ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Έλληνες μαθητές στο Διάστημα...

Μαθητές Δημοτικού θα μιλήσουν σήμερα με το... Διάστημα! Μια σπάνια και μοναδική ευκαιρία θα έχουν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης επτά δημοτικών σχολείων στο Περιστέρι, αφού σήμερα το μεσημέρι θα μπορέσουν να μιλήσουν -μέσω ασυρμάτου- με τον αστροναύτη Timothy J. Creamer που βρίσκεται στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS...
Με λίγα λόγια, οι μικροί μαθητές θα είναι σε απευθείας σύνδεση με το... Διάστημα, και μάλιστα -όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο- η επικοινωνία τους θα γίνει μέσω ασυρμάτου στα VHF. Oλη η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του κτιρίου ΚΥΒΕ (Κέντρο Υποστήριξης Βιομηχανικών Επιχειρήσεων), στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 1, στο Περιστέρι, ενώ βάση των υπολογισμών η επικοινωνία των μαθητών θα ξεκινήσει στις 13.37 ακριβώς.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της επικοινωνίας αποτελεί το γεγονός ότι ο αστροναύτης Timothy J. Creamer είναι και ραδιοερασιτέχνης. Συνεπώς, γνωρίζει πολύ καλά όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για να υλοποιηθεί η επαφή - αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι η προεργασία για να μιλήσουν οι μαθητές με τον διαστημικό σταθμό ξεκίνησε ήδη από χθες.

Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, τον οργανισμό ARISS (Amateur Radio on International Space Station), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Διαστήματος, τη ΝΑSΑ, την Ελληνική Αστρονομική Eνωση και τον δήμο Περιστερίου.

Για δέκα λεπτά της ώρας οι μαθητές του 18ου, του 46ου, του 30ού, του 49ου, του 45ου, του 2ου και του ιδιωτικού σχολείου «Ι.Ε. Παπαχαραλάμπους» θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις που σχετίζονται με τη ζωή και τις ασχολίες των αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό, χωρίς όμως να περιορίζονται μόνο σε αυτό.

Οι μαθητές έχουν προετοιμαστεί αρκετά καλά γι’ αυτή την κουβέντα, όπως μας εξηγεί και ο Αρης Μυλωνάς, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης: «Τα παιδιά έχουν ήδη επισκεφτεί το Ευγενίδειο Πλανητάριο και έχουν παρακολουθήσει επιπλέον σεμινάρια στο αμφιθέατρο του 18ου Δημοτικού Σχολείου από την Αστρονομική Ενωση, όπου τους εξηγήσαμε όλα όσα έχουν να κάνουν με τη ζωή των αστροναυτών και τη λειτουργία των σταθμών».

Όπως σημειώνει μιλώντας στην «Espresso» ο πρόεδρος των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών Μάνος Δαρκαδάκης, όλη αυτή η προσπάθεια «έχει ξεκινήσει από τη NASA εδώ και έξι χρόνια με στόχο να αναδειχτεί ο εκπαιδευτικός ρόλος των νέων τεχνολογιών, ενώ κάθε μέρα μιλάνε δεκάδες σχολεία απ’ όλο τον κόσμο με τον δορυφόρο. Είναι η τρίτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Οι προηγούμενες δυο είχαν λάβει χώρα στην Πάτρα και στον Εβρο, αντίστοιχα».

Αμέσως μετά τη «διαστημική» επικοινωνία, θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις όπως:
1. Θεατρικό δρώμενο με θέμα «Αναπαράσταση της γέννησης του Σύμπαντος», με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ειρήνης Ιακώβου.
2. Συζήτηση για την αστρονομία και το Διάστημα από τους ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης.
3. Παρουσίαση του ραδιοερασιτεχνισμού από την Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ).
4. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από το εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Διαστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου