Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ο πλούτος προκάλεσε την κρίση - Ο Γιώργος υιοθέτησε την πρόταση Στίγκλιτς για επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ...- Γερμανικό σχέδιο για «ελεγχόμενη πτώχευση» της Ελλάδας!

 
Στη μεγάλη αδιαφάνεια που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, την ανισότητα και την τεράστια συγκέντρωση πλούτου... στα χέρια λίγων, αποδίδει ο Γιώργος Παπανδρέου τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η οικονομία στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.Oπως συνόψισε ο ίδιος μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία συνεδρίασε στον Πόρο στο περιθώριο των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης, η έξοδος από την κρίση θα γίνει με «σοβαρή και δίκαιη» αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, διαφάνεια, με ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου στην οικονομία και ασφαλώς με τις απαραίτητες επενδύσεις.

Ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την πρόταση της Επιτροπής Στίγκλιτς για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και όπως είπε, η πρόταση αυτή «συζητείται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Πρωθυπουργού για το τι προκάλεσε την κρίση στην οικονομία, αυτή δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί η περικοπή των κοινωνικών δαπανών να αναζητείται ως η λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης. Υποστήριξε ακόμη ότι οι εξελίξεις στην οικονομία, τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, είναι αλληλεξαρτώμενες και γι΄ αυτό «είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτρο του δυνατού».

Άρχισε στον Πόρο
Το 13ο Συμπόσιο της Σύμης άρχισε επίσημα τις εργασίες του στο συνεδριακό κέντρο Συγγρού στον Πόρο χθες το βράδυ, με ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου και τη συμμετοχή 25 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον, ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρώην υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα, ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, ο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο Αντολιν Σάντσεζ Πρεσέντο κ.ά.


«Μηδενική ανοχή» για τις κόντρες υπουργών

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιώργος Παπανδρέου σχεδίαζε αρχικά να παραμείνει στον Πόρο καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου για τη Σύμη. Η κατάσταση όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ίσως ο σοβαρότερος λόγος που τον αναγκάζει να επιστρέψει στην Αθήνα αύριο, προκειμένου να έχει επαφές με τους στενούς συνεργάτες του και να παρέμβει και στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλών. Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους για τον συντονισμό της κυβέρνησης, δηλαδή τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος. Ο Γ. Παπανδρέου που εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις κόντρες των υπουργών, φέρεται ότι ζήτησε από τους Πάγκαλο και Παμπούκη να επιστήσουν την προσοχή των υπουργών ότι θα επιδείξει «μηδενική ανοχή» σε φαινόμενα όπως αυτά που «ταλαιπωρούν» τις τελευταίες ημέρες την κυβερνητική συνοχή. Υπενθυμίζεται ότι αναπτύχθηκε κόντρα διαρκείας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έθεσε θέμα «δημοκρατικής νομιμοποίησης» της κυβέρνησης για τα μέτρα που έλαβε για την οικονομία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Γερμανικό σχέδιο για «ελεγχόμενη πτώχευση» της Ελλάδας! 
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της «ελεγχόμενης πτώχευσης»- της χρεοκοπίας, δηλαδή, ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης με προαποφασισμένους κανόνες και θεσμούς σε περίπτωση που χρειαστεί- επανήλθε δυναμικά χθες το βράδυ στο τραπέζι του Γιουρογκρούπ καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όχι μόνον ζήτησε τη συμπερίληψη του θέματος στο πακέτο των αλλαγών που σχεδιάζονται στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης και του στενότερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, αλλά προχώρησε ακόμη ένα βήμα: κατέθεσε συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα γίνει αυτή η ελεγχόμενη πτώχευση- προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ακόμη και την παράδοση τμήματος της εθνικής κυριαρχίας του υπό πτώχευση κράτους και υποκατάσταση της κυβέρνησής του από ένα ανεξάρτητο σώμα διαχείρισης!

Αντιδράσεις για την πρόκληση

Οι εταίροι του στο Γιουρογκρούπ βέβαια, όπως και ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. βαν Ρόμπαϊ- που ηγείται του εγχειρήματος της οικονομικής διακυβέρνησης- δεν εξεπλάγησαν από την «προκλητική» πρόταση του κ. Σόιμπλε, που συνάντησε πάραυτα αντιδράσεις. Κι αυτό διότι είχε προηγηθεί, το ίδιο πρωί, η αποκάλυψη ολόκληρου του σχεδίου του Βερολίνου από το περιοδικό «Σπίγκελ». Το γερμανικό περιοδικό, προφανώς όχι τυχαία, επέλεξε την ημέρα συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ- στην ατζέντα του οποίου ήταν και το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης) για να διαρρεύσει τα σχέδια τα οποία επεξεργάστηκε ένα κλειστό επιτελείο της καγκελαρίας και του υπουργείου Οικονομικών για την υλοποίηση της «ελεγχόμενης πτώχευσης» εφόσον χρειαστεί.

Το περιοδικό περίπου προδικάζει τη χρεοκοπία της Ελλάδας- την οποία αναφέρει συνεχώς ως παράδειγμα- υποστηρίζοντας ότι και μετά το 2013, οπότε θα τελειώσει το πρόγραμμα στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος θα είναι της τάξης του 150%. Αρα, εικάζει, θα δυσκολευτεί να βρει χρήμα στις αγορές και θα υποχρεωθεί σε μια τέτοιου τύπου ελεγχόμενη πτώ χευση.
Στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο
Από τη συζήτηση στο Γιουρογκρούπ προέκυψε ότι το ζήτημα της ελεγχόμενης πτώχευσης θα συζητηθεί σε βάθος τον Σεπτέμβριο. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα κατατεθούν και άλλα σχέδια υλοποίησης του εγχειρήματος. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ φέρεται επίσης να ετοιμάζει ένα δικό της πλάνο, που πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν στοιχεία του χαρακτηρίζουν «πολύ πιο σοβαρό από το περίπλοκο γερμανικό, το οποίο θα απαιτούσε και αλλαγή της Συνθήκης». Κοινοτικές πηγές πάντως εκτιμούσαν πως οι ελπίδες ορισμένων να εξαιρεθεί τελικά η πρόταση για την ελεγχόμενη πτώχευση από το πακέτο των αλλαγών της οικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν ήδη διαψευσθεί.

Στο χθεσινό Γιουρογκρούπ αποφασίστηκε επίσης η επιβολή κυρώσεων στους παραβαίνοντες το Σύμφωνο Σταθερότητας σε πιο πρώιμο στάδιο, αλλά δεν κατέληξαν στο είδος των κυρώσεων- οικονομικών ή άλλων- θέμα που παραπέμφθηκε επίσης για τον Σεπτέμβριο. Συμφώνησαν ωστόσο στον προκαταβολικό έλεγχο των προϋπολογισμό των κρατών- μελών και στην αυστηροποίηση του κριτηρίου του χρέους, όπως επίσης και στην υιοθέτηση δεικτών που θα μετρούν την ανταγωνιστικότητα- με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των χωρών- μελών.

Η συζήτηση για την εφαρμογή του μνημονίου από την Ελλάδα διήρκεσε μόλις 10 λεπτά, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, με τον κ. Ρεν να εκφράζει ικανοποίηση και τον κ. Τρισέ να επισημαίνει τον κίνδυνο του πληθωρισμού και τη λαίλαπα της φοροδιαφυγής. Οι ίδιες πηγές έκαναν γνωστό ότι κατά τη λήξη της επόμενης επίσκεψης της τρόικας, στις 5 Αυγούστου, οι υπεύθυνοι της τρόικας θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Στις 23 Αυγούστου η Ελλάδα θα υποβάλει αίτημα για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ., η οποία - καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα εκταμιευθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Ακερμαν δηλώνει αισιόδοξος

Πάντως τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της Deutsche Βank Γιόζεφ Ακερμαν μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει το ΔΝΤ στη Νότια Κορέα. «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους», δήλωσε ο γερμανός τραπεζίτης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα έρθουν δύσκολα χρόνια για τις χώρες «που ζούσαν δυσανάλογα των δυνατοτήτων τους και χρειάζεται να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Υπέρ της ελληνικής προσπάθειας τάχθηκε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων που έχει θέσει για τη διάσωσή της. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι απαιτείται ένα χρηματοοικονομικό δίχτυ προστασίας έναντι της έντονης κινητικότητας κεφαλαίων και υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης. «Είναι σχετικά εύκολο η κρίση ακόμη και σε ένα μικρό κράτος, όπως είναι η Ελλάδα, να μεταδοθεί σε άλλες χώρες», τόνισε. 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Καρανασοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου