Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Βιομηχανίας εκφράζοντας τους χημικούς που εργάζονται στη βιομηχανία και σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, παρακολούθησε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην επεξεργασία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα και τη βιωσιμότητά του. Προς μεγάλη μας λύπη και ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση διαπιστώνεται... πως η κυβέρνηση προχωράει σε μια νέα νομοθετική ρύθμιση, τόσο με προχειρότητα, όσο και ενάντια στις μόλις πρόσφατες προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
· Ο όρος «κοινωνική ασφάλιση» φαίνεται πως γίνεται τίτλος ψευδεπίγραφος αφού το νομοσχέδιο δεν εξετάζει κανένα κοινωνικό κριτήριο και γίγνεσθαι αλλά αντίθετα προσπαθεί με εμβαλωτικού χαρακτήρα κινήσεις να διορθώσει ταμειακές και μόνο ζημίες.
· Θεωρούμε πως ο όρος «υψηλό προσδόκιμο» ο οποίος κατά κόρον χρησιμοποιείται για να δείξει ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι φυσική και αναμενόμενη έχει οδηγήσει σε εντελώς λάθος πορίσματα. Κοινός νους αντιλαμβάνεται πως η μακροβιότητα δε σημαίνει κατ’ ανάγκη εργασιακή δυνατότητα και αποτελεσματικότητα.
· Το νομοσχέδιο κάνει λόγο και πάλι για περιορισμό της λίστας των Βαρέων & Ανθυγειϊνών Επαγγελμάτων, θέμα το οποίο εξέθεσε τη πολιτική ηγεσία καθώς δε παρουσιάστηκε ποτέ κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί τέτοια κίνηση. Η όλη φιλοσοφία δε του νομοσχεδίου κινείται στη στενά λογιστική εξασφάλιση των ταμείων παραβλέποντας το κοινωνικό τους χαρακτήρα.
Ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί ότι η κοινωνική ασφάλιση διέρχεται χρόνια τώρα της δική της κρίση για την οποία όμως δεν ευθύνονται στο ελάχιστο οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι που κατέθεταν και καταθέτουν τις εισφορές τους, αλλά οι πολιτικές που ασκήθηκαν στην διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων και την χορήγηση συντάξεων με ρουσφετολογικά κριτήρια. Η «γάγγραινα» αυτή δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε με καμία σοβαρή και συγκροτημένη πρόταση που θα μπορούσε:
· Να πατάξει τη αισχροκέρδεια που προκύπτει από την εισφοροδιαφυγή
· Να σταματήσει τις σπατάλες αλλά και τις ατασθαλείες που μετέτρεψαν τα ταμεία σε πηγή πλούτου και σε τράπεζες χαμηλού επιτοκίου
Ο ΠΣΧΒ θεωρεί πως το νομοσχέδιο κινείται σε μια φιλοσοφία έξω από τις αρχές της κοινωνικής ασφάλισης που βασίζεται στην αναλογιστικότητα, τη τριμερή χρηματοδότηση, την εργασιακή ανάπτυξη και την εξυγίανση. Εκφράζουμε το φόβο, πως αν δε τηρηθούν τα παραπάνω, οι Έλληνες πολίτες πολύ σύντομα θα χάσουν το δικαίωμα σε αξιοπρεπή, κοινωνική ασφάλεια και η ελληνική κοινωνία θα ζήσει ένα νέο εργασιακό «μεσαίωνα»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου