Έπειτα από μισό αιώνα αναζήτησης, Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν τα γονίδια της οπιούχου παπαρούνας που περιέχουν την πληροφορία για τη σύνθεση της κωδεΐνης και της μορφίνης, των ισχυρότερων αναλγητικών ουσιών στο οπλοστάσιο της Ιατρικής...
Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Chemical Biology, ίσως ανοίξει το δρόμο για την παραγωγή μορφίνης, κωδεΐνης και άλλων οπιοειδών αναλγητικών με μεθόδους βιοτεχνολογίας.
Το όπιο, μια παχύρρευστη ουσία που απομονώνεται από την οπιούχο παπαρούνα, παραμένει σήμερα η κύρια πηγή μορφίνης και κωδεΐνης. Η κωδεΐνη υπάρχει στο όπιο σε σχετικά μικρές ποσότητες και συνήθως παράγεται σε βιομηχανική κλίμακα από χημική μετατροπή της μορφίνης.
Από τη μορφίνη προέρχεται και η ηρωίνη, γνωστή και ως διαμορφίνη, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως παράνομο ναρκωτικό και σπανίως ως αναλγητικό φάρμακο.
Η ομάδα του καθηγητή Πίτερ Φατσίνι στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά κατάφερε να βρει τα ένζυμα που χρησιμοποεί η οπιούχος παπαρούνα (Papaver somniferum var. album) για τη σύνθεση κωδεΐνης και μορφίνης. Κατάφερε επίσης να εντοπίσει τα αντίστοιχα γονίδια μεταξύ των συνολικά 23.000 γονιδίων του φυτού.
«Βρήκαμε τα κομμάτια που έλειπαν από το παζλ προκειμένου να κατανοήσουμε πώς η οπιούχος παπαρούνα φτιάχνει μορφίνη» σχολίασε στο AFP μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να μπορέσουν να παράγουν οπιοειδή αναλγητικά εισάγοντας τα αντίστοιχα γονίδια σε βακτήρια που μπορούν να καλλιεργηθούν σε βιομηχανική κλίμακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου