VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Υπεριδρωσία: Ποια φάρμακα μας... ιδρώνουν;



Υπάρχουν πολλά φάρμακα που προκαλούν υπερβολική εφίδρωση ή υπεριδρωσία, τα παρακάτω είναι από τα πιο κοινά.
Η υπερβολική εφίδρωση ή η υπεριδρωσία, μπορεί να είναι μια παρενέργεια πολλών φαρμάκων. Αν παρατηρήσεις ότι ιδρώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο μετά την έναρξη μιας νέας αγωγής, είναι σημαντικό να ενημερώσεις τον γιατρό σου.

1. Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά, όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), φλουοξετίνη, σιταλοπράμη, εσκιταλοπράμη και σερτραλίνη μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση.

Ο μηχανισμός που προκαλούν εφίδρωση είναι πολύπλοκος. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η σεροτονίνη παίζει βασικό ρόλο. Ο υποθάλαμος στον εγκέφαλο λειτουργεί ως θερμοστάτης για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, στέλνει σήματα στους ιδρωτοποιούς αδένες για να ενεργοποιήσει την παραγωγή ιδρώτα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η σεροτονίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον υποθάλαμο, ο οποίος, με τη σειρά του, αυξάνει την παραγωγή ιδρώτα.

Επομένως, όχι μόνο τα SSRI, αλλά και οποιαδήποτε φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης προκαλούν εφίδρωση ως παρενέργεια.

 
 
2. Κορτικοστεροειδή

Τα κορτικοστεροειδή (αντιφλεγμονώδη), όπως η πρεδνιζόνη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Το φάρμακο δρα όπως η ορμόνη κορτιζόλη, η οποία απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια σου.

Η κορτιζόλη είναι μια φυσική ορμόνη του στρες που ρυθμίζει διάφορα πράγματα στον οργανισμό, όπως την απόκριση στο στρες, τη φλεγμονή, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο στο αίμα, τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και τον μεταβολισμό.

Αν και η ακριβής αιτία της εφίδρωσης από τα κορτικοστεροειδή δεν είναι γνωστή, πιστεύεται ότι η εφίδρωση σχετίζεται με την αντίδραση του σώματος στο στρες.
3. Διεγερτικά για ΔΕΠΥ

Τα διεγερτικά για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, όπως η δεξτροαμφεταμίνη και η αμφεταμίνη), δρουν αυξάνοντας τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο για τη βελτίωση της εστίασης, την αύξηση της ενέργειας και την πνευματική εγρήγορση. Αυτός ο μηχανισμός είναι ο ίδιος με την απόκριση στο στρες από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Επομένως, ενώ τα διεγερτικά αυξάνουν την αντοχή, προκαλούν υπερβολική εφίδρωση, όπως ακριβώς όταν βρίσκεσαι υπό στρες.

Ποια φάρμακα επηρεάζουν τα μάτια σου;
4. Οπιοειδή αναλγητικά

Η οξυκωδόνη, η υδρομορφόνη και η μορφίνη που χορηγούνται για τον πόνο μπορούν να αυξήσουν την εφίδρωση επειδή τα οπιοειδή ενεργοποιούν την απόκριση των ιστιοκυττάρων, την απόκριση των ιστιοκυττάρων, ένα κύτταρο που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό που απελευθερώνει ουσίες ως απόκριση σε τραυματισμό ή φλεγμονή και παίζει βασικό ρόλο στις αλλεργικές αντιδράσεις. Η διέγερση των μαστοκυττάρων προκαλεί την απελευθέρωση ισταμίνης που οδηγεί σε εξάψεις και ξαφνική υπερβολική εφίδρωση.
5. Θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ή τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, όπως η ταμοξιφαίνη (ανταγωνιστής των υποδοχέων οιστρογόνων) ή η αναστροζόλη και η εξεμεστάνη (αναστολείς αρωματάσης) μπορεί επίσης να προκαλέσουν αυξημένη εφίδρωση. Η υπερβολική εφίδρωση εμφανίζεται ως "εξάψεις" και συνήθως αναφέρεται στις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων.

Ο λόγος για αυτές τις "εξάψεις" πιστεύεται ότι σχετίζεται με μια αντιοιστρογόνο δράση του κεντρικού νευρικού συστήματος που προκαλεί θερμορρυθμιστική δυσλειτουργία. Ορισμένα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού λειτουργούν για να μειώσουν την ποσότητα οιστρογόνων στο σώμα. Τα οιστρογόνα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Επομένως, η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα εξάψεις και εφίδρωση.

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί επίσης να προκληθεί από τη ραλοξιφαίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εφίδρωση

Επειδή ο οργανισμός μας είναι μια περίπλοκη και περίπλοκη δομή όπου όλα τα διαφορετικά συστήματα λειτουργούν αρμονικά για να διατηρήσουν τη σωστή λειτουργία, οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία στα χημικά επίπεδα του εγκεφάλου ή τις ορμόνες και ενδεχομένως να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση. Ακολουθούν άλλες κατηγορίες φαρμάκων που έχουν αυξημένη εφίδρωση ως παρενέργεια.Φάρμακα για τον διαβήτη
Ορισμένα φάρμακα για την ημικρανία
ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)
Αντιυπερτασικά, όπως οι β-αποκλειστές, μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση, ιδιαίτερα στις αρχές της θεραπείας.
Νιτρικά για τη θεραπεία της στηθάγχης
Ορισμένες ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και τα ανδρογόνα

Εάν πιστεύεις ότι ένα φάρμακο που παίρνεις σου προκαλεί ιδρώτα, μίλα με το γιατρό σου αντί να σταματήσεις τη φαρμακευτική αγωγή.

shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου