Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Συναγερμός για τα τιμολόγια του ρεύματος - Ετοιμάζεται μηχανισμός "στήριξης"

Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κινδυνεύουν να βρεθούν εκατομμύρια καταναλωτές τον Ιούλιο.Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κινδυνεύουν να βρεθούν εκατομμύρια καταναλωτές τον Ιούλιο τη στιγμή που οι καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται κατακόρυφα λόγω… κλιματιστικών.


Η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό αποτυπώνεται στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Από 60 ευρώ η μεγαβατώρα τον Απρίλιο, ανέβηκε στα 80 ευρώ τον Μάιο και τώρα, στις πρώτες 26 ημέρες του Ιουνίου, έχει σπάσει και το φράγμα των 100 ευρώ προς τα πάνω. Αν δεν αλλάξει τίποτα μέχρι το τέλος του μήνα όσον αφορά στις τιμές χονδρικής (που είναι και το πιθανότερο) και δεν υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές εκπτώσεων των εταιρειών, τότε οι καταναλωτές με τα "πράσινα" κυμαινόμενα τιμολόγια θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις (πρόσθετες αυτές του Ιουνίου) οι οποίες θα κυμαίνονται από 6% έως και 15%.


Μια κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος με τα κυμαινόμενα πράσινα τιμολόγια θα κοστίζει από 12,7 λεπτά στην καλύτερη περίπτωση μέχρι και 19,2 λεπτά ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας όταν τον Ιούνιο η ψαλίδα άνοιγε από τα 11,9 μέχρι και τα 17,2 λεπτά.



 
 

Το πώς θα διαμορφωθεί η εικόνα των τιμολογίων λιανικής για τον μήνα Ιούλιο (εξαιρετικά κρίσιμος μήνας καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας) θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες:

1. Το που θα κλειδώσει η τιμή χονδρικής. Το να κινηθεί στην περιοχή των 100 ευρώ είναι αυτή τη στιγμή το πιθανότερο σενάριο καθώς υπολείπονται μόλις τέσσερις συνεδριάσεις στην αγορά ενέργειας μέχρι το τέλος του μήνα.

2. Το τι θα πράξουν οι εταιρείες με την εκπτωτική τους πολιτική. Για τον Ιούνιο, η ΔΕΗ προσέφερε έκπτωση 38% στα τιμολόγια για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων. Από τη στιγμή που συνεχίζεται η άνοδος μένει να φανεί αν θα συνεχίσει αυτή την επιθετική εκπτωτική πολιτική ή όχι. Αν διατηρηθεί το 38% και για τον Ιούλιο, τότε η τιμή λιανικής για τον βασικό πάροχο, θα διαμορφωθεί περίπου στα 12,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 11,9 λεπτά τον Ιούνιο κάτι που σημαίνει πρόσθετη αύξηση της τάξεως του 7-8%.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και πάλι κρατική στήριξη αν αυξηθούν πολύ οι τιμές. Βεβαίως ξεκαθάρισε ότι δεν είναι τα σημερινά επίπεδα τιμών αυτά που θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής παρέμβασης και για φέτος αν ξεφύγουν οι τιμές ωστόσο, δύσκολα θα αποφασιστεί κάτι τέτοιο για όσο διάστημα οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μια κιλοβατώρα κάτω από τα 14-15 λεπτά του ευρώ. Βεβαίως, οι ανατιμήσεις στη χονδρική δημιουργούν ζήτημα ανακατανομής μεριδίων στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η ψαλίδα της τιμής από πάροχο σε πάροχο έχει ανοίξει πολύ. Τη στιγμή που η ΔΕΗ πουλάει στα 12-13 λεπτά, οι ανταγωνιστές της ήδη φτάνουν στα 17-18 λεπτά. Επίσης, αναπτύσσεται δυναμική στροφής προς τα μπλε τιμολόγια τα οποία ήδη εμφανίζονται φθηνότερα σε σχέση με τα πράσινα.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου