ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Αρνείται να καταβάλλει αποζημίωση η Γερμανία για τη σφαγή στο Δίστομο













Στο προχθεσινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung ένας δημοσιογράφος θυμήθηκε τη Σφαγή από τις ναζιστικές δυνάμεις στο Δίστομο. Το ρεπορτάζ του Robert Probst φέρει τον τίτλο «Με διάταγμα εναντίον των μηνύσεων για αποζημίωση» και διευκρινίζει στον υπότιτλο «Σχεδόν 70 χρόνια μετά τη δολοφονία...
των Ελλήνων από τα σώματα των SS, οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν ακόμα την αποζημίωση». Ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων Martin Klingner, ο οποίος έλαβε μέρος χθες στην εκδήλωση για την επέτειο της σφαγής του Διστόμου, της 10 Ιουνίου 1944, που τελέστηκε στο μαρτυρικό χωριό, γράφει ο δημοσιογράφος ότι «δεν έχει καλά νέα».

Το έγκλημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά αμάχων αλλά, παρόλα αυτά εδώ και 66 χρόνια οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να περιμένουν αποζημίωση από τη Γερμανία. Πολλά δικαστήρια στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά «οι επιτυχίες δια τής δικαστικής οδού, ματαιώνονται δια της πολιτικής οδού», σημειώνει ο Martin Klingner.

Πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση, σημειώνει το ρεπορτάζ: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Χάγη θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι πολίτες μιας χώρας μπορούν να κατηγορήσουν μία άλλη χώρα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιταλικά δικαστήρια, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης, βρίσκουν ότι αυτό είναι δυνατόν. Τα ιταλικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι τα θύματα του Διστόμου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από τη Γερμανία όπως επίσης ότι τα αιτήματα αυτά μπορούν να εκτελεσθούν και στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου Αθηνών το έτος 2000.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας όμως δεν έκανε ποτέ δεκτά αυτά τα αιτήματα, ενώ αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση και θέλει να εμποδίσει με κάθε μέσον την εκτέλεση αυτής της απόφασης στο εξωτερικό. «Κι αυτό γιατί φοβάται ότι θα υπάρξει σωρεία τέτοιων μηνύσεων από χώρες που ήταν υπό την κατοχή των γερμανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επικαλείται την θεμελιώδη αρχή της κρατικής ασυλίας έναντι των αξιώσεων ιδιωτών καθώς και ότι η Γερμανία κατέβαλε κατά τη δεκαετία του ΄60 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ποσά πολλών εκατομμυρίων ως αποζημίωση για τα θύματα των Ναζί.

Οι Έλληνες μηνυτές με την «Καμπάνια: Τιμωρία» πρόκειται να στείλουν 30.000 κάρτες στο Δικαστήριο της Χάγης με το αίτημα να απορριφθεί η Προσφυγή της γερμανικής κυβέρνησης. «Όλα τα εγκλήματα μετρούν», δηλώνει ο επικεφαλής της καμπάνιας Christian Staffa. «Ζητούμε να αναγνωρισθεί ο πόνος και η καταστροφή που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα στον άμαχο πληθυσμό της Ελλάδας. Τόσο στην περίπτωση του Διστόμου όσο και πέρα από αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση», συμπληρώνει.
Ο δικηγόρος των θυμάτων Martin Klingner λέει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψει κανείς την προσπάθεια και ανακοινώνει την επόμενη πράξη διαμαρτυρίας που πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα μπροστά από τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου