ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τώρα είναι η ευκαιρία για πραγματικές αλλαγές στο δημόσιο

Ένα ταμπού που στοιχειώνει δεκαετίες ολόκληρες την ελληνική κοινωνία και κυρίως τη δημόσια διοίκηση, επιχειρεί να σπάσει η κυβέρνηση... Αυτή η κυβέρνηση η οποία είναι η μόνη που τολμά να προχωρήσει σε ουσιαστική άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και στην αξιολόγηση του προσωπικού που πληρώνουμε όλοι μας, με βάση τα προσόντα τους και με συνεχείς ελέγχους στην ικανότητα και τις υπηρεσίες τους. Ό,τι γίνεται δηλαδή σε όλες τις σοβαρές χώρες κι ό,τι γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία στον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο στον ελληνικό δημόσιο τομέα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε άχρηστους υπαλλήλους να μπαίνουν στα 20 χρόνια τους και για μια ζωή να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια που τους δίνει το δημόσιο. Κυρίως την αίσθηση της μονιμότητας βρέξει – χιονίσει.

Σπάει, όμως, κι ένα ακόμη ταμπού, κι αυτό είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Επειδή οι προσλήψεις πλέον θα γίνονται με το σταγονόμετρο και με βάση τη μεγάλη δεξαμενή των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, τα κόμματα θα έχουν όλο και μικρότερη παρέμβαση στην επιλογή του προσωπικού. Εκτιμάται ότι έτσι μπορεί να περιοριστεί αυτό το άθλιο φαινόμενο των «κομματόσκυλων» που διορίζονταν στο δημόσιο με μόνο κριτήριο πόσο φίλοι είναι με τους βουλευτές. Όχι ότι δεν θα υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα, αλλά σίγουρα δε θα έχει την έκταση των προηγούμενων δεκαετιών.

Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση τον έλεγχο 200.000 και πλέον φακέλων δημοσίων υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα, ακόμη και ένστολων και εκπαιδευτικών. Θα καταγραφούν τα προσόντα τους, οι σπουδές που έχουν κάνει, η επαγγελματική τους δράση ενώ ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίσει και ποιοι είναι αυτοί που πήραν θέσεις στο δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά. Και δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί. Όποιος έκανε… λαμογιά θα τεθεί εκτός δημοσίου.

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνεται με βάση τη βαρύτητα των προσόντων τους. Πτυχία, γνώση ξένων γλωσσών, η παρακολούθηση σεμιναρίων κ.λπ. μπαίνουν σε πρώτο πλάνο ενώ η αρχαιότητα και η επετηρίδα περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Θα καθοριστεί επίσης και ο θεσμός της στοχοθεσίας με τρίμηνους ελέγχους. Θα πρέπει δηλαδή οι εργαζόμενοι να πετυχαίνουν στόχους και να αξιολογούνται γι’ αυτούς κάθε τρεις μήνες.

Πρόκειται για μια μικρή «επανάσταση» που όμως πρέπει να γίνει με προσοχή και με προσήλωση στη νομιμότητα. Επειδή στην Ελλάδα ζούμε όλοι και ξέρουμε και τον καλύτερο αλλά και τον χειρότερο εαυτό μας τα πάντα θα πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή.

Για παράδειγμα, πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα όπως να τίθενται σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι επειδή έχουν μια αστική αντιδικία. Να έχουν τσακωθεί με το γείτονα και να είναι στα δικαστήρια και γι’ αυτό να κρίνονται επίορκοι. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα.

Επίσης, η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με κανόνες απαράβατους και με έλεγχο ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα εκδίκησης ή εύνοιας μέσα στην υπηρεσία. Οι άξιοι να πηγαίνουν μπροστά, οι μέτριοι απλά να υπηρετούν τη δημόσια διοίκηση από χαμηλές θέσεις και οι παντελώς άχρηστοι να πηγαίνουν σπίτι τους να καλλιεργούν τον κήπο τους αντί να περιμένουν κάθε 1η και 15 του μήνα το μισθό.

Έχουν ακουστεί πολλές φορές μεγαλόσχημες διακηρύξεις για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο. Έχουν γίνει και σημαντικά βήματα, όπως η πραγματικά σημαντική αλλαγή που έφερε η ίδρυση του ΑΣΕΠ.

Τώρα, όμως, είναι η ευκαιρία για την πραγματική αλλαγή, τώρα που περισσότερο από ποτέ έχουν υποχωρήσει οι λαϊκίστικες φωνές. Όπως αυτές που ακούμε κατά καιρούς από τους νέους προστάτες της άρρωστης δημόσιας διοίκησης, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά κόμματα που δε θέλουν να αλλάξει τίποτε.

Δεν πρέπει να πάει χαμένη η ευκαιρία.

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου