ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας οι ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ


Στον… πάγο μέχρι νεωτέρας βρίσκεται η ρύθμιση που θα ανάψει το πράσινο φως για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Παρά τις

έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο μέτρο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα πιο ευέλικτο εργασιακό σύστημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ζήτημα θα επανέλθει άμεσα στη Βουλή – ενδεχομένως εντός δεκαημέρου –, ενταγμένο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Παρ’ όλα αυτά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίησή του θα είναι και η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αποσαφηνίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ πέραν του τακτικού ωραίου, και η οποία σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Συνεπώς και υπό αυτά τα δεδομένα, οι όποιες αλλαγές δεν αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι.

Το ίδιο σχέδιο πάντως προβλέπει πως το ΕΣΥ θα ανοίξει τις πόρτες του σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, γεμίζοντας τα κενά των νοσοκομείων ανά τη χώρα. Παρ’ όλα αυτά για την ιδιωτική αξιοποίηση των δημόσιων δομών – χειρουργικές αίθουσες, εξεταστήρια, απεικονιστικά μηχανήματα κ.λπ. – θα προβλέπεται και σχετικό… ενοίκιο που θα πρέπει να καταβάλλουν οι συνεργαζόμενοι γιατροί με τα νοσοκομεία που έχουν συνάψει συμφωνία.

Υποχρεώσεις

Και παρότι η δραστηριότητα των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, όπως προβλέπεται από τους εμπνευστές της συγκεκριμένης αλλαγής, εστιάζει κυρίως στην απογευματινή ζώνη (όπως είναι τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, όπου οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν αμοιβή στους γιατρούς, ούτως ή άλλως) δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες ούτε η πρωινή ούτε η νυχτερινή ζώνη. Και αυτό διότι η πρόθεση της ηγεσίας στην οδό Αριστοτέλους είναι οι ίδιοι ιδιώτες γιατροί, εφόσον συνεργάζονται με μία δημόσια δομή, να έχουν και υποχρεώσεις όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή τους σε εφημερίες.

Ετσι και με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται μεταξύ άλλων να καλυφθούν με έναν εναλλακτικό τρόπο  κενά του υγειονομικού χάρτη, δημιουργώντας ένα πιο ευέλικτο σύστημα τόσο για τους ίδιους τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Μικρή ανταπόκριση εντούτοις προβλέπουν ανώτατα διοικητικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό κλάδο, επιμένοντας πως οι συνθήκες και οι δομές στα δημόσια νοσοκομεία θα αποτρέψουν τους γιατρούς που έχουν επιλέξει τον ιδιωτικό… δρόμο να βρουν εργασιακή στέγη και στο ΕΣΥ.

Και επιμένουν ότι το μέτρο αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει δελεαστική πρόταση κυρίως για ορισμένους γιατρούς στην περιφέρεια, με τους ιδιώτες και την ομάδα τους (π.χ. αναισθησιολόγους, νοσηλευτές) να αξιοποιούν δημόσιες δομές για ελαφριές χειρουργικές επεμβάσεις, διαγνωστικές εξετάσεις, διαγνώσεις κ.ο.κ.

Ενδεικτική είναι και η στάση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που σε πρόσφατη ανακοίνωσή του διαχωρίζει τη θέση του από τη διάταξη του υπουργείου Υγείας που αποσύρθηκε την περασμένη Παρασκευή στο «παρά πέντε». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι του Συλλόγου κρίνουν ως θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή.

Σε κάθε περίπτωση, στην ίδια ρύθμιση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ο νομοθέτης προέβλεπε  πως «η συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών προϋποθέτει άδεια του διοικητή-προέδρου του οικείου νοσοκομείου, κατόπιν αιτήσεως του ιδιώτη γιατρού και εισήγηση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη διασφάλιση της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και σύναψης έγγραφης συμφωνίας».

Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωναν πηγές στα «ΝΕΑ», ο νέος θεσμός των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων ομολογουμένως έχει στρώσει το χαλί για τις επικείμενες αλλαγές, δεδομένου ότι το ΕΣΥ στον… ελεύθερο χρόνο του δύναται τους τελευταίους μήνες να λειτουργεί και με (ημι)ιδιωτικούς όρους. Καθώς, προσέθεταν με νόημα, η νέα γενιά των διοικητών που θα επιλεχθεί έπειτα από την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία, θα έρθει αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις και, όπως όλα δείχνουν, αντιδράσεις σε αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου