Ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αρχίζει σε λίγη ώρα η πολύκροτη δίκη για την δολοφονία του μεγαλοεκδότη. Εν μέσω επεισοδίων με την Ελενα Σκορδέλλη και δημοσιογράφο αρχίζει σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή που συγκλόνισε το χειμώνα την Κύπρο. Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 09:00 το πρωί αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση...
Κατα τη διαδικασία αναμένεται οτι θα περάσουν απο το δικαστήριο περισσότεροι απο 100 μάρτυρες. Για την ώρα έχουν οριστεί 5 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, δηλαδή η δίκη θα σταματήσει την Παρασκευή και θα οριστεί νέα δικάσιμος, καθώς το δικαστήριο εκδικάζει και την υπόθεση του αεροπορικού δυστυχήματος της Helios στο Γραμματικό. Πάντως, έγκυρες πηγές δηλώνουν οτι οι δικαστές είναι διατεθειμένοι να “τρέξουν” τη διαδικασία καθώς η υπόθεση έχει μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο και εκτιμούν οτι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται οτι το δίκαιο της Κύπρου είναι το αγγλοσαξωνικό που σημαίνει οτι τα μέρη στη δίκη αποτελούνται απο τους δικαστές, τους δικηγόρους υπεράσπισης και την εισαγγελία ενώ δεν υπάρχει πολιτική αγωγή.
Επεισόδιο με την Σκορδέλλη
Τις τελευταίες ημέρες η κατηγορούμενη Ελενα Σκορδέλλη απασχολεί και πάλι την επικαιρότητα με την καταγγελία του δικηγόρου της για εισβολή δημοσιογράφων στο κελί της. Η υπόθεση αφορά την παρουσία της Στεφανίας Σάββα και της Γαλλίδας δημοσιογράφου Lise Martin στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών την περασμένη Τετάρτη.
Η Ε. Σκορδέλλη, μέσω του δικηγόρου της Μιχαλάκη Κυπριανού, υποστηρίζει ότι οι δύο δημοσιογράφοι έλαβαν αντικανονική άδεια απο τον αναπληρωτή διευθυντή Γ. Τρυφωνίδη με στόχο να της πάρουν συνέντευξη. Κατά τον κ.Κυπριανού, οι δύο δημοσιογράφοι εισήλθαν στο κελί της Ε. Σκορδέλλη και την πίεζαν να τους μιλήσει, παρά το ότι ο ίδιος και η Ε. Σκορδέλλη είχαν διαμηνύσει ότι δεν ήθελαν κάτι τέτοιο ενόψει της δίκης.
Απο της πλευρά της όμως η δημοσιογράφος του ΡΙΚ Στεφανία Σάββα, υποστηρίζει πως τα γεγονότα δεν εκτυλίχθηκαν όπως τα καταγγέλει ο δικηγόρος της Ε. Σκορδέλλη. Αναφέρει πως τη συγκεκριμένη ημέρα και μετά απο άδεια βρέθηκε στις φυλακές συνοδεύοντας τη Γαλλίδα δημοσιογράφο, η οποία εργάζεται σε γαλλικό περιοδικό και βρίσκεται στην Κύπρο για να καλύψει την υπόθεση της δίκης. Ύστερα από συνεννόηση με τον αν. διευθυντή των Φυλακών, η κ. Martin πήρε συνέντευξη από τον κ. Τρυφωνίδη στο χώρο των καφενείων και στη συνέχεια του ζήτησε την άδεια να δει το χώρο της γυναικείας πτέρυγας και συγκεκριμένα τα εργαστήρια όπου απασχολούνται οι κρατούμενες. Ο κ. Τρυφωνίδης κατέστησε σαφές στις δύο δημοσιογράφους ότι απαγορεύεται να συνομιλήσει με τις κρατούμενες - κατάδικες και ότι δεν θα της επιτραπεί η είσοδος στα κελιά. Με τη συνοδεία αξιωματικών των φυλακών, οι δύο δημοσιογράφοι μπήκαν στην πτέρυγα και πολλές κρατούμενες βρίσκονταν έξω, αλλά όχι η Έλενα Σκορδέλλη. Όπως ισχυρίζεται η κα Σάββα, δύο από τις κρατούμενες ζήτησαν απο τις δημοσιογράφους να καθίσουν για λίγο μαζί τους αλλά εκείνη τους εξήγησε οτι οι κανονισμοί το απαγορεύουν. Στη συνέχεια οι δύο δημοσιογράφοι χωρίστηκαν: η κα Σάββα πήγε στα γραφεία και η κα Martin στα εργαστήρια συνοδεία αξιωματικού. Η κα Σάββα μετά απο λίγα λεπτά βγήκε έξω από τα γραφεία, για να συναντήσει τη Γαλλίδα δημοσιογράφο και να φύγουν απο τις φυλακές. Εκείνη την ώρα κι ενώ η κα Σάββα βρισκόταν στο προαύλιο της φυλακής περιμένοντας τη Γαλλίδα συνάδελφό της, είδε απο μακρυά την Ε. Σκορδέλλη και τη χαιρέτησε, παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με την κα Σάββα, η Ε. Σκορδέλλη άρχισε να φωνάζει, ρωτώντας την γιατί να επισκεφτεί τις φυλακές πέντε ημέρες πρίν απο την έναρξη της δίκης. Η κα Σάββα της απάντησε οτι δεν ήταν στο χώρο για ρεπορτάζ και της είπε να ηρεμήσει. Τότε η Ε. Σκορδέλλη άρχισε να φωνάζει "Σας μισώ όλους τους δημοσιογράφους και θα δείτε τι θα σας κάμω όλους όταν θα βγω, γιατί εγώ θα βγω από μέσα. Εσύ είσαι η χειρότερη απ' όλους. Σας μισώ όλους και θα δείτε τι θα σας κάμω όταν βγω".
Σε επιστολή που έστειλε στην κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης" περιγράφοντας όλα τα γεγονότα, η κα Σάββα τονίζει οτι απλώς συνόδευε τη συνάδελφό της και πως δεν είχε ούτε το δικαίωμα ούτε την πρόθεση να πάρει συνέντευξη.
Εκτιμάται οτι αυτό το περιστατικό, με την καταγγελία του δικηγόρου της Ε. Σκορδέλλη, αποτελεί συνειδητή ενέργεια των δικηγόρων υπεράσπισης προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα εντός του δικαστηρίου, κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης για δυσμενή μεταχείρηση των κατηγορουμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου