VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Πώς το Ισραήλ εντόπισε και εξόντωσε τον Νασράλα στη Hezbollah-land- Ο Ιρανός πράκτορας και η χειραψία με αλοιφή που έγινε πομπός



Επί δύο δεκαετίες, οι ισραηλινές υπηρεσίες έψαχναν την αχίλλειο πτέρνα του Νασράλα - Χρειάστηκε ο κρίσιμος άνθρωπος, την κρίσιμη στιγμή για να προδοθεί η ακριβής τοποθεσία τουΠριν από το 2006, Χασάν Νασράλα ήταν ένας λαοπρόβλητος ηγέτης που είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων, ταξίδευε σε όλο τον Λίβανο, έδινε ομιλίες και συζητούσε με τοπικούς φορείς και απλό κόσμο για να πείσει για τα διδάγματα του Ισλάμ και το όραμα της Χεζμπολάχ.


Από τον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ τα πάντα άλλαξαν στη ζωή του. Ο πόλεμος του 2006 που ξεκίνησε με ένα χτύπημα της Χεζμπολάχ στο πλαίσιο της επιχείρησης "Αληθινή Υπόσχεση" που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, διήρκησε 34 μέρες και διεξήχθη στα εδάφη του βόρειου Ισραήλ και του νότιου Λιβάνου μεταξύ της Χεζμπολάχ και των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και έληξε με το τέλος του ναυτικού αποκλεισμού του Λιβάνου από το Ισραήλ. Το Ισραήλ κατηγορήθηκε για υπέρμετρη αντίδραση, ενώ αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι ήταν ένας πόλεμος-μήνυμα προς το Ιράν που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ.


Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι φορές που έκανε δημόσια εμφάνιση είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 
 

Δεν έφευγε ποτέ από το καταφύγιό του στη Hezbollahland

Από την 7η Οκτωβρίου και μετά, ο Νασράλα ανησυχούσε διαρκώς ότι θα τον σκοτώσουν. Η πεποίθησή του αυτή είχε ενταθεί τον τελευταίο μήνα και ειδικά μετά τα χτυπήματα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ. Για να αισθάνεται προστατευμένος, δεν έφευγε ποτέ από την αποκαλούμενη Hezbollahland, στο προάστιο Νταγίχια, στα νότια της Βηρυτού. Ένα μέρος στη Βηρυτό με πληθυσμό περίπου 750.000 σιίτες, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Δεν έβγαινε ποτέ από τα υπόγεια καταφύγιά του, καθώς δεν είχε μόνο ένα καταφύγιο αλλά πολλά μέσα στη Βηρυτό για να αισθάνεται πάντα ασφαλής. Όποιος τον συναντούσε, έξω από τον πολύ στενό κύκλο της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, μεταφερόταν εκεί αφού προηγουμένως τον είχαν κάνει αμέτρητες βόλτες στη Βηρυτό με τα μάτια δεμένα για να χάσει τον προσανατολισμό του.

Την τελευταία φορά που κάμερα τον κατέγραψε ζωντανό (εκτός από τα διαγγέλμά του) ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν είχε πάει στο νοσοκομείο για να δει τη μητέρα του που λίγο μετά πέθανε.



Για να καταστεί επιτυχής η ισραηλινή αεροπορική επιχείρηση που οδήγησε στην εξόντωσή του, χρειάστηκαν πολλά χρόνια μεθοδικής δουλειάς συγκέντρωσης πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Τίποτε ωστόσο, δεν θα είχε γίνει αν δεν είχε υπάρξει ο κρίσιμος άνθρωπος. Σύμφωνα με γαλλικό δημοσίευμα και με ισραηλινά ΜΜΕ, ο άνθρωπος που φέρεται να πρόδωσε τις πληροφορίες που οδήγησαν στο κρυσφήγετο του Νασράλα, είναι Ιρανός.

Ο γαλλική εφημερίδα Le Parisien περιγράφει την επιτυχημένη επιχείρηση κατά του Νασράλα ως αποτέλεσμα μιας λεπτομερώς συντονισμένης δράσης από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), βασισμένη σε υψηλής αξίας πληροφορίες από μια "πηγή εδραιωμένη στο ιρανικό σύστημα". Οι κρίσιμες πληροφορίες φέρονται να έφτασαν στο Ισραήλ λίγες ώρες πριν ο Νασράλα επρόκειτο να φτάσει στο αρχηγείο του σε ένα συγκρότημα-οχυρό στη νότια Βηρυτό. Οι πληροφορίες αυτές επέτρεψαν την ακριβή προετοιμασία για την επιχείρηση.

Το χτύπημα φέρεται να έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της κηδείας του Μοχάμεντ Χουσεΐν Σρούρ, διοικητή της αεροπορικής μονάδας της Χεζμπολάχ, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας την προηγούμενη ημέρα.

Καθώς η Χεζμπολάχ προετοιμαζόταν για τη διαδικασία της κηδείας, αεροσκάφη F-35 ήταν σύμφωνα με πληροφορίες σε ετοιμότητα για την άφιξη του Νασράλα, οπλισμένα με εξειδικευμένα πυρομαχικά και έτοιμο σχέδιο για να παραβιάσουν το καταφύγιο όπου αναμενόταν να βρίσκεται.
Τα συντρίμια στο σημείο όπου βρισκόταν ο Χασάν Νασράλα.
Ο Ιρανός πράκτορας και η ουσία-GPS που άλειψε στο χέρι του Νασράλα

Ένα σενάριο που βασίζεται σε σαουδαραβικές πηγές θέλει οι τελευταίες πολύ ευαίσθητες πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία όπου βρισκόταν ο Νασράλα να συλλέχθηκαν μέσω GPS. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό όμως, δεν πρόκειται για ευμεγέθη και ορατή συσκευή αλλά για για κάτι που παραπέμπει σε κατασκοπική ταινία.

Ένας Ιρανός, πράκτορας του Ισραήλ, φέρεται να συναντήθηκε με τον Νασράλα και να αντάλλαξε μαζί του μια χειραψία. Με την επαφή των χεριών τους, άλειψε το χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ με μία ουσία που μόλις απορροφήθηκε από το δέρμα του άρχισε να λειτουργεί ως πομπός και να μεταδίδει πληροφορίες στις μυστικές υπηρεσίες και τις στρατιωτικές υπηρεσίες του Ισραήλ που μπορούσαν να τον εντοπίζουν και να παρακολουθούν με ακρίβεια τα ίχνη του.

Μετά από αυτή την επαφή, το Ισραήλ φέρεται να χρειάστηκε μόλις δύο λεπτά για να επαληθεύσει την ακριβή τοποθεσία του Νασράλα και να εξαπολύσει τη μοιραία επίθεση.

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου