Οι σοβαρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ το Προεδρικό Διαταγμα για τα εργασιακά, αλλά και η ανάγκη να δείξει η κυβέρνηση την αποφασιστικότητά της για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου, ίσως οδηγήσουν στην αλλαγή στάσης από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό...
Ο υπουργός Απασχόλησης σχεδιάζει τρείς βελτιωτικές προτάσεις και ζητεί το σύνολο των αλλαγών να επικυρωθεί τελικά από την Βουλή με ενσωμάτωσή του στο Ασφαλιστικό, αντί του προεδρικού διατάγματος που είχε αρχικά αποφασιστεί.
Οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συνεχώς εντείνονται, οδήγησαν από χθες τον Ανδρέα Λοβέρδο, στην λύση της Βουλής.
Σε σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, ο υπουργός Απασχόλησης έθεσε επίσημα το αίτημά του για ενσωμάτωση των αλλαγών στα εργασιακά στο ασφαλιστικό παρότι τυπικά αυτό δεν είναι απαρίτητο αφού υλοποιούνται τα όσα ήδη έχει ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
«Η δική μου πρόταση είναι όλα να πάνε στη Βουλή». Αυτό δήλωσε ο υπουργός εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Λοβέρδος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε με νόημα. «Δεν κάνω πίσω θα δώσω τη μάχη, δεν κάνω πίσω, θα δείτε κι άλλα»
Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε οτι δεν μπορεί ν' αντιμετωπίσει τις κατηγορίες περι συνταγματικού πραξικοπήματος και γι' αυτό ζητεί κοινοβουλευτική στήριξη.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι οτι αν δεν περάσουν οι αλλαγές σε ασφάλιση και εργασιακό θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Το ενδεχόμενο το Εργασιακό να πάει στην Βουλή άφησε σήμερα ανοικτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πεταλωτής είπε οτι μέχρι στιγμής... πάμε στην βάση Προεδρικών Διαταγμάτων, ενώ είπε οτι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. "Αυτά τα διακινούν αυτοί που τα διακινούν για δικούς τους λόγους", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε οτι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα ήδη 2 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης οι κύριοι Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου με συνεντεύξεις τους στήριξαν τις αλλαγές.
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στα ΝΕΑ είπε μεταξύ άλλων: "Δεν υπήρξαν πουθενά ριζοσπαστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις χωρίς συναίνεση ή χωρίς πολιτικό κόστος. Ολοι καταλαβαίνουν ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο."
Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του σε δικτυακό τόπο είπε: "Οι νέοι εργαζόμενοι των 400, 500 και 600 ευρώ προϋπήρχαν και η Κυβέρνηση στοχεύει να αντιμετωπίσει τον εργασιακό μεσαίωνα με ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων."
Την ίδια ώρα βέβαια σφοδρές είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την Αλέκα Παπαρήγα να ζητεί μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το όλο θέμα να συζητηθεί στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να καταψηφιστούν οι επίμαχες αλλαγές.
Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον κ. Παπούλια τον καλεί ως ρυθμιστή του πολιτεύματος να ελέγξει την τήρηση και να εξασφαλίσει την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος, τουλάχιστον, ως προς τις διαδικασίες που αυτό προβλέπει και παράλληλα του προτείνει "πριν υπογράψετε το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις να αναμείνετε την έκδοση του πρακτικού επεξεργασίας του από το Συμβούλιο της Επικρατείας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου