Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΚΑΣΤΡΙ ΠΟΛΥΝΕΡΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2009: Μία δύσκολη Ανασκαφή



Περίληψη Ανακοίνωσης της Καθηγήτριας Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Στέλλας Δρούγου και της Δρ. Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Χρυσάνθης Καλλίνη.
Η εισήγηση θα παρουσιασθεί την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 και ώρα 11.15, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Συνεδρίου...
 για τις ανασκαφές του 2009 στη Μακεδονία και στη Θράκη.
"Η ανασκαφή στο Καστρί, τη ξεχωριστή κορυφή στη βορειοανατολική Πίνδο, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα του Νομού Γρεβενών αποτελεί από τις νεότερες αρχαιολογικές έρευνες στο βόρειο ελληνικό χώρο. Η απομακρυσμένη και ορεινή περιοχή προσφέρει μια εξαιρετικά όμορφη φύση και συγχρόνως μεγάλες δυσκολίες για τη διεκπεραίωση μιας έρευνας, όπως της αρχαιολογικής. Η απουσία κάθε υποδομής και η ανάγκη της εργασίας δημιούργησε μια στέγη, "το σπίτι" της ανασκαφής, πολύτιμο απόκτημα για τους αρχαιολόγους αφού εκεί φυλάγουν τα λίθινα μέλη, τα λείψανα της αρχαίας ακρόπολης. Το πιο κρίσιμο αυτής της δουλειάς υπήρξε ό,τι είναι πολύτιμο για κάθε ανασκαφή, το ανθρώπινο και ιδίως το εργατικό δυναμικό. Έπρεπε να δημιουργηθούν νέοι τεχνίτες και το πιο δύσκολο να καταλάβουν οι άνθρωποι γύρω τι σημαίνει αρχαιολογία και ανασκαφή.
Σε όσους βοήθησαν και στήριξαν το έργο οικονομικά χρωστάμε μεγάλες ευχαριστίες και αληθινή χάρη.
Το εύρημα είναι, παρά την καταστροφή των αρχαίων, εντυπωσιακό για τη σημασία του. Η οχυρωμένη ακρόπολη προστατεύει ένα σπουδαίο οικοδομικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο τέλος του 4ου/αρχές 3ου αι. π.Χ. Περιλαμβάνει μια μεγάλη διπλή δωρική στοά και ακόμη ένα μεγάλο οικοδόμημα (ίσως και αυτό στοά) δίπλα και απέναντι από το λιθόκτιστο ναό με είσοδο στα ανατολικά. Η φετινή ανασκαφή έδειξε ότι ο ναός δεν είχε μόνο πρόναο αλλά και οπισθόδρομο, ο οποίος όταν καταστράφηκε - ίσως στον 3ο αι. π.Χ. - καλύφθηκε από άλλους μεγαλύτερους χώρους που εκτείνονται έως την Δυτική Πύλη του περιβόλου της ακρόπολης.
Στο εσωτερικό του ναού έγινε σαφές ότι ο χώρος στεγαζόταν με μεγάλα πήλινα κεραμίδια, ενώ το δάπεδο ήταν χωμάτινο. Ιδιαίτερα σημαντική, τέλος, είναι η διαπίστωση ότι ο ναός είναι θεμελιωμένος σε στρώμα μιας νεολιθικής "εγκατάστασης", στοιχείο, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί ιδιαίτερα και ειδικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου