Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Γιατί χρειάζονται περισσότερα όσπρια στο πιάτο μας: Ο ρόλος τους στην καταπολέμηση ασθενειών



Η μεγαλύτερη κατανάλωση οσπρίων σχετίζεται με σημαντική αύξηση αρκετών θρεπτικών συστατικών, όπως οι διαιτητικές ίνες, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η χολίνη.Η αυξημένη κατανάλωση οσπρίων βελτιώνει την ποιότητα της διατροφής και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.


Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Τροφίμων και Διατροφής (Food & Nutrition Conference & Expo, FNCE) 2024 της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στη Μινεσότα.


Στη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επίδραση της αυξημένης κατανάλωσης φασολιών και οσπρίων, στο τυπικό διατροφικό πρότυπο των ΗΠΑ, όσον αφορά στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που συνήθως λείπουν. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια διατροφή πλούσια σε όσπρια σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερους δείκτες ποιότητας διατροφής και μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.


Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ για την περίοδο 2001-2018, οι αναλύσεις μοντελοποίησαν την προσθήκη μίας και δύο μερίδων οσπρίων στους ενήλικες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σχετίζεται με σημαντική αύξηση αρκετών θρεπτικών συστατικών που συνήθως λείπουν από τον οργανισμό μας, όπως οι διαιτητικές ίνες, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και η χολίνη.

 
 

Τόσο στους νεότερους όσο και στους μεγαλύτερους ενήλικες, η έρευνα έδειξε ότι τα όσπρια οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της βέλτιστης πεπτικής υγείας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Τι προσφέρει η κατανάλωση οσπρίων

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες: Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για όσους ακολουθούν φυτοφαγική ή χορτοφαγική διατροφή.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες των οσπρίων βοηθούν στη βελτίωση της πεπτικής υγείας, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κάλιο: Τα όσπρια είναι καλή πηγή καλίου, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς εξισορροπεί τις επιδράσεις του νατρίου και ενισχύει τη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Φυλλικό οξύ (Βιταμίνη Β9): Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την παραγωγή νέων κυττάρων, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, καθώς συμβάλλει στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

Σίδηρος: Τα όσπρια είναι καλή πηγή μη αιμικού σιδήρου, που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.


Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο που περιέχουν τα όσπρια ενισχύει την υγεία των οστών και των μυών, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα όσπρια απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη στο αίμα, κάτι που τα καθιστά κατάλληλα για άτομα με διαβήτη ή όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Τα όσπρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για υγιεινή διατροφή και έλεγχο βάρους.


 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου