Με συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας των ευρωβουλευτών Rebecca Harms, συμπροέδρου της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Sven Giegold, υπεύθυνου για οικονομικά θέματα. Η επίσκεψη οργανώθηκε σε συνεργασία με τους Οικολόγους...
Πράσινους, με στόχο τη συμβολή σε ένα κλίμα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κοινωνίας, μακριά από λαϊκισμούς, την καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων της ελληνικής κρίσης και την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών των Οικολόγων Πράσινων, των γερμανών Πράσινων, της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για την αντιμετώπιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.
Πράσινους, με στόχο τη συμβολή σε ένα κλίμα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κοινωνίας, μακριά από λαϊκισμούς, την καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων της ελληνικής κρίσης και την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών των Οικολόγων Πράσινων, των γερμανών Πράσινων, της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για την αντιμετώπιση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.
Στα πλαίσια της επίσκεψης οργανώθηκαν συναντήσεις, από κοινού με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ Πετσάλνικο, με την κα. Β. Παπανδρέου, πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, τον κ. Α. Μακρυπίδη, βουλευτή και πρόεδρο ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και τον αναπληρωτή τομεάρχη οικονομίας της ΝΔ κ. Χ. Σταϊκούρα. Δεν έγινε δυνατή λόγω καθυστέρησης η συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων μετείχαν οι Ν. Χρυσόγελος, Ιωάννα Κοντούλη και Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Οι δυο πράσινοι Ευρωβουλευτές συμμετείχαν, επίσης, σε δημόσια συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων στο Ινστιτούτο Γκαίτε με θέμα «Οικονομική κρίση, μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και πράσινης λύσεις». Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος (με βιντεοσκοπημένη ομιλία), ο Νίκος Χρυσόγελος, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών για θέματα Μακροοικονομικής Ανάλυσης, Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, ο Κώστας Καλλωνιάτης, δημοσιογράφος οικονομικός αναλυτής και ο Πέτρος Λυνάρδρος-Ρυλμόν, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Την Πέμπτη 18/3 οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GREENS/EFA) οργάνωσαν συνέντευξη τύπου με θέμα την κρίση και τις πράσινες προτάσεις. Συμμετείχαν η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Sven Giegold, ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Γραμματείας των ΟΠ
Με το τέλος της επίσκεψής τους, οι δυο Γερμανοί πράσινοι ευρωβουλευτές αναχώρησαν για την Βαρκελώνη όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και σχέδιο κοινού ψηφίσματος των Ευρωπαίων Πράσινων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.
Όπως δήλωσε η Rebecca Harms, γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο: “ Η επίσκεψη μας στην Ελλάδα, η συνάντηση με φορείς και η συμμετοχή μας στην εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων, μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαστάσεις και τα αίτια της ελληνικής κρίσης. Υπάρχει ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων γιατί όταν μπήκε η χώρα στη ζώνη του Ευρώ δεν παρουσίασε ειλικρινή στοιχεία αλλά και μετά δεν επιδίωξε ουσιαστικότερη οικονομική ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή διαδικασία.
Όπως διαπίστωσα οι πολίτες στην Ελλάδα έχουν πλέον συνείδηση των προβλημάτων .και θεωρούν ότι είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της κακής οργάνωσης της διοίκησης και της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών και οικονομικών προβλημάτων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν δεν έχουμε πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Το μάθημα που πήραμε είναι ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία στην Ευρώπη και όχι λαϊκίστικες προσεγγίσεις στη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ευρώπη”.
Όπως δήλωσε ο Sven Giegold, γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, υπεύθυνος για τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις: “ Η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, όπως πρέπει να αλλάξει και η ευρωπαϊκή και η γερμανική πολιτική. Η Ελλάδα χρειάζεται να μειώσει το χρέος, να αυξήσει την παραγωγικότητα, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την κακή χρήση ευρωπαϊκών πόρων, ενώ το πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση οφείλει να είναι κοινωνικά δίκαιο. Δεν θα αντιμετωπιστούν, όμως, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αν δεν επιδειχθεί με συγκριμένο τρόπο η κοινοτική αλληλεγγύη με την εγγύηση από τα κράτη της ΕΕ (μέσα από διμερείς διαβεβαιώσεις που θα συντονιστούν από την ομάδα του Euro Group) ώστε να μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί με σχετικά χαμηλά επιτόκια, κάτι που είναι συμβατό με τα άρθρα 122 και 125 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τμήματα της ελληνικής κοινωνίας αποφεύγουν τη φορολόγηση όπως και το ότι δεν επιδιώχθηκε να πληρώσουν περισσότερο αυτοί που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και ελάχιστα ή καθόλου αυτοί που έχουν χαμηλά. Το ίδιο αποτέλεσμα από άποψη κρατικών εσόδων θα μπορούσε να επιτευχθεί από μέτρα κοινωνικά πιο δίκαια, με μείωση της φορο-αποφυγής αλλά και με μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Με την εισαγωγή του Ευρώ, η Γερμανία κράτησε χαμηλά τους μισθούς, ενώ η Ελλάδα αύξησε την εσωτερική κατανάλωση. Και τα δυο μοντέλα δεν είναι βιώσιμα, η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τη ζήτηση, ενώ η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τη μη βιώσιμη κατανάλωσή της. Και οι δυο χώρες πρέπει να στραφούν στην πράσινη οικονομία μέσα από ένα Πράσινο Νew Deal”.
Από την πλευρά των Οικολόγων Πράσινων, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Τα δημόσια ελλείμματα και χρέη αποτελούν τη δεύτερη φάση της διεθνούς κρίσης του 2008. Βασικοί υπεύθυνοι κάνουν τώρα τους τιμητές ενώ θα έπρεπε να είναι απολογούμενοι. Η Ελλάδα είχε θέσει στη διάθεση των τραπεζών ποσά μεγαλύτερα από ολόκληρο το Ε.Σ.Π.Α., τώρα όμως η συζήτηση εστιάζει μόνο στα δημόσια ελλείμματα και χρέη.
Επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως η μακροχρόνια «Διπλωματία των Εξοπλισμών» ή το πάρτυ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχαν καταλυτικό ρόλο στη συσσώρευση χρέους και ελλειμμάτων. Οι τωρινές εξελίξεις αφήνουν μια γεύση πικρής δικαίωσης στον οικολογικό χώρο, που όλα αυτά τα χρόνια σήκωσε σχεδόν μόνος το βάρος της αντιπολίτευσης σε τέτοιες επιλογές.
Σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, φοροδιαφυγή, λαθροχειρίες στα στατιστικά με την ανοχή και της Κομισιόν του ΚΜπαρόζο, δεν επιτρέπεται να αποτελούν δικαιολογία για την απαξίωση της εργασίας και την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Η νεοφιλελεύθερη λογική της μείωσης μισθών κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε εκτεταμένη ανεργία και φτώχεια.
Υπάρχουν και άλλες δυνατές εκδοχές εξόδου, όπως η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται πραγματική κοινοτική αλληλεγγύη για δανεισμό με λογικά επιτόκια, και όχι μέτρα τύπου Δ.Ν.Τ. Βασικό πρόβλημα η απουσία ουσιαστική πολιτικής ένωσης και εμβάθυνσης στην ΕΕ, παράλληλα με το ευρώ.
Χωρίς το οικολογικό όραμα και πραγματικούς αναδιανεμητικούς μηχανισμούς, η «πράσινη ανάπτυξη» κινδυνεύει να παραμείνει η ίδια βρώμικη ανάπτυξη με απλή προσθήκη πράσινων δραστηριοτήτων. Χωρίς αναδιανομή δε μπορεί να υπάρξει ούτε πράσινη οικονομία. Η πρόταση των Πράσινων για μια «νέα πράσινη συμφωνία» έρχεται να καλύψει το κενό από τα αδιέξοδα τόσο του υπαρκτού σοσιαλισμού όσο και του υπαρκτού καπιταλισμού.
Δηλώσεις έκανε, τέλος, και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων:
«Η κρίση σηματοδοτεί τη χρεωκοπία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Ελλείψει συνολικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση, ψηφίστηκαν μέτρα καθ’ υπαγόρευση, τυφλά απέναντι στους κινδύνους βαθιάς ύφεσης και ανεργίας, χωρίς αίσθηση δικαιοσύνης ως προς την κατανομή των βαρών και αδιάφορα απέναντι στη δυνατότητα της φορολογίας να είναι παράλληλα και εργαλείο ενθάρρυνσης ή αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων.
Μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα χειρότερα είναι πλέον ένα ευρύ πρόγραμμα πράσινης στροφής, με αιχμές τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών και της ποιότητας ζωής ως αντίδοτο στην απώλεια αγοραστικής δύναμης, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο ως βελτίωση και του εμπορικού μας ισοζυγίου, την προώθηση πράσινων επενδύσεων σε επίπεδο νοικοκυριού που θα προσφέρουν επιπλέον εισοδήματα στο μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό πολιτών. Ο στόχος των Πράσινων για κοινή Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική προσφέρει το αναγκαίο πλαίσιο για μια τέτοια στροφή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου