ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Χαλβάς: Ένα γλύκισμα με διαχρονική αξία και γεύση που ξεχωρίζει

Η ιστορία, τα διατροφική οφέλη και οι πολλές εκδοχές του



Σκέτος ή δίχρωμος με κακάο. Γεμιστός με κομματάκια σοκολάτας ή φιστίκι και
αμύγδαλο. Παραδοσιακός με μέλι και σταφίδα ή πιο μοντέρνος με σουσάμι βρόμης και μούρα.

Ο λόγος για τον χαλβά, ένα γλύκισμα του οποίου η ιστορία χάνεται στο χρόνο. Έχει αγαπηθεί και συνάμα δεχτεί τόσες επιρροές από διάφορους πολιτισμούς με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μία σταθερή αξία η οποία παραμένει πάντα διαχρονική.

Γλύκισμα ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό ειδικά σε περιόδους νηστείας αλλά και λόγω της διατροφικής του αξίας, καθώς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά σε οποιαδήποτε εκδοχή του, με πλήθος διαφορετικών συνταγών (πράγμα που τον καθιστά και προσαρμόσιμο στις ανάγκες του καθενός).

Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που γνώριζαν την τέχνη της παρασκευής του.

Πρόκειται για ένα πολυταξιδεμένο γλυκό το οποίο όχι μόνο αγαπήθηκε αλλά εισχώρησε βαθιά στην κουλτούρα του κάθε πολιτισμού από τον οποίο πέρασε. Στη Πόλη για παράδειγμα παρασκευαζόταν για ορισμένες θρησκευτικές τελετές των δερβίσηδων. Ενώ στην Ελλάδα, έχει συνδεθεί με τη νηστεία της Σαρακοστής.



Γιατί ο χαλβάς έχει αναδειχθεί ως το γλύκισμα της καθαράς Δευτέρας;

Ένας από τους κυριότερους λόγους που ο χαλβάς έχει συνδεθεί με τη διατροφή σε περιόδους νηστείας και ιδιαίτερα της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η πλούσια θρεπτική του αξία. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία πολύ σημαντική μέρα καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς νηστείας 40 ημερών.

Όταν νηστεύουμε ο οργανισμός μας στερείτε ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών παραγόντων που καταναλώνουμε την υπόλοιπη περίοδο. Τόσο λόγω του περιορισμένου διαιτολογίου όσο και των μικρών ποσοτήτων τροφής που λαμβάνουμε κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει η ανάγκη τροφών υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο χαλβάς διαθέτει συστατικά και ευεργετικές ιδιότητές και προσφέρει πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, καλής ποιότητας λιπαρά, φυσικά αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα. Λόγω των πολλών και διαφορετικών τρόπων παραγωγής τους μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε διατροφή, δίνοντας κάθε φορά τις θρεπτικές ουσίες που στερούμαστε και έχουμε ανάγκη.

Ως αποτέλεσμα είναι σε θέση να συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού, στη μεταβολική λειτουργία και ενίσχυση των οστών, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, ενώ παράλληλα του αναγνωρίζονται και ορισμένες αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές δράσεις.

Σύμφωνα με μελέτες βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης, στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.



Ο χαλβάς του «Μπακάλη»

Ο χαλβάς του «μπακάλη» το πιο πρόχειρο γλυκό του ελληνικού τραπεζιού έχει ιστορία, τέχνη, μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον και αποτελεί κατηγορία από μόνος του. Μας τον έφεραν οι μικρασιάτες και οι ίδιες οικογένειες διατηρούν σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής.

Οι ίνες του χειροποίητου χαλβά είναι εμφανείς και όμορφες, αλλά η έκπληξη βρίσκεται στην αφράτη, μαλακιά και απαλή υφή. Ο χαλβάς αυτός λιώνει στο στόμα σχεδόν πριν προλάβεις να τον μασήσεις.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα που χαρίζει υγεία, γεύση και απογειώνει τη διατροφή μας τη Σαρακοστή, αλλά και κάθε άλλη εποχή.



Gourmet γεύσεις...από την Πόλη, με τέχνη και ταχίνι

Από το τότε μέχρι σήμερα ο χαλβάς έχει εξελιχθεί και έχει αποτελέσει ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των Ελλήνων. Σε αυτό συνέβαλαν τοπικοί παραγωγοί χαλβά που συνέχισαν την παραγωγή και διάδοσή του χάρις στο μεράκι τους και την αγάπη τους για αυτόν.

Δύο παράγωγοί που συνέβαλαν σε αυτό είναι ο Ιωάννης και ο Γεώργιος Λουκάς, από την Κωνσταντινούπολη. Τα αδέλφια άνοιξαν το πρώτο τους εργαστήριο χαλβά στη Θεσσαλονίκη το 1945. Τα ηνία έχει αναλάβει σήμερα η τρίτη γενιά, διατηρώντας τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και την αρχική συνταγή, παράγοντας χειροποίητα τον «Χαλβά Λουκά».



Αρχίστε λοιπόν διατροφή παραδοσιακά με χαλβά. Σύγχρονος και επίκαιρος όσο ποτέ, καθώς ανταποκρίνεται με το παραπάνω στις επιταγές της υγιεινής διατροφής.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου