Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια μετά την πρόταση του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ. Ο κ. Σάλλας, με την πρόταση που υπέβαλε χθες για την εξαγορά τόσο της Αγροτικής Τράπεζας όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, κλείνει μια μεγάλη περίοδο συζητήσεων και οδηγεί το τραπεζικό σύστημα...
στην επόμενη φάση.
στην επόμενη φάση.
Από το πρωί γίνονται διαδοχικές συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ με τις διοικήσεις των δυο προς εξαγορά τραπεζών.
Διαβάστε τι ακριβώς θα ακολουθήσει:
1) Το ελληνικό δημόσιο πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει αν θέλει να πωλήσει το 77% της ΑΤΕ και το 34% του ΤΤ σε αυτές τις χαμηλές αποτιμήσεις. Αν το κράτος πει όχι η προσφορά αποσύρεται.
Αν το κράτος πει το ναι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.
Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις ή διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός ώστε να υπάρξουν και άλλες προσφορές ή αντιπρόταση από το κράτος ώστε να καταστεί συμμέτοχος σε ένα νέο σχήμα.
2) Την ερχόμενη Τετάρτη το δημόσιο θα απαντήσει στην Πειραιώς. Ετσι αμέσως μετά θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει και ο νόμος περί αποκρατικοποιήσεων δηλαδή διαγωνισμός.
3) Συγκαλείται η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων η οποία θα ορίσει συμβούλους π.χ. δύο ξένες τράπεζες ώστε να πραγματοποιήσουν διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Στον διαγωνισμό αυτό θα τεθούν όλες οι παράμετροι , δηλαδή τι πωλείται και τι ζητάει το κράτος.
4) Όταν θα γίνει ο διαγωνισμός (το φθινόπωρο πιθανότατα) το δημόσιο θα έχει πλήρως ξεκαθαρίσει ποια είναι η καλύτερη λύση.
Κορυφαίοι τραπεζίτες έλεγαν οτι οι αλλαγές στο τραπεζικό τοποίο είναι πλέον αναπόφευκτες και χρειαζόταν ένας καταλύτης. Αυτός ήταν τελικά η πρόταση της Πειραιώς.
2001: Η μεγάλη συγχώνευση που δεν έγινε ποτέ
Οι παθογένειες του ελληνικού συστήματος εμπόδισαν την πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμη συγχώνευση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με την ALPHA BANK το 2001.
Ηταν η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου όταν οι διοικήσεις των δυο τραπεζών ανακοίνωσαν την πρόθεση συγχώνευσης τους.
Η απόφαση αυτή ενθουσίασε την αγορά και από την συγχώνευση αυτή θα δημιουργούνταν ένας κολοσσσός που όμοιός του δεν θα υπήρχε στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Την 20.12.2001 συμφωνήθηκε η δομή της νέας τράπεζας και η κατανομή των θέσεων στην εκτελεστική επιτροπή. Το εγχείρημα όμως ξαφνικά απέτυχε.
Στις 19.1.2002 ανακοινώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες και έτσι ο στόχος για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κολοσσού έμεινε απραγματοποίητος.
Το γιατί ήταν απογοητευτικό. Και εκεί "η μάχη της καρέκλας" ήταν αδυσώπητη και θύματα τελικά δεν ήταν οι διευθυντές αλλά οι ίδιες οι τράπεζες.
Οπως γράφτηκε τότε η εμμονή των διευθυντικών στελεχών της Αlpha Bank να επιβάλουν την αρχή της ισοτιμίας, δηλαδή να μην περιοριστούν οι διευθυντικές θέσεις, οδήγησε στο ναυάγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου