ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Απόσπασμα νομικού κώδικα 3700 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ

Η Χαζόρ άκμασε κατά την Εποχή του Χαλκού (φωτογραφία αρχείου) 




Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν σήμερα την ανακάλυψη για πρώτη φορά εκτός της Μεσοποταμίας, ενός θραύσματος από ένα νομικό κώδικα, που συντάχθηκε πριν από περίπου 3.700 χρόνια, παρόμοιο με τον κώδικα του Χαμουραμπί.«Για πρώτη φορά ένα θραύσμα ενός νομικού κώδικα ανακαλύφθηκε στους Αγίους.. Τόπους, και ακόμη έξω από τη Μεσοποταμία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ανασκαφής, ο αρχαιολόγος Αμνον Μπεν Τορ, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

Το κείμενο αυτό συντάχθηκε περίπου δέκα αιώνες πριν από την πιθανολογούμενη συγγραφή της Αγίας Γραφής που τοποθετείται στον έβδομο αιώνας π.Χ..

Ο Μπεν Τορ διευκρίνισε ότι είναι «ένα πολύ μικρό κομμάτι κεραμικού με διαστάσεις 1,5 επί 2 εκατοστά σε Ακκαδική σφηνοειδή γραφή σε τέσσερις πολύ πυκνές γραμμές και στις δύο πλευρές της ταμπλέτας.

«Το κείμενο αναφέρεται στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κυρίων και των σκλάβων», διευκρίνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Γουέιν Χόροβιτς, υπεύθυνος για την αποκρυπτογράφηση. «Οι γραμμές αυτές που έχουν προφανώς νομικό περιεχόμενο επιβεβαιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στο βασίλειο της Χαζορ και τα βασίλεια της βόρειας Συρίας», πρόσθεσε.

Το θραύσμα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Χαναανικής πόλης Χαζόρ στο βόρειο Ισραήλ, ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις της περιοχής την Εποχή του Χαλκού.

Η Χαζόρ βρισκόταν στο δρόμο που οδηγούσε από την Αίγυπτο προς την Ασία και ήταν κέντρο εμπορίου κασσίτερου με τις πόλεις της Βαβυλωνίας και της Συρίας, για τον εφοδιασμό της βιομηχανίας της με χαλκό. Ακόμη, η πόλη διατηρούσε στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μεσοποταμία ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη στις περιοχές του σημερινού Ιράκ και της βορειοανατολικής Συρίας.

Η ακμή της Χαζόρ τοποθετείται κατά τα μέσα της περιόδου της Χαναάν (1750 π.Χ.) ενώ ήταν η μεγαλύτερη οχυρωμένη τοποθεσία του Ισραήλ κατά την Ισραηλιτική περίοδο (ένατος αιώνας π.Χ.). Η Βίβλος αναφέρεται στην Χαζόρ ως «την κεφαλή όλων των βασιλείων» της γης της Χαναάν.

ΔΟΛ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου