VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο θα ψηφισθούν οι ακόλουθες Εκθέσεις, οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaYgyJ_ltCol-BRNhwE7OXKwhsPKls1PH9i0W2GAcVSMxklMxfATDb_CGHXzmVP19pZUFgBy1-7rs8Gotq9m_pKXQLd9wkvgZxm8Id8EJGLlt5pYe2tG7ENrIJzfEJo_k7cZMQECuB0iw/s400/internet.jpg








1) Έκθεση για το «Ίντερνετ των Αντικειμένων» (Internet of things): Το «Ίντερνετ των Αντικειμένων» είναι η διασύνδεση των καθημερινών αντικειμένων, τόσο μεταξύ τους όσο και με το διαδίκτυο. Το πιο γνωστό παράδειγμα (και ενδεχομένως το λιγότερο χρήσιμο) είναι αυτό του «έξυπνου ψυγείου» που θα ενημερώνει τους χρήστες για τα προϊόντα... που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης αλλά και θα παραγγέλνει μόνο του, μέσω του διαδικτύου, τα προϊόντα που εξαντλούνται. Ήδη τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικές ετικέτες RFID και οι μικροσκοπικοί αισθητήρες καθιστούν το «Ίντερνετ των Αντικειμένων» μια πραγματικότητα. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ιδιωτικότητα των ανθρώπων; Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από τις εκπομπές των χιλιάδων πηγών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα μας περιστοιχίζουν;
Η Έκθεση στοχεύει στην εξασφάλιση ενός κανονιστικού και νομικού πλαισίου το οποίο, θα προστατεύει τον ευρωπαίο καταναλωτή και παράλληλα θα ενθαρρύνει τις δημόσιες και τις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του «Ίντερνετ των αντικειμένων».
2) Έκθεση για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet governance):
Η «διακυβέρνηση του διαδικτύου» είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή (από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών) κοινών αρχών, κανόνων, διαχειριστικών πλαισίων και πρωτοβουλιών για την εξέλιξη και χρήση του διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναι ένα δημόσιο αγαθό που είναι πλέον απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κοινωνιών μας. Η σταθερότητα και η ασφάλειά του είναι μία από τις βασικές επιδιώξεις της Ε.Ε.
Η Έκθεση χαρακτηρίζει το διαδίκτυο ως «παγκόσμια δημόσια ιδιοκτησία» και ζητά την ανάπτυξη μιας συνεκτικής στρατηγικής για την διακυβέρνησή του εκ μέρους της Ε.Ε. αλλά και αλλαγές στον υπάρχοντα μηχανισμό διαχείρισής του (τον οργανισμό ICANN - Internet Corporation for Assigned names and Numbers).


3) Έκθεση για την καινοτομία σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο: Η Έρευνα και η Καινοτομία αποτελούν τις βασικές κινητήριες δυνάμεις προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην αναδυόμενη οικονομία της γνώσης. Η Έκθεση στοχεύει στη δημιουργία μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που θα ανακύψουν από τις οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές προκλήσεις. Η δυνατότητα της ΕΕ να παράγει επιστημονική γνώση και να καινοτομεί (δηλαδή να μετατρέπει τη γνώση σε χειροπιαστά αποτελέσματα, ευεργετικά για την κοινωνία και την οικονομία) αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την μετατροπή των κοινωνιών μας σε «κοινωνίες της γνώσης» που θα επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και κοινωνική ισορροπία μέσα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό ευμετάβλητο κόσμο
Η έκθεση, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία Ζωνών Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας γύρω από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, την απλοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης, τη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην απορρόφηση ερευνητών και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και την παροχή αυξημένων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.
4) Έκθεση για τη δημιουργία δομών διαχείρισης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης, που αφορά το νέο πλαίσιο διαχείρισης και χρηματοδότησης των προγραμμάτων GALILEO και EGNOS, δύο προγραμμάτων με ιδιαίτερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. και την απεξάρτησή της από το αμερικανικό προϊόν GPS και με άμεσα οφέλη για την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Tα προγράμματα GALILEO και EGNOS αποτελούν ευρωπαϊκές επενδύσεις σε βασική ευρωπαϊκή υποδομή για πολύ σημαντικές εφαρμογές όπως ο έλεγχος των συνόρων, η διαχείριση των μεταφορών και η εφοδιαστική, οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και η επιτήρηση κρίσιμων υποδομών ενέργειας και επικοινωνιών. Ενδεικτικά, στον τομέα των μεταφορών, το Galileo θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την υλοποίηση προηγμένων συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας για όλα τα μέσα μεταφοράς (οδική, εναέρια, θαλάσσια, κ.λπ.), τα οποία θα βελτιώσουν την ασφάλεια και την αποδοτικότητα και θα μειώσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
5) Έκθεση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης (GMES, 2011 - 2013). Η γεωσκόπηση είναι η παρακολούθηση και συγκέντρωση δεδομένων για την γη (την ξηρά, τους ωκεανούς, το κλίμα κλπ) μέσω δορυφόρων που φέρουν ειδικούς αισθητήρες. Το GMES – η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Παρακολούθηση του Περιβάλλοντος και της Ασφάλειας – στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών γεωσκόπησης για να καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών στους τομείς του περιβάλλοντος, της ασφάλειας, της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της κλιματικής αλλαγής. Αρχικά προβλέπεται η ανάπτυξη τριών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (πχ εντοπισμός πυρκαγιών, ναυαγίων ή πετρελαιοκηλίδων), την παρακολούθηση της ξηράς και την παροχή θαλάσσιων υπηρεσιών.
6) Έκθεση σχετικά με τη θέσπιση προγράμματος τεκμηρίωσης αλιευμάτων για τον τόνο Thunnus thynnus: Η Έκθεση αφορά τη μεταφορά στο κοινοτικό δίκαιο προβλέψεων για την καταγραφή των αλιευμάτων του απειλούμενου κόκκινου τόνου. Η καταγραφή έχει αποφασιστεί στα πλαίσια της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT - International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) και προβλέπει συνοδευτικά έγγραφα για τα αλιεύματα τόνου (σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταφοράς του) ώστε να αποτρέπεται η λαθραλιεία και το λαθρεμπόριο του απειλούμενου αυτού είδους.
7) Έκθεση σχετικά με μία νέα ώθηση στη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας: Μια βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις παράκτιες τουριστικές δραστηριότητες, μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης, με τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη δεδομένου ότι τα 2/3 των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας που καταναλώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προέρχονται από τρίτες χώρες, με αλιεύματα αμφίβολης ποιότητας που συχνά παράγονται χωρίς σεβασμό στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις ή τους κανόνες ευημερίας και υγιεινής που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η υδατοκαλλιέργεια είναι ένα θέμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, δεδομένου ότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εξαγωγικούς κλάδους της χώρας, ακολουθώντας το ελαιόλαδο και τον καπνό: το 2008, το 80 % της παραγωγής - συνολικής αξίας άνω των 400εκ. ευρώ - προοριζόταν για κατανάλωση εκτός συνόρων.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς
Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου