ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Γιατί ένας ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας να βουτήξει στο Ποτάμι; Για να αυτοκτονήσει;

Τη δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών την έχετε μάθει. Δείχνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίρνουν ίδιο ποσοστό 15,5%..
ενώ τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι που λαμβάνει 7%.
Όμως, εκείνο που έχει κάνει εντύπωση και έχει προκαλέσει συζητήσεις είναι το στοιχείο από πού γεμίζει νερό το Ποτάμι, από ποια κόμματα δηλαδή ο Θεοδωράκης κλέβει ψηφοφόρους. Οξύμωρο είναι το γεγονός ότι από το ΚΚΕ δεν φεύγει καμιά ψήφος. Τόσο μπετόν είναι στον Περισσό που δεν έχουν ούτε έναν ψηφοφόρο δυσαρεστημένο; Περίεργο αλλά ας το αφήσουμε.
Η έρευνα δείχνει ότι το Ποτάμι κερδίζει 20,5% από της ΝΔ, 17,5% από ΣΥΡΙΖΑ, 17,5% από ΔΗΜΑΡ και 16% από ΠΑΣΟΚ. Με απλά λόγια το… μη κόμμα του Θεοδωράκη με τις μη θέσεις και την καθόλου ιδεολογία και πολιτική στόχευση, παίρνει περισσότερους ψηφοφόρους από τη ΝΔ απ’ ότι από τους υπόλοιπους συγγενικούς χώρους. Αλλά οι «επικοινωνιολόγοι» που κρύβονται πίσω από το… αντισυστημικό κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν σταματούν εδώ.
Διαβάζοντας κανείς την ανάλυση της δημοσκόπησης που παρουσιάζει σήμερα το Πρώτο Θέμα μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα. Όχι τόσο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οριακά μαζί ή ότι το πολιτικό σκηνικό είναι πλήρως κατακερματισμένο. Αυτά τα έχουμε δει κι αλλού και τα έχουμε πει κι εμείς.


Γιατί ένας ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας να βουτήξει στο Ποτάμι; Για να αυτοκτονήσει; photo - 1
Το εντυπωσιακό στοιχείο της ανάλυσης με βάση το γκάλοπ της Alco αφορά το Ποτάμι και το ρόλο του στο νέο τοπίο που δημιουργείται. Με τρόπο εξαιρετικά εμφανή και προκλητικό, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα και ο «δημοσιογράφος» - επιχειρηματίας Θέμος Αναστασιάδης, επιχειρούν να προμοτάρουν με κάθε τρόπο τον Σταύρο Θεοδωράκη. Δίνοντάς του ακόμη και τον τίτλο του νέου εκφραστή της… αστικής τάξης. Γράφει η εφημερίδα: «Ο νεοπαγής σχηματισμός του Σταύρου Θεοδωράκη αποδεικνύεται πολυσυλλεκτικός και κατακτά ήδη την τρίτη θέση στη σειρά κατάταξης των κομμάτων εν όψει των ευρωεκλογών, εκτινασσόμενος από το 5,7% που είχε μία βδομάδα νωρίτερα στο 8,8%. Το «Ποτάμι» παρουσιάζει ισχυρή ανοδική τάση και εμφανίζεται, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι εκλογικοί αναλυτές, ως «βασικός εκφραστής της αστικής δυσαρέσκειας απέναντι στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα».
Και αυτό επειδή φαίνεται ότι προς το νέο κόμμα στρέφονται ψηφοφόροι της Ν.Δ. οι οποίοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική ήταν αποφασισμένοι να ψηφίσουν ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της Alco, όπως και άλλων ερευνών που γίνονται αυτή την περίοδο, «μοιάζει να εκπροσωπεί το παλαιό» και «δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή» για το τμήμα των ψηφοφόρων που στρέφεται προς το «Ποτάμι». Έτσι το Ποτάμι λειτουργεί ως ...μαξιλάρι και για δεξιούς ψήφους. Τι άλλο θα δούμε;
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών παρατηρείται έντονος πολυκερματισμός της ψήφου, που θυμίζει έντονα το σκηνικό των εκλογών του Μαΐου του 2012. Μάλιστα οι ειδικοί αναλυτές που μελετούν τις έρευνες εκτιμούν ότι με τις υπάρχουσες τάσεις με δυσκολία θα ξεπεραστεί το δημοσκοπικό φράγμα που δείχνει να δημιουργείται στην περιοχή του 20%. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατηρεί προβάδισμα 1,1% στην πρόθεση ψήφου, εμφανίζονται αποδυναμωμένα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, καθώς το "Ποτάμι» δεν αντλεί πλέον μόνο κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, όπως ήταν η αρχική αίσθηση, αλλά πλήττει ευθέως τον νέο δικομματισμό.
Δηλαδή μας λέει ο άλλος… επαναστάτης της δημοσιογραφίας και νεοαστός Θέμος, ότι ο «κολλητός» του, Σταύρος Θεοδωράκης χτυπάει τη Νέα Δημοκρατία και τον δικομματισμό και παίρνει ψήφους από την αστική τάξη"
Όλο αυτό το σκηνικό που στήνουν οι γκαλοπατζήδες και οι αναλυτές εκτός από παράλογο είναι και οξύμωρο κι εξηγούμαστε.


Γιατί ένας ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας να βουτήξει στο Ποτάμι; Για να αυτοκτονήσει; photo - 2
Ακόμη κι αν είσαι δυσαρεστημένος με τη ΝΔ, με τον Σαμαρά με την κυβέρνηση γιατί να ψηφίσεις το Ποτάμι; Πώς δηλαδή μπορεί να μετακινηθούν οι δεξιοί ψηφοφόροι προς την κεντροαριστερά με τόσο εύκολο τρόπο; Είναι δυνατόν να θέλουν να αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί ο κ. Θεοδωράκης και προσπαθεί να κρύψει επιμελώς; Είναι δυνατόν ένας στους πέντε ψηφοφόρους του Ποταμιού να προέρχεται από τη δεξιά παράταξη; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε έχουμε κάνει λάθος τόσο καιρό και εντός της ΝΔ υπάρχουν πολλοί μετακινούμενοι ψηφοφόροι με κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή ένα μισοκεντροαριστερό κόμμα και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι στη Συγγρού;
Αν και δεν όλα αυτά φαίνονται από πολύ περίεργα, σίγουρα το φαινόμενο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, όμως πρέπει να κάνουμε και μερικά εύλογα ερωτήματα:
· Ένας δεξιός ψηφοφόρος, έστω και μετακινούμενος προς το κέντρο, έχει αγάπη για την πατρίδα του, είναι δηλαδή ένας καθαρός πατριώτης μακριά από ακρότητες και εθνικιστικές εξάρσεις. Πώς λοιπόν θα ψηφίσει ένα κόμμα που δεν έχει ουδεμία σχέση με αυτό που λέμε πατριωτικό; Που όλη αυτή η απολιτίκ κατάσταση στο Ποτάμι πιο πολύ θυμίζει εθνομηδενιστικές τάσεις που έχουμε κατά καιρούς συναντήσει και στα αριστερά κόμματα;
· Ο δεξιός ψηφοφόρος έχει άποψη για τα εθνικά θέματα, για το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τη σχέση με τους Αλβανούς κ.λπ. Καλή ή κακή άποψη, πάντως, την έχει. Ο Θεοδωράκης τι έχει απ’ όλα αυτά; Πιο πολύ μοιάζει με αυτούς που πιστεύουν ότι δεν έγινε και τίποτε αν τα Σκόπια ονομαστούν Μακεδονία ή αν ο Ερντογάν κάνει παρέλαση στη Θράκη. Το Ποτάμι δεν έχει καταθέσει ούτε μια πρόταση για τα εθνικά θέματα. Επομένως, πώς κάποιος δεξιός ψηφοφόρος το επιλέγει αν όχι απλά επειδή το βλέπει συνεχώς στην τηλεόραση και το ίντερνετ.
· Ο ψηφοφόρος της ΝΔ, ακόμη και ο πιο απογοητευμένος, έχει άποψη για το μεταναστευτικό, τα γκέτο στην Αθήνα, την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος. Μακριά από τις ακρότητες των φασιστών της Χρυσής Αυγής ο σοβαρός συντηρητικός ψηφοφόρος ζητά ασφάλεια για την οικογένειά του, ζητά π.χ. να καταγγελθούν τα Δουβλίνα ή να κλείσουν τα σύνορα για τους ξένους που έχουν γεμίσει την Ελλάδα, αν και κομματάκι δύσκολο κάτι τέτοιο. Ο Θεοδωράκης τι άποψη έχει για το ζήτημα, ξέρει κανείς; Γιατί με βάση και τα ρεπορτάζ του, θα λέγαμε ότι είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς αφασίες της Αριστεράς που νομίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με μαγικά.


Γιατί ένας ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας να βουτήξει στο Ποτάμι; Για να αυτοκτονήσει; photo - 3
· Τέλος, ο δεξιός ψηφοφόρος της ΝΔ έχει άποψη για τα οικονομικά, την ευρωζώνη, το ευρώ, τις θυσίες που έχουμε κάνει για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Και κυρίως γνωρίζει ότι ο Σαμαράς έχει κάνει μια πολύ γενναία προσπάθεια, με λάθη και πισωγυρίσματα, προκειμένου να μη γίνει η Ελλάδα Βενεζουέλα. Η θέση του Ποταμιού ποια είναι για όλα αυτά; Διότι πέρα από ευχολόγια και φιλολογίες δεν έχουμε ακούσει καμιά σοβαρή προσπάθεια. Γιατί λοιπόν 1 στους 5 ψηφοφόρους της ΝΔ λένε ότι θα ψηφίσουν Ποτάμι; Αν η απάντηση είναι του στυλ «για να δείξουμε στον Σαμαρά που έκανε λάθος» ή «από εκδίκηση γιατί κάποιοι μας πρόδωσαν» να το δεχθούμε. Αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ένας καρα-διαπλεκόμενος, μέτριος δημοσιογράφος, αδαής σε κρίσιμα θέματα της χώρας και κυρίως ψεύτικο δημιούργημα των Media, μπορεί να κερδίσει τις καρδιές των δεξιών ψηφοφόρων.
Τελικά μπορούμε να δούμε και πιο ήρεμα τα πράγματα. Αν το 20% του 7% που παίρνει ο Θεοδωράκης, δηλαδή 1,4% προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία δεν έγινε και τίποτε. Πρόκειται απλά για μια παροδική «παράκρουση» εξαιτίας της απίστευτης διαφήμισης που έχει το Ποτάμι. Διότι ο μόνος λόγος για να μπει κάποιος δεξιός ψηφοφόρος στο Ποτάμι είναι γιατί θέλει να... αυτοκτονήσει.
Εκείνο που έχει να κάνει ο Σαμαράς για να ξανακερδίσει και το 20% προς το Ποτάμι και όσους φεύγουν από τη ΝΔ είναι να μιλήσει στις καρδιές τους καθαρά και ξάστερα. Ούτε υποσχέσεις για προσλήψεις και παραδεισένια ζωή, ούτε ψεύτικη περιγραφή της πραγματικότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αλλά αποτύπωση της αλήθειας και δημιουργία του οράματος που μπορεί να εκκινήσει ξανά τη χώρα. Τη δημιουργία της νέας Ελλάδας που δεν θα έχει καμιά σχέση με τα παλαιοκομματικά υπολείμματα κομμάτων ούτε και με τους νεόκοπους σωτήρες. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο ελκυστική στους ψηφοφόρους. Αλλά πρώτα πρέπει να γίνει αληθινή, δυναμική, διεκδικητική και να βγάλει από πάνω της τη σιγουριά της εξουσίας που αποχαυνώνει. 

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου