Πορείες και συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα νέα «αντιλαϊκά μέτρα», αλλά και οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό καλώντας τις γυναίκες να αντιδράσουν... και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τα οποία -όπως τόνισε η Αλ.Παπαρήγα- με τα νέα μέτρα πλήττονται βάναυσα.
Στην Αθήνα, συνδικαλιστές και εργαζόμενες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) πραγματοποίησαν το απόγευμα συλλαλητήριο στο Πεδίο του Αρεως και πορεία προς τη Βουλή με αίτημα να αποσυρθούν τα «αντιλαϊκά μέτρα».
Με το κεντρικό πανό να αναγράφει: «100 χρόνια αγώνες και θυσίες για την ισοτιμία των γυναικών και την κατάργηση της εκμετάλλευσης. 1910-2010 κλιμάκωση του αγώνα. ΠΑΜΕ ΟΓΕ», η κινητοποίηση επικέντρωσε το διεκδικητικό πλαίσιο της στα αιτήματα του γυναικείου κινήματος και κάλεσε τις γυναίκες να πυκνώσουν τις δυνάμεις και τις δράσεις τους στους χώρους εργασίας.
Στην κινητοποίηση παρέστη η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία σε δήλωσή της τόνισε ότι «σήμερα εξαπατούν τις γυναίκες με την ισοτιμία στο νόμο και τώρα φέρνουν ένα νέο πακέτο άγριων και βάρβαρων μέτρων που θα πλήξει ιδιαίτερα τις γυναίκες και ακόμη περισσότερο τις κοπέλες και τα νέα ζευγάρια. Ο αγώνας λοιπόν για την απόκρουση των μέτρων, την ισοτιμία και την χειραφέτηση των γυναικών, για την ισότητα των δύο φύλων είναι αγώνας ζωτικός για τη βελτίωση της ζωής, της εργατικής, λαϊκής οικογένειας».
Η κυρία Παπαρήγα κάλεσε και τα δύο φύλα μαζί, εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους να «κινηθούν ενάντια στα μέτρα που τάχα χτυπάνε την κρίση, ενώ στην πραγματικότητα θα βάλουν νέους βράχους πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων».
Η γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδωσε το πράσινο φως στους επιχειρηματίες να περικόψουν τον 14ο και τον 13ο μισθό, αλλά και ακόμη περισσότερους μισθούς, όπως είπε, στον ιδιωτικό τομέα.
Υποστήριξε δε ότι «η κυβέρνηση δουλεύει πρώτα από όλα για τους ιδιοκτήτες του πλούτου στον ιδιωτικό τομέα».
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν γυναικείες οργανώσεις μέλη της ΟΓΕ, σπουδαστές, εργαζόμενοι και μετανάστες ενώ οι κεντρικές ομιλήτριες κ.κ. Καλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της ΟΓΕ και Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκων, ζήτησαν να μην εφαρμοστούν τα «αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα» και να υπάρξει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
Επίσης ζήτησαν να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων στα 55 χρόνια και στα 50 χρόνια για όσες εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Η κυρία Μπουντούρογλου υπογράμμισε πως στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία των γυναικών, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος.
Η κυρία Ταβουλάρη είπε ότι «με τους αγώνες μας και τη συμβολή μας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος τιμάμε όλες τις αγωνίστριες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος επώνυμες και ανώνυμες», ζήτησε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, κοινωνική ασφάλιση για όλους, προστασία της μητρότητας και της υγείας των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα ΑΜΕΑ, μονιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.
Τόνισε δε, ότι το ΠΑΜΕ δεν θα επιτρέψει να πτωχεύσει ο λαός προς όφελος της πλουτοκρατίας ούτε να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της κρίσης του καπιταλισμού.
Πορεία και στη Θεσσαλονίκη
Με κεντρικό σύνθημα «Γυναίκες ξεσηκωθείτε. Διεκδικήστε τα σύγχρονα δικαιώματα σας» το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, υπό βροχή και χαλάζι, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
Η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, μιλώντας στο συλλαλητήριο, αναφέρθηκε σε «βάρβαρη επίθεση» στα δικαιώματα, που γίνεται στο όνομα της οικονομικής κρίσης.
Από την πλευρά της, η Εύα Αζάμπι, μέλος της γραμματείας γυναικών του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι η άρση της ανισότητας σε βάρος της γυναίκας περνάει μέσα από την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου