Αντιμέτωποι με το κίνδυνο διεύρυνσης των εισοδηματικών τους απωλειών είναι οι εργαζόμενοι, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, που ενισχύθηκε στο 2,8% τον Φεβρουάριο, αλλά και της διαφαινόμενης έντασης των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες, κυρίως ως αποτέλεσμα της...
αύξησης των έμμεσων φόρων.
Είναι ενδεικτικό ότι υπάλληλος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με αποδοχές 2.000 ευρώ, θα έπρεπε να λάβει ετήσια αύξηση 700 ευρώ για να καλύψει πληθωρισμό 2,5%. Ήδη, όμως, λόγω των περικοπών στις αποδοχές του και στα επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας θα έχει απώλειες 2.740 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι συνολικές του απώλειες αν συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός θα φτάσουν στο 12% ή στις 3.440 ευρώ.
Στην έκρηξη του πληθωρισμού στο 2,8% συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις:
Στην τιμή της βενζίνης κατά 36,4% σε σχέση με πέρσι
Στα τσιγάρα κατά 6,7%
Στα ταξί κατά 28,6%
Στα τέλη κυκλοφορίας και διόδια κατά 28,3%.
Οι πληθωριστικές πιέσεις που θα ψαλιδίσουν την αγοραστική δύναμη θα ενταθούν όταν αποτυπωθούν στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή η δεύτερη αύξηση του φόρου στα καύσιμα, η αύξηση των φόρων σε τσιγάρα-ποτά, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ λόγω επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Με δεδομένο, πάντως, ότι στα καύσιμα έχουν καταγραφεί αδικαιολόγητες ανατιμήσεις κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης να αγγίζει το 1 ευρώ και 60 λεπτά, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν.
Πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί και το ενδεχόμενο κύμα ανατιμήσεων λόγω αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ από τις 15 μήνα. Αν και οι εμπορικοί σύλλογοι δεσμεύθηκαν ότι θα απορροφήσουν πλήρως την αύξηση, "κλειδί" χαρακτηρίζεται η στάση που θα κρατήσουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Αίσθηση προκαλούν, την ίδια ώρα, τα νεότερα στοιχεία έρευνας που δείχνουν ότι το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα παραμένει στο 20% έναντι 16% του μέσου όρου στην Ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 832.000 νοικοκυριά ή περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας.
Το υψηλότερο ποσοστό -24%- αφορά στις ηλικίες 16 έως 24 ετών, ενώ στο 37% διαμορφώνεται το ποσοστό των ανέργων που υποχρεούνται να επιβιώσουν με περίπου 6.500 ευρώ ετησίως!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου