ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ασάφειες και αντισυνταγματικές διατάξεις διακρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στο Ασφαλιστικό - «Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση









Ασάφειες και αοριστίες διακρίνει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε πολλές διατάξεις του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, ενώ σοβαρά προβλήματα ενδέχεται να προκαλέσει στην κυβέρνηση το γεγονός ότι ορισμένα σημεία της μεταρρύθμισης ίσως κριθούν...
αντισυνταγματικά. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεδριάζει και την Παρασκευή, ενώ -σύμφωνα με τις προβλέψεις- δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε θα εκδοθεί η γνωμοδότηση με όλες τις επισημάνσεις.

Σύμφωνα με τα «Νέα», στην πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνήλθε την Πέμπτη, οι δικαστές αποφάσισαν να επιστρέψουν το νομοθέτημα στην κυβέρνηση με την επισήμανση ότι δεν έχει εξειδικευμένο συνταξιοδοτικό περιεχόμενο, ως όφειλε, προκειμένου να τύχει ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το γεγονός αυτό -του μη αμιγούς συνταξιοδοτικού χαρακτήρα- συνιστά παραβίαση του άρθρου 73 παρ. 2 του Συντάγματος, καθώς, με τη μορφή αυτή, το νομοσχέδιο δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, η διάταξη που προκάλεσε έντονο προβληματισμό είναι εκείνη που καταργεί την αναλογία μισθού και σύνταξης, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 9 του του Συνταξιοδοτικού Κώδικα. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι το ύψος της σύνταξης πρέπει να είναι ανάλογο του μηνιαίου μισθού που λάμβανε ο εργαζόμενος όταν ήταν εν ενεργεία. Υπέρ του υπολογισμού της σύνταξης άλλωστε σε αναλογία με τον μισθό έχει ταχθεί και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Το νομοσχέδιο καταργεί αυτή την πρακτική, και συνεπώς και το σχετικό άρθρο του Συνταξιοδοτικού Κώδικα, με στόχο τη δραστική μείωση των συντάξεων.

Η ενοποίηση Ταμείων
Η ρύθμιση αυτή, όπως και η διάταξη που προβλέπει την ενοποίηση των Ταμείων σε τρία, είναι πολύ πιθανό να κριθεί αντισυνταγματική από τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς η προβλεπόμενη ενοποίηση θα αναμείξει εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα με εκείνους που απασχολούνται στο Δημόσιο.

Πολύς λόγος έγινε στο πλαίσιο της διάσκεψης της Ολομέλειας με αφορμή τη διαπίστωση ότι η κυβερνητική δέσμευση βάσει της οποίας εξαιρούνται από τις νέες ρυθμίσεις όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2010 δεν επαναλαμβάνεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ουδείς γνωρίζει αν πρόκειται για τυχαία παράλειψη ή αν υπάγεται στα νέα μέτρα και αυτή η κατηγορία εργαζομένων.

Η θεμελίωση
Μεταξύ των ασαφών ρυθμίσεων περιλαμβάνεται η διάταξη που αναφέρεται στα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων για την έξοδο από την ενεργό υπηρεσία, όπου δεν προκύπτει σαφώς ο χρόνος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου