Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αναζήτηση

To Φροντιστήριο των ΕΠΙΤΥΧΙΩΝ στα Γρεβενά

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Μας την πέσαν και οι Αλβανοί

Την ώρα που ο Κοτζιάς τραγουδούσε όλος χαρά αγκαλιά με τον Τσαβούσογλου της Τουρκίας η γειτονική Αλβανία
ουσιαστικά αμφισβητούσε ακόμη και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα. Και σίγουρα τα Τίρανα δεν κάνουν κάτι χωρίς να έχουν τις πλάτες της Άγκυρας.


Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, τα Τίρανα την προηγούμενη εβδομάδα έκαναν έντονο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ήπειρο.

Οι διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων – μια κίνηση που εμπεριέχει υψηλό ρίσκο για την Αλβανία. Την ίδια στιγμή που η ανάφλεξη στα Δυτικά Βαλκάνια ανασύρει ξανά από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας».

Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο. Η εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η απαίτηση της Αλβανίας για αλλαγή του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο και η πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ καθιστούν αναγκαία τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του κ. Κοτζιά, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική δεν είναι καθόλου καλές και μια ευάλωτη χώρα όπως είναι η Ελλάδα εύκολα μπορεί να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και ο Κοτζιάς είναι μεγαλομανής και νομίζει ότι η εξωτερική πολιτική είναι παιχνιδάκι, κάποιος πρέπει να του πει ότι δεν μπορεί επειδή μάθανε ότι η «πρώτη φορά αριστερά» είναι... ελευθέρων ηθών και πλακώνουνε τώρα και οι Αλβανοί. 

Αntinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου