθεσε θέμα αναποτελεσματικότητας μιας σειράς μέτρων, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση ή ο ΕΦΚ στα καύσιμα.
Την Τετάρτη, οι τροικανοί θα έχουν νέα σύσκεψη με τον κ. Στουρνάρα, ενώ να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει αύριο στο Eurogroup και μεθαύριο στο Ecofin. Εκεί όπου αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις για το θέμα των απολύσεων.
Αν θα ήθελε να βγάλει κάποιος ένα συμπέρασμα από την πρώτη συνάντηση θα έλεγε «τσάι και συμπάθεια και στο βάθος… μαστίγιο». Αναγνώρισαν τις προσπάθειες που κάνουμε, αλλά μέχρι εκεί η συμπάθεια. Μετά αρχίζει ο βούρδουλας.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου