VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

5 πράγματα που δεν βρίσκεις πια στα αυτοκίνητα



Κάποιοι έχουμε μεγαλώσει με αυτά τα πράγματα να αποτελούν δομικά στοιχεία των αυτοκινήτων, οι υπόλοιποι μπορείτε να δείτε πως ήταν κάποτε τα αυτοκίνητα.Η πρόοδος φέρνει αλλαγές σε κάθε τομέα και εμείς συνηθίζουμε να ασχολούμαστε και να απασχολούμαστε με τις αλλαγές στα αυτοκίνητα. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας ή ερευνητής για να δεις πως τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές είναι κοσμογονικού χαρακτήρα.



ADAS και βοηθήματα, οθόνες και συστήματα αφής έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο συχνά πρέπει να εκπαιδευτείς πριν καθίσεις. Αυτό δημιουργεί και πολλές αντιπάθειες ως προς τα νέα αυτοκίνητα, καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να χαλάμε τις συνήθειες πολλών ετών και να χρειάζεται να μάθουμε κάτι από την αρχή.

 
 

Ωστόσο δεν ήταν όλα τα αξεσουάρ, τόσο αγαπητά και σίγουρα ο εκσυγχρονισμός δεν φέρνει πάντα δεινά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν για καλό. Παρακάτω θα δείτε μια μικρή λίστα με πράγματα που κάποτε ήταν δεδομένα σε κάθε αυτοκίνητο, αλλά τώρα πια είτε έχουν εξαφανιστεί πλήρως, είτε οδηγούνται προς τα εκεί με μαθηματική ακρίβεια.

Χειροκίνητα παράθυρα

Η αγαπημένη μανιβέλα για τα παράθυρα ήταν ανέκαθεν ένα απαραίτητο εργαλείο στα αυτοκίνητα. Πολύ πριν φτάσουμε στο σημείο να αλλάζουν όλα στην αυτοκίνηση είχε αρχίσει να αντικαθίσταται από κουμπιά. Όταν λέμε πολύ πριν εννοούμε από την δεκαετία του 1940 κιόλας, αλλά χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον άλλες τέσσερις δεκαετίες για να αρχίσουν οι μανιβέλες να εξαφανίζονται. Τώρα τις βρίσκεις σπάνια σε αυτοκίνητα.


Αναλογικό καντράν

Στο αναλογικό καντράν έβλεπες την ταχύτητα και το καύσιμο αρχικά, τις στροφές στην συνέχεια και ελάχιστες ακόμη πληροφορίες για τον κινητήρα και γενικώς όλα όσα χρειαζόταν να ξέρεις σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο με απλό κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου.


Η επέλαση των οθονών τα εξαφανίζει πλέον και ακόμη και αν υπάρχει κάποιο αναλογικό κοντέρ ή στροφόμετρο οι υπόλοιπες ενδείξεις είναι πλέον μικρές οθόνες με LED ενδείξεις.
Μηχανικό χειρόφρενο

Αχ, τι σου θυμίσαμε τώρα. Κι όμως το κλασικό χειρόφρενο υπάρχει όλο και λιγότερο πλέον στα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Δεν χρειάζεται να το σηκώσεις, να πατήσεις το κουμπί του, να το θυμηθείς. Καταλήγεις να το ξεχνάς κιόλας αφού συχνά πια με το που σβήσεις τον κινητήρα ενεργοποιείται αυτόματα.

Αναπτήρας

Σε μια εποχή που απαγορεύεται να καπνίσεις μέσα, έξω στο σπίτι σου ή στο σπίτι οποιουδήποτε άλλου, ο αναπτήρας δεν θα μπορούσε να έχει θέση μέσα στο αυτοκίνητο. Αν θυμάσαι ωστόσο ο αναπτήρας δεν ήταν εκεί μόνο για τα τσιγάρα.


Ήταν μια σημαντική πηγή ενέργειας για διάφορες συσκευές και για αυτό έχει παραμείνει ως ιδέα, χωρίς όμως την αντίσταση που πυρακτώνεται. Βέβαια τώρα πια τα αυτοκίνητα έχουν κανονικές πρίζες που μπορείς να βάλεις τοστιέρα, οπότε τι να λέμε;
CD player

Ίσως ο πιο πρόσφατος αποκλεισμός και ένα από τα πιο βραχύβια αξεσουάρ. Tο CD Player δεν ευδοκίμησε και πολύ γιατί αντικατέστησε την κασέτα, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε από το MP3 και τώρα είναι όλα τα τραγούδια σε ένα αόριστο cloud από το οποίο μπορείς να διαλέξεις είτε θέλεις να ακούσεις Μπιθικώτση, είτε τραπ.


Κρίμα πάντως γιατί η εξάρα CDιέρα στο χώρο αποσκευών από την οποία μπορούσες να επιλέξεις από την καμπίνα τι θα ακούσεις, ήταν μια σπουδαία εφεύρεση της εποχής.

topgeargreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου