ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Χιλή: Δεκάδες νεκροί από το σεισμό

http://www.photooftheday.gr/photos/seismos_24592.jpg 
Τουλάχιστον 147 νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές της Χιλής είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός.
Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ δήλωσε ότι μόνον στην περιοχή Μαουλέ, στα νότια, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από ογδόντα πέντε άνθρωποι...
Σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές, ο σεισμός έγινε αισθητός στις 03:34 τοπική ώρα και το επίκεντρο εντοπίσθηκε 63 χιλιόμετρα δυτικά της μικρής πόλης Καουκένες, περίπου 400 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

Ζημιές αναφέρονται και στο ιστορικό κέντρο του Σαντιάγο, που βρίσκεται 320 χιλιόμετρα βορείως της πόλης Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της δόνησης. Στην πρωτεύουσα όπου μια γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο έχει καταρρεύσει, έχει διακοπεί σε μεγάλα τμήματα η ηλεκτροδότηση, ενώ δεν είναι δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο. Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.

Η πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. "Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων", ανέφερε η Μπασελέτ.

Μετά το σεισμό οι αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Νωρίτερα, Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.

Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η πόλη Κονσεπσιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή.

Το 1960 η Χιλή είχε πληγεί από τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη, από το 1900, όταν άρχισε η καταγραφή συγκεκριμένων στοιχείων για τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Ο σεισμός είχε μέγεθος 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχε ισοπεδώσει την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους. Από τον σεισμό αυτό είχε προκληθεί τσουνάμι που έφτασε μέχρι τα Νησιά του Πάσχα, τη Χαβάη, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, σε απόσταση χιλιάδων μιλίων.

Και στα νησιά Οκινάουα

Ισχυρός σεισμός έπληξε το νότιο νησί Οκινάουα της Ιαπωνίας νωρίς το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα) και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι έως και δύο μέτρων, αλλά η προειδοποίηση αυτή αργότερα αποσύρθηκε, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για μεγάλες ζημιές.

Το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στις 5:31 π. μ. του Σαββάτου (22:31 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας), 52 μίλια (84 χιλιόμετρα) ανατολικά της πρωτεύουσας του νησιού, Νάχα, μιας πόλης περίπου 320.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 1.600 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, που ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν 6,9 βαθμών, προειδοποίησε τους κατοίκους κοντά στην ακτή να απομακρυνθούν προς το εσωτερικό, ωστόσο η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη αργότερα.

Ο αξιωματούχος της νομαρχιακής αστυνομίας της Οκινάουα, Νοριτόμι Κικουζάτο, δήλωσε στο Ρόιτερ πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες ζημιές.

"Πρώτα έγινε μία ισχυρή κάθετη δόνηση, έπειτα από το πλάι. Ο ισχυρός σεισμός κράτησε περίπου 10 δευτερόλεπτα", είπε ο αξιωματούχος της πόλης Νάχα, Σεϊμπόκου Σουεγιόσι.

Ένας αξιωματούχος στο διυλιστήριο πετρελαίου Nansei Sekiyu KK δήλωσε πως οι επιχειρήσεις για την παραγωγή 100.000 βαρελιών την ημέρα στο διυλιστήριο Νισιχάρα του νησιού συνεχίζονται κανονικά μετά το σεισμό και πως δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK ανέφερε πως οι τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί δεν έχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές σε κτίρια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στη Χιλή

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση του μεγάλου σεισμού στη Χιλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την Πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, γνωστοποίησε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς ζούν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

«Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου