Από πολύ παλιά, υπάρχει μια μυστική ερωτική σχέση ανάμεσα στα μέρη μας και το πράσο. Μια σχέση που
ξεκινά από τα ψηλά βλαχοχώρια, διασχίζει τους αιώνες και καταλήγει σε ένα εμβληματικό πιάτο της περιοχής μας: την πρασοτηγανιά.Κάθε φθινόπωρο, όταν τα πράσα γίνονταν χοντρά και γλυκά, οι κουζίνες της Πίνδου γέμιζαν με το άρωμα του πιο αυθεντικού μεζέ. Η λίγδα — το χοιρινό λίπος που αντικαθιστούσε το ελαιόλαδο στις ψηλές κορφές — συναντούσε τα πράσα σε έναν αργό, σχεδόν τελετουργικό χορό.
Κομμάτια χοιρινού, βουνά από κομμένα πράσα, κόκκινο πιπέρι και λίγο κρασί. Ώρες μαγειρέματος μέχρι τα πράσα να καραμελώσουν, απελευθερώνοντας τη φυσική τους γλυκύτητα που αγκαλιάζει το έντονο κρέας.
Το πράσο δεν είναι απλό λαχανικό — είναι φάρμακο του χειμώνα. Πλούσιο σε βιταμίνες A, C και K, γεμάτο σίδηρο και φυλλικό οξύ, προστατεύει την καρδιά και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Η πρασοτηγανιά μας είναι θρεπτικό όσο λίγα: πρωτεΐνη από το κρέας, αντιοξειδωτικά από τα πράσα, ενέργεια για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
⋆⁺₊⋆ ━━━━⊱༒︎ • ༒︎⊰━━━━ ⋆⁺₊⋆
Παραδοσιακή συνταγή για πρασοτηγανιά:
Η συνέχεια εδώ









Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου