ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Εξι ενδιαφέροντα στοιχεία για τα όνειρα που ίσως αγνοούμε

Η πιο καθημερινή, ακατάληπτη εμπειρία όλων των ανθρώπων είναι το όνειρο.

Παραμυθένια ή εφιαλτικά τα όνειρα είναι συμβολικά, ψυχαναλυτικά,ή απλώς σουρεαλιστικά κατασκευάσματα, ιστορίες ενός εγκεφάλου που ξεκουράζεται,ξεκαθαρίζει και ταξινομεί τα «files» του ή απαλλάσσεται από ότι τον βαρύνει στη διάρκεια του ύπνου.

Ο Αριστοτέλης σε ένα από τα ωραιότερα κείμενά του με τίτλο ΜΙΚΡΑ ΦΥΣΙΚΑ μελέτησε συστηματικά και με λογική πειθαρχία την κατανοητή και ακατανόητη όψη τους. Και άλλοι μεγάλοι πολιτισμοί πίστευαν ακράδαντα στη σπουδαιότητα και τη θεϊκή φύση των ονείρων. Όπως ο ρωμαϊκός που ήταν τόσο σίγουρος ότι τα όνειρα είναι μηνύματα από τους θεούς ώστε υπέβαλε πολλά από αυτά στο ανώτατο πολιτικό του σώμα, στην κρίση της Συγκλήτου για να τα αναλύσει και να αποφανθεί σχετικά.

Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την φύση των ονείρων.

Το 90% των ονείρων μας το ξεχνάμε για πάντα


Οι Έλληνες λέμε «βλέπω ένα όνειρο» δίνοντας στις νυχτερινές ιστορίες της υπόσταση κινηματογραφική. Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν το ρήμα κάνω και εύχονται «να κάνεις ωραία όνειρα», έμμεσα παραδέχονται πως η εμπειρία τους είναι προϊόν κατασκευασμένο από τους ίδιους. Είτε από εξωτερική πηγή είτε εσωτερικές κατασκευές του ίδιου μας του εαυτού, το θέμα είναι ότι δεν διατηρούμε τη μνήμη τους όταν ξυπνήσουμε. Πέντε λεπτά αφότου ξυπνήσουμε το μισό του ονείρου έχει ξεχαστεί και μέσα σε 10 λεπτά το 90% από το περιεχόμενο του ονείρου μας έχει σβηστεί για πάντα.

Οι τυφλοί επίσης ονειρεύονται

Οι τυφλοί μετά τη γέννηση κάνουν όνειρα με οπτικές εικόνες. Ωστόσο οι επιστήμονες διαπίστωσαν που οι εκ γενετής τυφλοί επίσης ονειρεύονται και μάλιστα ζωηρά αλλά στα όνειρά τους κυριαρχούν οι άλλες αισθήσεις, ήχοι, μυρωδιές, αφές και αγγίγματα αλλά και έντονα συναισθήματα. Μια αρκετά ενδεικτική έρευνα για το ότι το υλικό των ονείρων μας φτιάχνεται από τα data με τα οποία τροφοδοτείται ο εγκέφαλος.

Ολοι ονειρεύονται... και η συνέχεια ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου