ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Για την Αγία Σοφία: Τα Σύμβολα συμπυκνώνουν Ιστορία και Ψυχή - Γράφει ο Λευτέρης Τζιόλας


''... Η Αγία Σοφία είναι ο ιστορικά πιο περίλαμπρος, ο πιο σημαντικός ιστορικός Ναός της Χριστιανοσύνης. Από το 537 μ.Χ., επί αιώνες, ο χριστιανικός Ναός
αναφοράς εκατομμυρίων πιστών. Δεν είναι μόνο οι βυζαντινοί, ελληνορθόδοξοι, αυτοκρατορικοί θρύλοι που την περιβάλλουν. Είναι για το Σύμβολο, πίστης, θρησκείας, αναφοράς, καθώς και μοναδικότητας, αρχιτεκτονικής σύλληψης και κατασκευαστικής δημιουργίας. Η Ορθοδοξία - η παγκόσμια Ορθοδοξία, ευρύτερα ο Χριστιανισμός, οφείλει να τον προασπίζεται με κάθε τρόπο, πάντα. Πολύ περισσότερο οφείλει να προασπίζεται την Αγία Σοφία απέναντι σε φανατικές και ισοπεδωτικές ισλαμιστικές ενέργειες, που επιδιώκουν την απαλλοτρίωση της ως Ναό της διαχρονικής Χριστιανοσύνης.
Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την απουσία αντιδράσεων στο κρίσιμο αυτό ζήτημα από την πλευρά του προέδρου Πούτιν. Καμία πολιτική σκοπιμότητα, στις σχέσεις του με τον Ερντογάν και την Τουρκία, ούτε η αντίθετη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο άποψη του για το ουκρανικό ζήτημα, μπορούν να δικαιολογήσουν την αφωνία του. Λογικά, από τον Πούτιν, που δηλώνει ανοιχτά όχι μόνο ορθόδοξος, αλλά και υποστηρικτής της Ορθοδοξίας ανά τον Κόσμο. Ούτε, και η απουσία αντίδρασης από την πλευρά της Ρώσικης Εκκλησίας, έχει οποιαδήποτε δικαιολογία, ακόμα κι αν η Ρωσική Εκκλησία, πιστεύει πραγματικά ( ; ), τα περί Τρίτης Ρώμης ( = Μόσχας, μετά τη Νέα (δεύτερη) Ρώμη/Κωνσταντινούπολη).
Ούτε, επίσης, μπορούμε να δεχτούμε την ουδετερότητα της Αγίας Έδρας του Βατικανού και του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει υποστηρικτής των ‘’υψηλών δημιουργημάτων των θρησκειών’’, όταν, εδώ, πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα της Χριστιανοσύνης, την οποία διακονεί.
Σημειώνουμε ότι και η αντίδραση των ΗΠΑ, σε χαμηλό θεσμικό επίπεδο, ήταν στο περιεχόμενο διπλωματική ( και ανοιχτή σε ερμηνείες) και στην έντασή της χαμηλή, μιλώντας για ‘’πολυθρησκευτικό χαρακτήρα’’ του μνημείου (δηλαδή, και ισλαμικό !).
Αντιδράσεις, λοιπόν, και οικουμενικές σοβαρές πρωτοβουλίες έπρεπε - και πρέπει - να υπάρξουν και να ξεδιπλωθούν και στα δύο αυτά επίπεδα. Και στον ΟΗΕ- UNESCO, και στην παγκόσμια Ορθοδοξία- Χριστιανοσύνη...''
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ, το πλήρες κείμενο (σελ. 20 -22) 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου